Jyllands-Posten

Nu kan Donald Trump naermest gå på vandet

Med storsejren på Super Tuesday tirsdag og Nikki Haley forventede farvel viser Donald Trump, hvilken skraemmend­e god kampform han er i lige nu.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Det var endnu en markant sejr, som den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump natten til onsdag dansk tid leverede, da han vandt langthoved­parten af staterne under Super Tuesday.

Atter en gang formåede Donald Trump at vise, hvem der er den staerke mand i Det Republikan­ske Parti, og nu på en måde, der i den grad må vaekke opsigt blandt hans modstander­e. Det er nemlig ikke kun i stemmeboks­en, at Donald Trump de seneste dage har formået at hive sejre hjem.

Også når det gaelder hans mange sager ved domstolene, har den tidligere praesident formået at vaekke opsigt.

Det gaelder både i de retssager, der er anlagt mod ham, og i forhold til primaerval­get, hvor hans modstander­e har forsøgt at få ham vaek fra stemmesedl­en i flere af de stater, hvor han stiller op.

Det startede i sidste uge, da den amerikansk­e højesteret besluttede at høre Donald Trumps påstand om, at han som tidligere praesident har immunitet mod retsforføl­gelse i sagen om hans forsøg på at omgøre resultatet af praesident­valget i 2020.

Sagen var egentlig sat til at skulle begynde allerede inden sommerferi­en. Men med højesteret­s beslutning ser det ud til, at sagen tidligst kan komme for retten i efteråret og, at en afgørelse sandsynlig­vis ikke vil falde før efter praesident­valget i november.

Allerede mandag fik Donald Trump så sin anden sejr.

Det skete, da højesteret afgjorde, at den tidligere praesident ikke kan udelukkes fra stemmesedl­en i Colorado. I december havde Colorados egen højesteret ellers besluttet det modsatte med henvisning til et tillaeg til forfatning­en om, at oprørere mod den amerikansk­e stat ikke kan deltage i valg til offentlige embeder.

Men USA’s højesteret omstødte altså mandag enstemmigt afgørelsen og gav dermed Donald Trump en ny stor sejr.

Den tredje sejr kom så med Super Tuesday natten til onsdag dansk tid.

Udråbt som vinder

Allerede tidligt tirsdag aften i USA udråbte nyhedsbure­auet AP den tidligere praesident som vinder i både Virginia og North Carolina. Dernaest kom de andre i alt 14 stater, som Donald Trump vandt.

Kun i Vermont, som er kendt for en mere moderat linje blandt de republikan­ske vaelgere, lykkedes det den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley at bryde Donald Trumps sejrsraekk­e.

Trumps sejr Super Tuesday viser med al tydelighed, hvor staerkt han står i Det Republikan­ske Parti, hvor ingen lige nu kan true ham. Så staerk er han, at to tredjedele af de republikan­ske vaelgere i North Carolina ifølge en måling fra CNN mener, at han er egnet som praesident – også selv om han skulle blive dømt i en af de mange retssager, der venter ham.

Det samme gør sig gaeldende for omtrent halvdelen af de republikan­ske vaelgere i Virginia.

Målingen viser, at retssagern­e indtil videre kun har gjort Donald Trump endnu mere populaer blandt sine egne støtter. Tirsdag kunne han så med sine sejre på Super Tuesday konstatere, at han endnu en gang har fat i den lange ende, når det gaelder om at mobilisere de republikan­ske vaelgere.

I alt står Donald Trump onsdag formiddag i USA med 90 procent af stemmerne optalt til nu at have 995 valgmaend mod Nikki Haleys 89. Det kraever 1215 valgmaend før en kandidat er sikret et kandidatur hos Republikan­erne.

Trumps sejr Super Tuesday viser med al tydelighed, hvor staerkt han står i Det Republikan­ske Parti, hvor ingen lige nu kan true ham.

Det er valgmaende­ne – eller de delegerede – der til sommer til Republikan­ernes nationalko­nvent i Milwaukee udpeger hvem, der skal vaere den republikan­ske praesident­kandidat.

Imidlertid har Donald Trump stadig et problem med at få fat i midtervael­gerne.

Vil ikke stemme på Trump

Exitpolls viser ifølge ABC News, at 78 pct. af de vaelgere, der stemte på Nikki Haley i North Carolina, ikke ønsker at svare på, om de vil stemme på, hvem end der bliver den republikan­ske kandidat til praesident­valget i 2024. Det samme gaelder for 69 pct. i Californie­n og og 68 pct. i Virginia.

Det betyder altså, at de mere moderate vaelgere blandt Republikan­erne stadig er i tvivl om, hvorvidt de overhovede­t vil stemme på Donald Trump til det kommende praesident­valg.

Flere politiske iagttagere har tidligere udnaevnt lige praecis det forhold som et skraekscen­arie for den tidligere praesident til praesident­valget 5. november.

Allerede tirsdag aften kaldte Donald Trump til »enhed« i Det Republikan­ske Parti. Det skete under en tale i hans Mar-a-Lago residens i Palm Beach i Florida. Tidligere har flere fremtraede­nde republikan­ere lagt pres på Nikki Haley for helt at droppe ud af raeset.

Onsdag stod det ifølge flere medier klart, at Nikki Haley under en tale i Charleston i South Carolina ville melde ud, at hun efter nederlaget Super Tuesday vil droppe sit kandidatur. Hun har tidligere afvist at hun offentligt vil give sin støtte til Donald Trump selvom hun ikke laengere er en kandidat.

Det sker efter en uforsonlig valgkamp, hvor Nikki Haley bl.a. sagde, at Donald Trump ikke har den »mentale kapacitet« til at kunne udfylde jobbet som praesident.

Imidlertid talte tallene sit eget tydelige sprog under Super Tuesday. Det lykkedes aldrig rigtigt for Nikki Haley at få luft under sin kampagne. Derimod viser resultatet tirsdag, at Donald Trump fortsat har et fast greb om Det Republikan­ske Parti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? USA’s tidligere praesident Donald Trump vandt tirsdag primaerval­get i hovedparte­n af staterne under Super Tuesday. Foto: Marco Bello/Reuters
USA’s tidligere praesident Donald Trump vandt tirsdag primaerval­get i hovedparte­n af staterne under Super Tuesday. Foto: Marco Bello/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark