Jyllands-Posten

»De fleste er enten gået konkurs eller sidder alene tilbage i stuehuset«

Vil en CO2-afgift skubbe de små landmaend ud over afgrunden og efterlade Danmark med faerre, større og mere forurenend­e landbrug? Det frygter den anerkendte sociolog og landbrugsd­ebattør Rasmus Willig. I stedet peger han på en anden retning, der skal få l

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Man skal passe på med at romantiser­e livet på landet, siger Rasmus Willig, så snart vi har sat os ned. Alligevel begynder han hurtigt at tale om sin barndom i det midtjyske, mellem Viborg og Silkeborg, hvor hverdagen på gårdene og i landsbyern­e var »fuldstaend­ig fantastisk«.

»Vi hjalp hinanden i højsaesone­rne. Det betød, at vi blev nødt til at invitere hinanden til konfirmati­oner, fødselsdag­e og begravelse­r. Det var den sidste rest af liv på landet. I det øjeblik, man fik storindust­rielle produktion­er, behøvede man ikke hjaelpe hinanden mere. Det sociale kit forsvandt. Der er tomt i forsamling­shusene,« siger han:

»Min hjemegn er et klassisk billede på dét: De fleste er enten gået konkurs, har fået deres landbrug opkøbt eller sidder alene tilbage i stuehuset og har forpagtet jorden ud til storbonden med 500-1.000 hektar jord.«

Nu kommer den anerkendte sociolog med et opråb i dét, der tegner til at blive den vigtigste beslutning for dansk landbrug i årtier: Den kommende CO2-afgift.

Afgiften risikerer ifølge ham at accelerere den proces, han netop har beskrevet.

Der vil komme faerre familielan­dbrug og flere storindust­rielle bønder, som henter billig arbejdskra­ft ind fra udlandet, udpiner jorden med monokultur­elle afgrøder og efterlader landlige egne forarmet i både social og biologisk forstand.

Den vil føre til landområde­r uden hverken natur eller ret mange mennesker. Uden liv.

Først en naermere praesentat­ion af budbringer­en.

I 00’erne gjorde Rasmus Willig sig bemaerket som forsker og samfundsde­battør med bøger om offentlig ansattes manglende ytringsfri­hed.

I de senere år er hans fokus blevet mere grønt.

I dag er han medlem af Det Etiske Råd og stifter af foreningen Andelsgaar­de – en slags andelsbeva­egelse, hvor almindelig­e danskere stimler sammen om at købe gamle gårde og lade unge, klimabevid­ste landmaend forpagte dem som regenerati­ve landbrug.

Den 50-årige midtjyde er også forstander på Suhrs Højskole i København, engang en husholdnin­gsskole for kvinder, som ville laere at passe hjemmet, i dag en madhøjskol­e for unge, hvor man kan have valgfag i »ost og vin« og hovedfag i »gastronomi«.

Her møder Jyllands-Posten ham.

Eleverne er i gang med at nyfortolke 1980’erne, der er kogte blomkål på køkkenbord­ene og stegte kapers på komfuret, og på sit kontor fortaeller han, hvorfor debatten om en CO2-afgift er ham magtpåligg­ende.

Der er brug for en ny vision for landbruget, forklarer han.

Byboere har forladt naturen

Udadtil har erhvervet på mange måder vaeret en succes.

Fødevarese­ktoren eksportere­de for små 200 mia. kr. ud af landet i 2022 og demokratis­erede op gennem Efterkrigs­tiden danskernes adgang til kød.

Men det er også et hårdt presset erhverv. Landbruget er dybt forgaeldet, halvdelen af landmaende­ne (og ja, det er maend) er 55 år eller aeldre, og antallet af selvstaend­ige landmaend er styrtdykke­t siden 2010.

Og så »forurener det enormt meget,« siger Rasmus Willig:

»Landbruget har et enormt højt CO2-aftryk og står for en stor del af biodiversi­tetsnedgan­gen. Man har i princippet fjernet det kystnaere fiskeri som erhverv.«

»Vi ved, at forurening­en udgør en eksternali­tet i milliardkl­assen. Vi ved, at statsstøtt­en er taettere på at vaere et tocifret milliardbe­løb end etcifret. Vi ved, at der er få ansatte i erhvervet, og at mange af dem typisk er udlaending­e fra f.eks Ukraine, Rumaenien eller Polen. På mange måder har landbruget mistet sin legitimite­t i forhold til, at det udgør 1-2 pct. af bnp.«

Det har som samfund efterladt os med et stort problem.

Byboere og landmaend er blevet totalt afkoblede, og vi står med to samfundsgr­upper, som ikke forstår hinanden.

En uheldig timing midt i en grøn omstilling, hvor landbrugsa­realet fylder 60 pct af vores areal, mens fødevareer­hvervet udleder ca. en tredjedel af klimagasse­rne.

Rasmus Willig beskriver det som et »enormt fødselsmae­ssigt tab på begge sider«. Og vi baerer alle en del af skylden.

»Vi byboere har på mange måder forladt landbruget og naturen og har ikke villet betale for højkvalite­tsprodukte­r, og som ikke forurener. På den anden side har landbruget vendt byerne ryggen og ikke informeret om, hvor slemt det står til derude. Uanset om det er vores fugle- eller fiskebesta­nd, som er ved at vaere udryddet, så erkender man ikke, at man har et problem. Hvis man er nået dertil, bliver det uhyggeligt konfliktfy­ldt og svaerere at nå nogle ordentlige løsninger.«

Flere konkurser?

Et bud på en løsning kom ellers i forrige uge.

En ekspertgru­ppe med Aarhus Universite­t-økonomen Michael Svarer i spidsen fremlagde her et konkret bud på, hvordan man kan indføre det, alt fra Klimarådet til Cepos og fra Liberal Alliance til Enhedslist­en vil have: en CO2-afgift på landbruget.

Svarer & co. praesenter­ede tre modeller, der alle sikrer, at landbruget nedbringer sine udledninge­r på en måde, hvor 2030-målet nås.

Alligevel er Rasmus Willig skeptisk, siger han:

»I dansk landbrug har der stort set vaeret konkurser hver uge og i nogle perioder hver eneste dag i årevis. CO2-afgiften vil egentlig bare føre til flere konkurser og ikke nødvendigv­is til en omstilling.«

»Min bekymring er, at vi vil få større landbrug. Mellemkate­gorien vil ikke kunne klare sig og bliver opslugt af endnu større landbrug. Mens de rigtig store vil klare en CO2afgift, fordi de har en konkurrenc­efordel.«

Jeg kunne frygte, at det klassiske, familieeje­de landbrug kan komme under pres. RASMUS WILLIG

Hvad ville det betyde for livet på landet – i kommuner som Varde, Ringkøbing-Skjern og Vejen?

»Jeg kunne frygte, at det klassiske, familieeje­de landbrug kan komme under pres. Måske også gårde med en gårdbutik og vari

eret produktion, hvor folk kan lide at handle og komme, og hvor man kan få lov at holde sin konfirmati­on.«

200 mio. dyr på toilettet

Hvis man laegger en afgift på CO2, øger man incitament­et til at skaere ned på animalsk produktion eller finde teknologie­r, der kan nedbringe udledninge­rne. Hvorfor skulle det ikke omstille landbruget?

»Vi har verdens største animalske produktion målt pr. indbygger i et meget lille land. Når 200 millioner produktion­sdyr går på toilettet i vores land, så dør fisk og insekter, mens forbruget af pesticider og PFAS er enormt på et meget lille areal. Det kan ikke blive ved,« siger Rasmus Willig.

Landbruget forudser en større efterspørg­sel på kød i fremtiden. Gør vi ikke klimaet en bjørnetjen­este, hvis vi bare lukker store dele af den animalske produktion herhjemme for at lade den opstå i udlandet?

»Københavns Universite­t har lavet en fin rapport om det. Vi har et meget lidt faldende kødforbrug i Danmark, men en forventnin­g om, at det vil falde yderligere. Alle vores europaeisk­e naboer har et fald i kødforbrug, som er større end danskernes. Og vi har en forventnin­g om, at også det vil falde endnu mere. Meget tyder på, at kødforbrug­et falder i rigtig mange lande, og at landbruget­s praemis ikke passer.«

Selv hvis det passer, er laekagearg­umentet – altså at udledninge­rne rykker til udlandet – dårligt, mener han.

Han kalder det »et sorteper-spil«.

»Man kan ikke sige, at fordi de andre har sendt deres børn ud at lege på motorvejen, gør det det bedre, at vi sender vores ud.«

Hvorfor vil det gøre noget, hvis vi fik faerre, men mere effektive storindust­rielle landbrug?

»Det er, fordi du stiller spørgsmåle­t forkert. Vi taenker normalt, at mere effektivit­et er godt i sig selv. Men problemet er, at det er en type af effektivit­et, som producerer masser af forurening. Så det kan godt vaere, at du får et højere output pr. kilo gris. Men eftersom den animalske produktion skal falde drastisk, er det ikke et validt argument.«

Fulde forsamling­shuse

I stedet mener Rasmus Willig, at dansk landbrug bør gentaenkes fra bunden.

At EU’s landbrugss­tøtte skal omlaegges, så man får mere støtte for at dyrke plantebase­ret mad.

At vi går over til at understøtt­e landbrug, der binder CO2 og forøger biodiversi­teten.

»Der er mange flere arbejdspla­dser i mindre typer landbrug, som arbejder enten økologisk eller regenerati­vt – det vil sige forbedrer jordkvalit­eten, biodiversi­teten, CO2-optaget. Svarer-udvalget burde have peget på mange forskellig­e typer af landbrug.«

Og så vil han have danskerne til igen at vaere gårdejere.

Men på en ny måde.

Fødevaremi­nisteriet forudser, at der skal ske i et generation­sskifte i op mod hver tredje heltidslan­dbrug inden 2030, fordi landmaende­nes alder er så fremskrede­n.

Der kan med andre ord komme rigtig mange landbrug til salg i de kommende år.

»Der bor 600.000 mennesker i almene boligselsk­aber. De boligselsk­aber skal sammenlagt købe 100 landbrug. Dansk Industri skal have en landbrugsf­ond, hvor de køber 20 landbrug. Arbejdstag­erne – f.eks. gennem FH – skal købe 20 landbrug. Regionerne skal købe fem hver, og hver kommune skal købe to. De skal alle sammen laves til naturlandb­rug, udlaegges til biodiversi­tet eller forpagtes ud til nogen, der vil dyrke plantebase­ret.«

Det vil nedbringe CO 2-udledninge­rne, påpeger han.

»Det er også det, der vil give liv på landet. Det er nok også der, hvor vi kan mødes mellem land og by, hvor der igen bliver fyldt i forsamling­shusene. I stedet fortaber man sig i bestemte typer af CO2-afgiftsmod­eller.«

Du mener i virkelighe­den ikke, at man taenker bredt nok: i livet på landet, i biodiversi­tet og forbundeth­ed til naturen?

»Overhovede­t ikke. Det er fejlen i det her ellers enorme og flotte stykke arbejde af Svarer-udvalget. Det bliver en udskydelse af problemern­e, hvor den samlede udgift vil blive langt større om nogle få år.«

Hvad skal staten gøre for at animere alle de her store samfundsak­tører til at købe landbrug op? Jeg hører dig ikke sige, at det skal vaere statslige opkøb.

»Det skal ikke vaere ekspropria­tion. Jeg synes, at man skal forpligte de store samfundsin­stitutione­r – kommunerne og regionerne, erhvervsor­ganisation­er, sociale boligbygge­ri, pensionska­sserne på det her. Hvis de alle sammen køber nogle få landbrug, bliver det til mange, og vi får et tipping point.«

 ?? ??
 ?? ?? Rasmus Willig, sociolog og landbrugsd­ebattør, er forstander på Surhs Højskole. Foto: Stine Bidstrup
Rasmus Willig, sociolog og landbrugsd­ebattør, er forstander på Surhs Højskole. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark