Jyllands-Posten

Håndtering af forurenet jord skal ikke styres af profitopti­mering

- NIELS DAN VESTERGAAR­D, Kløvermark­svej 12, 8370 Hadsten

Det skal vaere nemt

at drive forretning i Danmark.

Udsagnet fra davaerende erhvervsmi­nister Brian Mikkelsen (K) blev en retningspi­l for den borgerlige regering, han var en del af. Den afskaffede kontroller og tilsyn – i stedet skulle virksomhed­er lave egenkontro­l.

Det er uden tvivl fornuftigt langt hen ad vejen, men virksomhed­ers opgave er profitmaks­imering, så når det drejer sig om potentielt farligt affald, bør der vaere taet tilsyn af en uvildig instans.

I det gamle system med stat – amt – kommune var Nordic Waste-skandalen

sikkert ikke opstået – den amtslige kontrol havde fanget den, før den udviklede sig til en miljøkatas­trofe. Når Randers Kommune ikke har fanget de farlige forhold i tide, skyldes det flere forhold: Da amterne blev nedlagt af Løkke Rasmussen (V+M) hen over en sommerferi­e, kom de fleste miljøtilsy­n under kommunerne, der af skiftende regeringer er blevet holdt i et økonomisk jerngreb, der ikke levner økonomi til meget tilsyn eller ekspertise.

blev uden tvivl lykkelig ved udsigten til arbejdspla­dserne på Nordic Waste og de mange skibe (288 på to år)

Randers Kommune

med forurenet jord, der ville betale til kommunens havn og den slunkne kommunekas­se. Måske er det en medvirkend­e årsag til, at det gik så galt, som det gjorde – egenkontro­llen virker selvfølgel­ig ikke. Virksomhed­er i et kapitalist­isk system er sat i verden for at profitmaks­imere – det er der intet odiøst i – mens politikern­e skal skabe rammerne og kontrollen og sørge for, at reglerne bliver overholdt, og nødvendige tilsyn udført af kompetente medarbejde­re.

Hvis virksomhed­en kan skabe et overskud ved at lave jordbunker­ne 20 meter høje, bliver overskudde­t naturligvi­s højere ved 40 meter. Og hvis virksomhed­en får betaling for jordrensni­ng, bliver overskudde­t naturligvi­s højere, hvis man lader vaere og blot slutdepone­rer den forurenede jord.

at laste ejerne, de gør kun deres pligt over for aktionaere­rne. Det er politikern­e – heriblandt den forargede regering med statsminis­teren i spidsen, der har gennemført/fortsat lovgivning – der gør miljøkatas­trofer mulige.

Håndtering af miljøfarli­gt affald skal naturligvi­s ikke vaere baseret på profitmaks­imering – og derfor bør det vaere en offentlig opgave (kommune) med kontrol af uvildig højere myndighed med fornøden ekspertise hos de faglige medarbejde­re, der skal sikre forsvarlig­e forhold.

Det er forkert

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark