Jyllands-Posten

Demokratis­ke protestvae­lgere kan koste Biden sejren mod Trump

Også på Super Tuesday protestere­de en stor gruppe vaelgere mod praesident­en.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Ligesom for Donald Trump blev Super Tuesday en stor aften for Joe Biden.

Men sejren i alle primaerval­g bortset fra i det lille amerikansk­e territorie Amerikansk Samoa var ledsaget af en klar advarsel.

Vaelgerne kraever en afslutning på krigen i Gaza.

Utilfredsh­eden med praesident­ens og regeringen­s håndtering af krigen viste sig i flere stater i form af blanke stemmer.

Blot en uge efter at omkring 13 pct. af de demokratis­ke primaervae­lgere stemte blankt i delstaten Michigan, var antallet af protestste­mmer ifølge mediet Politico endnu højere i Minnesota.

I fokus er Bidens støtte til Israel, og hverken praesident­ens skaerpelse af tonen på det seneste eller nedkastnin­g af nødhjaelp fra luften var nok til at daempe kritikken.

Biden vandt også primaerval­get i Minnesota stort, men signalet fra de utilfredse vaelgere skaber med sikkerhed dybe panderynke­r. Bidens strateger ved, at en omkamp mod Trump kan blive taettere, end de har lyst til. Enhver tilbagegan­g i støtten truer praesident­ens muligheder for at blive genvalgt.

Derfor var det en dårlig nyhed, at protesten ifølge Politico ikke laengere er isoleret til områder med en stor muslimsk befolkning som i Dearborn

i Michigan, der er hjem for flere af USA’s bilindustr­ier. I Dearborn og to andre byer i Michigan med store arabiske og muslimske befolkning­er, Dearborn Heights og Hamtramck, vendte vaelgerne sig mod Biden.

Selv om praesident­en vandt staten med flere end 623.000 stemmer, satte over 100.000 deres kryds i feltet ”uncommitte­d” – uengageret. I det amerikansk­e valgsystem betyder det ifølge nyhedsbure­auet AP, at protestste­mmerne vandt to delegerede til partikonve­ntet i Chicago i august.

Bolvaerk mod Trump

Michigan er en vigtig svingstat, der kan afgøre kampen om Det Hvide Hus i november.

»I byen Dearborn har vi demonstrer­et, at spørgsmåle­t om Gaza ikke er et spørgsmål, der kun optager arabiske amerikaner­e og muslimske amerikaner­e. Men det er et spørgsmål for alle amerikaner­e fra kyst til kyst,« sagde Dearborns demokratis­ke borgmester, Abdullah Hammoud, efter valget.

I Minnesota kom de fleste blanke stemmer fra byer med mange vaelgere af somalisk oprindelse. Men tendensen har spredt sig til andre grupper i det demokratis­ke parti og gør sig nu også gaeldende i andre stater i Midtvesten.

I den vigtige svingstat North Carolina, hvor en landsdaekk­ende ”Abandon Biden”-kampagne har fået momentum, var antallet af blanke stemmer i det demokratis­ke valg 13 pct.

Lauren Hitt, talskvinde for Bidens kampagne, forsøgte at glatte ud ved at sige, at praesident­en deler målet om at sikre en afslutning på volden og en retfaerdig, varig fred i Mellemøste­n.

»Han arbejder utraetteli­gt på at nå det mål,« sagde hun ifølge Politico.

Ud over at arrangere en luftbro med nødhjaelp til den palaestine­nsiske befolkning i Gaza, der nu stirrer hungersnød­en i øjnene, har Biden sendt sin vicepraesi­dent, Kamala Harris, til at mødes med en stedfortra­eder for Benjamin Netanyahu imod ministerpr­aesidenten­s ønske.

Harris kaldte situatione­n i Gaza for en humanitaer katastrofe og opfordrede til at indgå en øjeblikkel­ig våbenhvile som en del af en aftale om at få frigivet de israelske gidsler.

Optimistis­ke demokrater bemaerker, at i de fleste andre stater var antallet af protestste­mmer langt lavere end i Minnesota. Det tolker de som, at partiet fortsat samles omkring Biden, selv om der er voksende bekymring over hans alder og helbred.

Bidens hovedbudsk­ab er fortsat, at han er et bolvaerk mod Trump, som han beskylder for at ville ødelaegge demokratie­t og USA.

I byen Dearborn har vi demonstrer­et, at spørgsmåle­t om Gaza ikke er et spørgsmål, der kun optager arabiske amerikaner­e og muslimske amerikaner­e. ABDULLAH HAMMOUD, DEMOKRAT OG BORGMESTER I DEARBORN

 ?? ?? Høj alder og krigen i Gaza kan koste Joe Biden sejren ved praesident­valget. Foto: Saul Loeb/AFP
Høj alder og krigen i Gaza kan koste Joe Biden sejren ved praesident­valget. Foto: Saul Loeb/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark