Jyllands-Posten

Kvinder deler deres traumer, mens de sveder smerten ud

I den prisvinden­de estiske dokumentar­film ”Smoke Sauna Sisterhood” deler kvinder i det intime saunarum deres kropslige oplevelser med voldtaegt, moderskab og sex.

- FREJA DAM Samfund@jp.dk

Filmanmeld­else

SMOKE SAUNA SISTERHOOD Dokumentar

Land: Estland, Frankring, Island, 2023

Instruktør: Anna Hints Premiere: 7. marts

Varighed: 1 time 29 minutter 333333

Den estiske dokumentar­film ”Smoke Sauna Sisterhood” åbner med en nøgen kvinde, der ammer sin nøgne baby i en sauna. Moderskab og kvinders kropslige erfaringer er en rød tråd i instruktør Anna Hints’ smukke film, hvor en gruppe midaldrend­e og aeldre kvinder deler deres personlige historier i det intime saunarum.

Kvinderne tager del i røgsaunatr­aditionen fra området Vana-Võromaa i det sydlige Estland. En tradition om at rense krop og sjael i faellesska­b, der er på Unescos liste over den immateriel­le kulturarv. Rummet giver plads og ro til at dele tanker og erfaringer om livet som kvinde, og det er fascineren­de at vaere med på en lytter.

Filmen introducer­er ikke de medvirkend­e og giver ingen kontekst. Den observerer blot kvinderne, mens de taler og udfører de forskellig­e saunaritua­ler som at slå hinanden med små kviste, gnide sig ind i salt, synge og hoppe i et ishul udenfor.

Sveder smerten ud

Mens kvinderne sveder smerten ud, diskuterer de deres forhold til deres kroppe, deres mødre og deres maend. De fortaeller om deres første menstruati­on og om at springe ud som lesbisk til sine foraeldre. Og de deler deres traumer: En kvinde fortaeller om en uhyggelig voldtaegt, hun blev udsat for som teenager. En anden deler sin hjerteskae­rende oplevelse med at føde et barn, hun vidste, var dødt.

Andre samtaler er mere muntre. De griner over dickpics på Tinder og underlige seksuelle situatione­r. En kvinde fortaeller om, hvordan hun sad hjemme og graed over sin brystkraef­tdiagnose, da en godt bedugget bekendt ringede ud af det blå og inviterede hende på date. Det gav hende modet til at kaempe mod sygdommen.

Det er slående, at kvinderne er fra en aeldre generation med gammeldags kønsroller. Det virker bagstraebe­risk, når kvinderne er enige om, at kvinden alene skal bestemme, hvor mange børn hun vil føde – det skal en eventuel far ikke blande sig i.

Men man forstår bedre deres position, når man f.eks. hører en kvinde fortaelle om sin sorg over at få en abort, fordi hendes kaereste ikke ville vide af barnet, mens en anden fortaeller, hvordan hendes bedstemor fik bank af sin mand. Det var ikke et valg at gå.

En faelles krop

Når kvinderne taler, ser man ikke deres ansigter, men enten deres kroppe eller en anden kvinde, der lytter. Flere kvinder er anonyme hele filmen igennem. Det virker respektful­dt at holde den distance, når de til gengaeld deler deres mest private oplevelser. Samtidig understreg­er det søstersoli­dariteten at fokusere på den lyttende part.

Kvindernes kroppe er ikke seksualise­rede, men formidler den emotionell­e nøgenhed. Når kameraet filmer kroppe og kropsdele uden ansigt, bliver kvinderne som én stor krop, der deler en faelles universel kvindekrop­slig erfaring.

”Smoke Sauna Sisterhood” var Estlands Oscar-bud, og den har vundet en European Film Award for bedste dokumentar og en instruktør­pris på Sundance Film Festival.

Det er slående, at kvinderne er fra en aeldre generation med gammeldags kønsroller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark