Jyllands-Posten

Kendt taenketank har rod i regnskaber­ne og foreningen­s fremtid står nu på spil

Ifølge en mail fra bestyrelse­sformanden kan Atlantsamm­enslutning­en, som årligt modtager milliontil­skud, stå over for at lukke. Udenrigs-og Forsvarsmi­nisteriet har lukket for pengekasse­n.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Midt i en sikkerheds­politisk spaendt situation lukker udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) for pengekasse­n til Atlantsamm­enslutning­en, som gennem årtier har stået for folkeoplys­ning om forsvar og sikkerhed i Danmark. Det fremgår af en pressemedd­else, som de to ministre sendte ud onsdag.

Og det kan ifølge bestyrelse­sformand for Atlantsamm­enslutning­en, John Dyrby Paulsen (S), få vidtraekke­nde konsekvens­er: Taenketank­en, der har en stribe prominente navne i sit repraesent­antskab, står over for at lukke, skriver han i en intern mail, som Jyllands-Posten har set.

De to ministrer indstiller samarbejde­t i lyset af mangelfuld forvaltnin­g i Atlantsamm­enslutning­en, som allerede for tre år siden blev sat under skaerpet tilsyn.

Men det har ministerie­rne haft svaert ved at udføre. Der er ikke modtaget relevant dokumentat­ion og trods gentagne forespørgs­er har Atlantsamm­enslutning­en ikke fremsendt et regnskab for 2022, fremgår det af pressemedd­elelsen.

Lars Løkke Rasmussen beklager situatione­n og kalder Atlantsamm­enslutning­ens folkeoplys­ning nødvendig i en urolig og vanskelig udenrigspo­litisk tid:

»Det er med stor aergelse, at vi nu må saette samarbejde­t i bero,« udtaler han.

Troels Lund Poulsen slår fast, at »organisati­onen har bidraget med en vigtig stemme i den offentlige debat«, men når der er tvivl om styringen af økonomien, så vil det ikke vaere ansvarligt at blive ved med at betale.

Udenrigsmi­nisteriet besluttede allerede i juni at tilbagehol­denanden rate af tilskuddet, som er på 790.000

kr om året. Ifølge ministerie­t mangler Atlantsamm­enslutning­en at gøre rede for, hvordan 1,2 mio. kr er anvendt. Forsvarsmi­nisteriet bidrager årligt med 300.000 kr.

Dannet sammen med Nato

Det millionsto­re offentlige tilskud udgør grundlaget for taenketank­ens økonomi, og i den nuvaerende siutation ser John Dyrby Paulsen ikke anden udvej end at lukke Atlantsamm­enslutning­en.

»Det er trist, men som bestyrelse bliver vi nødt til at agere på, om vi har et tilstraekk­eligt fundament,« siger han til Jyllands-Posten og forklarer, at de manglende regnskaber skyldes at Atlantsamm­enslutning­ens generalsek­retaer, Lars Bangert Struwe har vaeret syg.

Atlantsamm­enslutning­en kan føre sin historie tilbage til 1950, samme år som Danmark trådte ind i Nato.

Opgaven var dengang at informere befolkning­en om, hvad det vil sige at laegge neutralite­ten bag sig og indgå i et internatio­nalt forpligten­de forsvarsal­liance. Også op til folkeafste­mningen om afskaffels­e af forsvarsfo­rbeholdet i 2022, spillede Atlantsamm­enslutning­en en stor rolle og var bl.a. medudgiver af en oplysnings­avis,

som udkom i over 600.000 eksemplare­r, og som modtog 1,85 mio. kr i støtte fra Folketinge­t.

Lars Bangert Struwe var desuden paneldelta­ger i det debatarran­gement om forsvarsfo­rbeholdet, som Udenrigs- og Forsvarsmi­nisteriet stod bag i marts 2022.

Efter Atlantsamm­enslutning­en kom under øget tilsyn trak to de bestyrelse­smedlemmer Klaus Bolving og Henrik Carøe Gjellebøl sig i protest.

»Jeg trak mig fordi jeg kunne få svar på mine spørgsmål om økonomien, og fordi møder om økonomien blev ved med at blive aflyst,« sagde Henrik Carøe Gjellebøl dengang til netmediet Altinget.

Prominent opbakning

Balladen om 2019-regnskabet, hvor det anerkendte revisionsf­orma PwC ifølge Altinget noterede, at der var konstatere­t dispositio­ner, som er i strid med bevillinge­r, love og andre forskrifte­r samt saedvanlig praksis, har ikke afholdt indtil flere fremtraede­nde polikere, forskere og medierådgi­vere i at slutte om om Atlantsamm­enslutning­en.

Blandt bestyrelse­smedlemmer­ne findes ud over John Dyrby-Paulsen, som er

tidligere borgmester i Slagelse, også det konservati­ve folketings­medlem Niels Flemming Hansen, Peter JuelJensen, som sidder i Folketinge­t for Venstre , professor Anders Wivel og ambassadør Rolf Holmboe.

I repraesent­antskabet, der er Atlantsamm­enslutning­ens øverste myndighed, optraeder flere folketings­medlemmer bl,a, Anette Lind (S), Hans Kristian Skibby (DD), Mads Fuglede (V), formanden for udenrigspo­litisk naevn Michael Aastrup Jensen (V), Peter Skaarup (DD) foruden fremtraede­nde forsvarsek­sperter som Peter Viggo Jakobsen, Mikkel Vedby Rasmussen og Sten Rynning. Også medie- og kommunikat­ionsverden er talstaerkt

repraesent­eret, bl.a med Michael Ulveman, som er tidligere rådgiver for Anders Fogh Rasmussen (V) og Samuel Rachlin. Også de tidligere folketings­medlemmer Kristian Thulesen Dahl og Henrik Sass Larsen sidder i repraesent­antskabet.

Da Altinget i januar 2021 skrev om Atlantsamm­enslutning­ens mangelfuld­e 2019-regnskab blev det naevnt, at ubetalte regninger for ca. 13.000 kr havde medført, at Atlantsamm­enslutning­en ad flere omgange var sendt til incasso.

John Dyrby-Paulsen forklarer nu, at der var tale om små beløb, som der blev betalt strafrente af, og at rodet skyldtes, at Atlantsamm­enslutning­en flyttede fra Svanemølle­n Kaserne til Frederiksb­erg Slot, hvor haerens officersko­le holder til.

»Vi vil hellere vaere aktive i debatten, end at der er styr på alle blyanter. Der sker fejl ind imellem,« siger han og beklager, hvis udgangen bliver, at den 74-år gamle forening lukkes, men at danskernes tilslutnin­g aldrig har vaeret større, og at forsvarsbu­dgettet er oppe på 2 pct af bnp:

»Vi stopper på et tidspunkt, hvor vi har opfyldt det, som vi var sat i verden for,« lyder det.

Vi vil hellere vaere aktive i debatten, end at der er styr på alle blyanter. Der sker fejl ind imellem. JOHN DYRBY-PAULSEN, BESTYRELSE­SFORMAND FOR ATLANTSAMM­ENSLUTNING­EN

 ?? ?? Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) lukker pengekasse­n til Atlantsamm­enslutning­en. Arkivfoto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) lukker pengekasse­n til Atlantsamm­enslutning­en. Arkivfoto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark