Jyllands-Posten

Venstre – byrådets nej til biogasanla­eg er et eksempel på klodset håndtering og mangel på lederskab

- CHRISTOFFE­R PEDERSEN Borgmester­kandidat (V) på vegne af Venstres gruppe

136.000 tons sparet CO2 om året. Det sagde Syddjurs’ byråd i onsdags nej til. Det er tid til en revurderin­g af, hvem der reelt er byrådets grønne partier, og hvem der bare taler om at vaere det. Faktum er, at Syddjurs Kommune står forpjusket tilbage efter et uskønt biogasforl­øb. Det baerer ikke mindst borgmester­en et stort ansvar for.

i byrådet nej til at medvirke til en kraftig nedbringel­se af CO2-udslip på ikke mindre end årligt 136.000 tons. Det blev resultatet af en langvarig proces, som har vaeret karakteris­eret ved en klodset håndtering og en borgmester, som ikke har taget ejerskab for processen. Der har manglet politisk lederskab. Det til trods for, at der politisk ved flere lejlighede­r har vaeret opfordring­er til, at borgmester­en skulle stille sig i spidsen for en ordentlig proces. Desvaerre har det politiske lederskab ikke vaeret til stede. Derfor står vi nu med en beslutning, som er til skade for klimaet og uden nogen plan B.

I Venstre havde vi flere grunde til, at vi ønskede et biogasanla­eg på den omtalte placering 2.1.

Det vaesentlig­ste argument er, at vi ønsker grøn omstilling og gerne vil leve op til både nationale klimaplane­r, og vores egen lokale klimaplan.

Det er også i tråd med den regeringsa­ftale, som den davaerende socialdemo­kratiske regering lavede

»Onsdag sagde et spinkelt flertal

med støtte fra naesten samtlige af Folketinge­ts partier. I aftalen kan man bl.a. laese, at: biogas er en grøn, klimaneutr­al gas. Og man gav i aftalen udtryk for, at man vil fremrykke og øge biogasprod­uktionen i Danmark.

altså bred politisk opbakning til – og det har vi i kommunerne selvfølgel­ig også et ansvar for at bakke op om. Lokalt har vi også vedtaget en klimahandl­ingsplan. Og skulle vi have nogen som helst chance for at leve op til den, så havde det også vaeret helt afgørende, at vi turde traeffe også de svaere beslutning­er. Det nytter ikke noget, at vi dukker os – når vi endelig har en chance for at gøre en stor forskel for den grønne omstilling og for klimaet.

Så det er der

Men vi mente også, at placeringe­n var fornuftig, og at det vil kunne lade sig gøre både at sikre et ambitiøst biogas-projekt, og samtidig sikre rigtig gode udviklings­muligheder for turismen på Djursland. Et biogasanla­eg vil nemlig ikke komme til at skade turistbran­chen på Djursland. Måske kan man omvendt argumenter­e for, at det vil kunne styrke Djurslands brand-vaerdi, hvis vi kan vise, at vi gør noget maerkbart for den grønne omstilling og for klimaet.

Derudover synes vi også, at det var et argument, at vi har en fødevarekl­ynge, som vi helt berettiget også gerne vil stille krav til i forhold til grøn omstilling, og også mindre CO2-udledning. Der er forslag fremme omkring CO2-afgift osv. Her havde vi jo faktisk muligheden for at hjaelpe landbruget med, at vi får nedbragt noget CO2.

Modstander­e af placering 2.1. argumenter­ede i byrådssale­n for, at man da bare kan finde en anden placering.

Men helt aerligt – det er jo en totalt gratis omgang. For faktum er, at der ikke er nogen, der har ansøgt om at få lov til at opføre et biogasanla­eg på en anden placering. Så derfor bliver det lidt en teoretisk øvelse.

Man kan tvinge hesten til truget, men man som bekendt ikke tvinge den til at drikke.

Det er rigtig aergerligt, at et spinkelt flertal i byrådet desvaerre vendte tommelfing­eren nedad. Og plan B? Tjah, den er svaer at få øje på.«

 ?? ?? Christoffe­r Pedersen, tydeligt skuffet efter byrådets afslag på biogasanla­egget. En mistet chance for grøn omstilling og turisme på Djursland. Pressefoto
Christoffe­r Pedersen, tydeligt skuffet efter byrådets afslag på biogasanla­egget. En mistet chance for grøn omstilling og turisme på Djursland. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark