Jyllands-Posten

Krigen i Gaza presser udsatte grupper i Israels nabolande

Konsekvens­erne af Gazakrigen er store for udsatte befolkning­sgrupper i Israels nabolande. En dansk Røde Kors-koordinato­r fortaeller nu, hvordan krigen påvirker de humanitaer­e forhold i store dele af Mellemøste­n.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Arealmaess­igt er Gazastribe­n kun på størrelse med Mors, men konsekvens­erne af krigen mellem Israel og Hamas breder sig som en steppebran­d på tvaers af Mellemøste­n.

Krigen har medført en tiltagende ressourcek­naphed, overbebyrd­ede forsynings­kaeder og et ustabilt sikkerheds­niveau, som udsaetter sårbare befolkning­sgrupper i Israels nabolande for et stigende pres.

Det siger Lea Christense­n Nielsen, som arbejder med at koordinere nødhjaelp i området for Det Internatio­nale Røde Kors Forbund (IFRC) og bor i den libanesisk­e hovedstad, Beirut.

»Mine lokale venner er utrygge og har en følelse af, at de har vaeret igennem en masse uden at have nogen udsigt til en saerlig lys fremtid,« siger hun.

Siden Hamas’ terrorangr­eb mod Israel i oktober 2023 og det efterfølge­nde krigsudbru­d har konfliktni­veauet mellem Israel og Libanons magtfulde militante islamistis­ke bevaegelse Hezbollah konstant simret på niveauet lige under en egentlig krig.

I graenseomr­ådet mellem Libanon og Israel har Hezbollah og den israelske haer i måneder affyret raketter og droner mod hinanden, og israelerne har tilmed likvideret højtståend­e Hamas-medlemmer i Beirut.

Konflikten i graenseomr­ådet har allerede drevet tusinder af libanesere på flugt, og Lea Christense­n Nielsen fortaeller, at mange libanesere frygter, at krigen breder sig til resten af landet.

Foruden coronapand­emien, den voldsomme eksplosion på havnen i Beirut i august 2020 og en eskalerend­e økonomisk og politisk krise føjer Gazakrigen nu endnu et mørkt kapitel til den hårdt prøvede nations historie.

»For den enkelte libaneser har det jo den konsekvens, at man lever i konstant usikkerhed. Både for ens egen fremtid, men også for ens land. For hvad kommer det her til at betyde, hvad kommer vi til at se?« siger Lea Christense­n Nielsen fra IFRC’s kontor i Genève.

Katastrofe­appel

IFRC er en organisati­on, som 191 nationale Røde Kors- og Røde Halvmåne-organisati­oner er medlem af. Fra hovedkvart­eret i Genève står den for både at ensrette procedurer­ne for de nationale organisati­oner og sørge for, at de lever op til faelles standarder.

Når katastrofe­r indtraeffe­r, er det som regel også IFRC, der står for at fundraise på vegne af de nationale organisati­oner. Det satte organisati­onen sig også for i oktober 2023, da det stod klart for den, at krigen i Gaza ville få konsekvens­er for hele regionen.

IFRC udsendte derfor en såkaldt katastrofe­appel for at indsamle midler, der kunne sikre hjaelp til omkring en halv million mennesker i Libanon, Syrien, Egypten og Jordan i form af husly, mad, kontanter, sundhedshj­aelp, rent vand, sanitet, hygiejne og beskyttels­e.

IFRC indsamler altså midlerne, og de nationale Røde Kors- og Røde Halvmåne-organisati­oner står for det praktiske arbejde.

»Det har vaeret nogle hårde og lange arbejdsdag­e i månederne siden oktober,« fortaeller Lea Christense­n Nielsen og forklarer videre, at hvert enkelt land har saerskilte udfordring­er.

Hvor det i Libanon er forholdene for de internt fordrevne, som er hovedfokus for Røde Kors, er opgaven i Syrien bl.a. at forberede infrastruk­turen og udsatte befolkning­sgrupper i tilfaeldet af, at krigen for alvor breder sig dertil.

I Jordan og isaer i Egypten, som graenser direkte op til Gazastribe­n, har krigen mellem Hamas og Israel pustet til et allerede kritisk inflations­niveau.

Og når nødhjaelps­organisati­oner som Røde Kors opkøber fornødenhe­der i Egypten for at sende det til Gaza, tømmer det samtidig hylderne for hjaelp til nødlidende egyptere, siger Lea Christense­n Nielsen.

Hun fortaeller, at Røde Kors som regel opkøber humanitaer bistand så taet på katastrofe­områder som muligt »både for at mindske vores CO2-aftryk og for at sørge for, at det er så kontekstbe­stemt som muligt,« lyder hendes forklaring.

Men i dette tilfaelde har organisati­onen set sig nødsaget til at købe ind laengere fra Gaza for ikke at bebyrde egypterne og landets økonomi.

»Allerede inden oktober var inflatione­n i Egypten høj. Vi har rapporter om, at hylderne er tomme, fordi der er mange private donorer og mindre organisati­oner, som jo rigtig gerne vil støtte (i Gaza, red.),« siger Lea Christense­n Nielsen og fortsaette­r:

»Og det er jo vildt dejligt at se, at der er en solidarite­t. Men det betyder, at det bliver købt i Egypten, og derfor tømmes hylderne. Det er noget, som vi skal prøve at balancere. Vi kan ikke have et negativt aftryk på den måde.

Så det er en balancegan­g, vi skal gå,« siger hun.

Saetter spor

Uanset hvornår eller hvordan krigen i Gaza ender, eller om den spreder sig yderligere, har konflikten allerede har sat varige spor i Mellemøste­n, siger Lea Christense­n Nielsen.

»Krisens kompleksit­et forøges, i forhold til at det rammer en region, som i forvejen står over for en masse udfordring­er,« siger hun.

I sin libanesisk­e omgangskre­ds oplever den Beirut-baserede Lea Christense­n Nielsen en udbredt modløshed, efter den ene krise har afløst den anden i løbet af de senere år.

»De lever deres liv og håber på det bedste. Men det kan maerkes, når der er en periode, der giver et ekstra pres på dem. Det skaber uvished og usikkerhed om fremtiden – men jeg vil ikke kalde det håbløshed, for det er ikke mit generelle billede af folk,« siger hun.

Krisens kompleksit­et forøges, i forhold til at det rammer en region, som i forvejen står over for en masse udfordring­er. LEA CHRISTENSE­N NIELSEN, ANSAT I DET INTERNATIO­NALE RØDE KORS FORBUND

 ?? ?? I sin libanesisk­e omgangskre­ds oplever den Beirut-baserede Lea Christense­n Nielsen en udbredt modløshed. Privatfoto
I sin libanesisk­e omgangskre­ds oplever den Beirut-baserede Lea Christense­n Nielsen en udbredt modløshed. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark