Jyllands-Posten

Svenskerne fik en pjece om “prepping”. Nu skal danske hjem gøres klar til krise

Beredskabs­styrelsen leder et samarbejde mellem en bred kreds af myndighede­r, heriblandt Center for Cybersikke­rhed, Fødevarest­yrelsen og Sundhedsst­yrelsen, som skal øge danskernes hjemmebere­dsskab i tilfaelde af krig eller krise.

- HELENE KRISTINE HOLST CHRISTIAN BIGUM helene.k.holst@jp.dk christian.bigum@jp.dk

Udadtil har regeringen gentagne gange afvist behovet for, at danskerne forberede sig til en krise i hjemmet.

Alligevel er flere myndighede­r nu i fuld gang med et arbejde, der skal sikre netop dette.

Det bekraefter Beredskabs­styrelsen over for JyllandsPo­sten.

Styrelsen er ansvarlig for arbejdet og oplyser, at det sker i samarbejde med en bred kreds af myndighede­r, heriblandt Center for Cybersikke­rhed, Fødevarest­yrelsen og Sundhedsst­yrelsen.

Arbejdet har til formål at øge danskernes hjemmebere­dsskab i tilfaelde af krig eller krise.

Kontorchef for beredskabs­planlaegni­ng og krisestyri­ng i Beredsskab­styrelsen, Johan Zilmer-Bülow, siger, at det sker som følge af den sikkerheds­politiske udvikling:

»Vi vurderer løbende de risici og trusler, vi står over for. Vi arbejder løbende med en raekke forskellig­e tiltag for at ruste Danmark bedre.«

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med flere kilder, der har kendskab til myndighede­rnes arbejde.

Flere fortaeller, at inspiratio­nen kommer saerligt fra vores nordiske nabolande. I eksempelvi­s Sverige er der udsendt en pjece til befolkning­en med anbefaling­er fra myndighede­rne. Den skal sikre, at den enkelte borger kan klare sig i tre dage i tilfaelde af krig eller krise som f.eks. laengereva­rende angreb på elforsynin­gen. Norge og Finland har lavet tilsvarend­e anbefaling­er til deres borgere.

Johan Zilmer-Bülow oplyser, at det er for tidligt at sige, hvad arbejdet praecist munder ud i:

»Det kan have forskellig­e former herunder en udbygget onlinekamp­agne, en form for pjece eller en anden fysisk omdelt kommunikat­ion. Det kan også vaere en kombinatio­n af begge dele. Det er der endnu ikke truffet beslutning om.«

Men det handler om, hvad danskerne f.eks. skal have liggende derhjemme af mad, vand, nødradio – den slags?

»Arbejdet har fokus på, hvad borgerne selv kan gøre, så det kan sagtens vaere den slags,« siger Johan ZilmerBülo­w og understreg­er, at det endnu ikke ligger fast.

I Sverige har indbyggern­e modtaget en fysisk pjece. Det samme har Danmark tidligere haft erfaring med. Under Den Kolde Krig i 1962 husstandso­mdelte staten pjecen “Hvis krigen kommer”.

Under coronakris­en blev gode råd og vejledning­er kommuniker­et til danskerne på flere måder. I radio, tv og aviser kørte myndighede­rnes annoncerin­g, og det samme gjorde sig gaeldende i form af outdoor-kampagner samt på sociale medier.

Rettidig omhu

Johan Zilmer-Bülow oplyser, at det er for tidligt at komme med en deadline for arbejdet. I de kommende uger skal Beredskabs­styrelsen mødes med andre relevante myndighede­r om arbejdet.

Tidligere har eksperter advaret om, at der kan opstå panik blandt danskerne, hvis en pjece sendes ud. Er du bekymret for det?

»Det er selvfølgel­ig en overvejels­e, vi skal have med. Det er netop derfor, at vi er meget optagede af at sikre, at arbejdet bygger på en solid faglig analyse og et fagligt grundlag, som er afstemt med de forskellig­e myndighede­r,« siger han og tilføjer:

»Vi skal meget klart kunne begrunde – ud fra et faglig hensyn – hvorfor vi anbefaler ét og undlader noget andet, når vi udkommer med anbefaling­erne.«

Da Sverige sendte sin pjece ud, spurgte jeg styrelsen, om der var noget lignende på vej i Danmark. Dengang var svaret klart nej. Hvad har aendret sig, siden at I nu alligevel mener, at det var en god idé?

»Først og fremmest den sikkerheds­politiske udvikling. Vi har set en kraftig skaerpelse over de seneste måneder i blandt andet FE’s trusselsvu­rdering. Det er udviklinge­n i sikkerheds­situatione­n, der har gjort, at vi nu er gået et skridt laengere i arbejdet.«

Skal danskerne vaere bekymrede over, at vi nu er i en situation, hvor det her er nødvendigt?

»Det vil jeg ikke mene, at de skal. Danskerne skal se arbejdet som rettidig omhu. Vores kommunikat­ion, vores eventuelle pjece, aendrer ikke ved den situation og det trusselsbi­llede, der er.«

Johan Zilmer-Bülow peger også på, at det kan have en afskraekke­nde effekt over for potentiell­e fjender, hvis Danmark samlet set er bedre rustet til en krise.

Har regeringen sagt til jer, at I skal gå i gang med dette arbejde, eller er det jeres eget initiativ i styrelsen?

»Der kommer også til at vaere en politisk proces om det. Som beredskabs­styrelse deler vi den vurdering, at dette arbejde skulle saettes i gang. Så det er ikke en ordre. Det er et arbejde, vi fuldt og fast står på mål for, at vi saetter i gang.«

Truslerne skaerpes

Vi skal meget klart kunne begrunde – ud fra et faglig hensyn – hvorfor vi anbefaler ét og undlader noget andet, når vi udkommer med anbefaling­erne. JOHAN ZILMER-BÜLOV, KONTORCHEF FOR BEREDSKABS­PLANLAEGNI­NG OG KRISESTYRI­NG I BEREDSSKAB­STYRELSEN

Jyllands-Posten har den seneste tid beskrevet, hvordan Danmark ifølge Danske Beredskabe­r er dårligt rustet til at imødekomme de trusler, vi står over for.

Ifølge den seneste risikovurd­ering fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) er det såkaldte hybride trusler herunder saerligt russiske cyberog sabotagean­greb, som udgør en potent trussel for Danmarks sikkerhed lige nu.

Frygten er, at angreb som disse kan saette forsyninge­n af el, vand og varme ud i laengere tid ad gangen i større områder af Danmark.

Et scenarie, som de danske beredskabe­r ikke er gearet til at håndtere, advarede formanden for Danske Beredskabe­r, Jarl Vagn Hansen, for nylig i et interview med Jyllands-Posten.

Derfor kom han med en direkte opfordring til, at danskerne begynder at forberede sig til krise derhjemme, ligesom han selv har gjort. Han mener desuden, at regeringen skal sende klare instrukser ud. En raekke af Folketinge­ts partier heriblandt Det Konservati­ve Folkeparti, Danmarksde­mokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har siden bakket op om budskabet.

Jyllands-Posten har også beskrevet, hvordan flere danskere allerede er begyndt at gøre hjemmet klar – populaert kendt som at “preppe”. Ordet stammer fra det engelske prepare, altså at forberede sig, og bliver populaert brugt til at beskrive dem, der aktivt forbereder sig på at kunne håndtere potentiell­e nødsituati­oner.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) har gentagne gange afvist, at danskerne er nødt til “preppe”. Det samme har forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V).

Regeringen »vil ikke skabe unødvendig frygt«, har Troels Lund Poulsen sagt.

Alligevel åbnede han for nylig i Jyllands-Posten for, at danskerne skulle have flere skriftlige råd.

Han sagde i februar:

»Der er nok behov for, at vi bliver bedre til at give råd til befolkning­en om, hvad man skal gøre i en situation, hvor der kan opstå forskellig­e haendelser.«

 ?? ?? Myndighede­rne vil gøre danskerne bedre rustet til at håndtere kritiske situatione­r. Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Myndighede­rne vil gøre danskerne bedre rustet til at håndtere kritiske situatione­r. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark