Jyllands-Posten

Højvande forstyrrer faergefart­en til Anholt: »Det er begyndt at fylde mere og mere herovre«

Grenaa-Anholt Faergefart generes af højvande, der giver aflysninge­r.

- SIMON CARLSON Jyllands-Postens Lokalavise­r simon.carlson@jyla.dk

Inden for det seneste halve år har Grenaa-Anholt Faergefart flere gange vaeret nødt til at aflyse faergeafga­nge. Det er normalt, at faergen kan aflyses, når vejret viser sig fra sin mest bidske side i for eksempel stormvejr, men højvande er nu også blevet en af de store udfordring­er for faergedrif­ten.

Det skyldes forholdene i Anholt Havn, hvor Anholtfaer­gen kan blive beskadiget under højvande på grund af en lav kaj og et utilstraek­keligt fenderanla­eg. Sidstnaevn­te er beskyttels­en – som en kofanger – der sikrer, at faergen ikke får skader, når den laegger til eller går fra kaj.

På Anholt er man vant til, at vejret ofte har indsigelse­r over for den planlagte faergefart, men situatione­n hen over vinteren i år har alligevel givet anledning til panderynke­r. Det fortaeller formand for Anholt Borgerfore­ning, Birgitte Dahl Jeppesen.

»Om vinteren taenker vi jo ofte ”herregud, så må jeg tage faergen i morgen”, hvis der er storm, men nu er det både, når der er storm, og der er højvande, så det er begyndt at fylde meget herovre,« siger Birgitte Dahl Jeppesen.

Ni afgange er indtil videre blevet aflyst på grund af højvande. Det er flere, end Grenaa-Anholt Faergefart tidligere har registrere­t.

Faergen var blandt andet ramt af aflysninge­r i forbindels­e med ”plukkeugen” på Anholt. Her deltager masser af mennesker fra fastlandet i plukningen af enebaer, der bruges til Anholt Gin. Dermed er det også erhvervet på øen, der lider under aflysninge­r.

Skader ø-erhvervet

Birgitte Dahl Jeppesen fortaeller, at der er sendt en henvendels­e til Grenaa-Anholt Faergefart for at få igangsat foranstalt­ninger, der kan løse problemet.

»Det er et stort problem for Brugsen, når de mangler de varer, der står på kajkanten i Grenaa. Så får de måske dobbelt med varer om torsdagen, hvis faergen ikke har sejlet om tirsdagen. Det kraever pludselig ekstra personale, fordi der kommer mere fragt, end de havde regnet med,« konstatere­r Birgitte Dahl Jeppesen.

Som du også kan laese i debatindla­egget herunder, er erhvervet blot et af de områder, der lider under aflysninge­rne.

Ikke holdbart

Hos Grenaa-Anholt Faergefart er man meget bevidst om problemati­kken, forklarer overfartsl­eder Iben Wan.

På grund af det til tider voldsomme vejr, der har ramt Danmark flere gange i løbet af vinteren, er der ikke andre muligheder end aflysninge­r for nuvaerende.

»Vi har set mange af de her såkaldte 20-års-haendelser. Det kan vi ikke rigtig kalde dem mere, for der bliver flere og flere af dem. Faergen er forsynings­linjen til Anholt, og det er en del af vores arbejdsopg­ave at sikre, at vi ikke beskadiger faergen, så den potentielt er ude i laengere tid end en enkelt aflysning,« siger Iben Wan.

»Nå det er sagt, så er det jo ikke holdbart for nogen. Det er heller ikke noget, vi ønsker for en regelmaess­ig faergedrif­t, så det er frustreren­de,« fastslår hun.

Nye løsninger på vej

Det er Grenaa Havn, der også har det overordned­e ansvar for Anholt Havn.

CFO i Grenaa Havn Kirsten Hvid Schmidt er således bestyrelse­sformand i Anholt Havn, og hun forstår godt frustratio­nerne over, at faergen har vaeret mere utilregnel­ig hen over vinteren end normalt.

Hun påpeger, at det er Grenaa-Anholt Faergefart, der tager beslutning­en om ikke at sejle ved højvande, men Kirsten Hvid Schmidt fortaeller samtidig, at der er en ny løsning på vej, som skal sikre, at faergen ikke risikerer at blive beskadiget, når den laegger til eller fra på Anholt.

I samarbejde med rådgivning­sfirmaet Cowi er havnen lige nu i gang med at lave beregninge­r på, hvordan et nyt fenderanla­eg skal se ud.

»Jeg ved godt, at øen lige nu ikke synes, vi gør det, vi skal, men der er flere tekniske udfordring­er, fordi man skal jo også kunne komme fra borde, og de skal få gods af, så der er graenser for, hvor meget fender, vi kan lave plads til. Det er desvaerre bare ikke sådan lige at gøre,« forklarer Kirsten Hvid Schmidt.

Hun uddyber dog, at hun netop har holdt møde med Cowi, og her er der positive forventnin­ger til, at en løsning snart kan vaere på plads.

Den håber Kirsten Hvid Schmidt at kunne praesenter­e i løbet af naeste uge.

»Der kommer selvfølgel­ig til at vaere noget leveringst­id, så vi håber på, at vi i midten af maj kan etablere en ny løsning,« siger Kirsten Hvid Schmidt.

 ?? ?? Flere gange end normalt har passagerer køre forgaeves til faergen. Når det er højvande er risikoen for beskadigel­ser for stor, når faergen laegger til i Anholt Havn. Arkivfoto
Flere gange end normalt har passagerer køre forgaeves til faergen. Når det er højvande er risikoen for beskadigel­ser for stor, når faergen laegger til i Anholt Havn. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark