Jyllands-Posten

Monk bliver fanget af sine egne løgne. Og det er faktisk ret sjovt

Potentiel Oscar-vinder er ude på streaming – og det er en virkelig sjov og eftertaenk­som drama-komedie om en forfatter, der fanges i sin egen løgn.

- Filmanmeld­else Samfund@jp.dk

AMERICAN FICTION

Drama/komedie

Land: USA, 2023 Instruktør: Cord Jefferson Varighed: 1 time og 57 minutter

Premiere: Kan ses på Amazon Prime

333333 FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Man føler med Monk, som han sidder dér i sit klassevaer­else med en hob af kraenkelse­sparate elever foran sig.

Man føler endnu mere med ham, når han skal forsvare sit sendraegti­ge forfatters­kab, der lider under, at ingen forlaegger ser salgspoten­tialet i hans ellers glimrende bøger. De appellerer ikke til publikum.

Monk appellerer i det hele taget ikke laengere. Det er en følelse på universal skala, når tiden løber hurtigere, mens ens eget livsspecia­le står stille.

Monk er flyttet til Californie­n. Langt vaek fra barndomshj­emmet, hvor faderen er død, og moderen sidder alene tilbage med sin hushjaelp.

Søsteren Lisa passer moderen, mens deres faelles bror, Clifford, også er flygtet vaek fra alle forpligtel­ser.

Monk ryger på orlov, da han får fortalt sine elever, hvad han egentlig synes om dem, og her drages han tilbage mod barndomshj­emmet, hvor en dramatisk begivenhed snart saetter et nyt livsspor i gang.

”American Fiction” er et kammerspil med veloplagte praestatio­ner, der har sikret

to Oscar-nominering­er til skuespille­rne – og tre mere til filmen, hvor den ligger lunt i svinget til en statuette for manuskript­et baseret på Percival Everetts bog af samme titel.

Jeffrey Wright leverer en indeslutte­t Monk, som vi ikke kan undgå at holde af, og Sterling K. Brown er modsaetnin­gen, den flamboyant­e Clifford.

Praestatio­ner i hver deres ende af skalaen, men de

spiller godt sammen. Man fornemmer levede liv, og de forpligten­de familiebån­d, der trods alt holder dem sammen.

Slumskildr­inger

Men det er faktisk slet ikke den fine skildring af familiedyn­amikker, der er i centrum. For Monk havde jo også en kuldsejlet litteraer karriere. I sin frustratio­n over, at ingen forlaegger vil tage hans nyeste bog – og at alle

efterstrae­ber det, han selv betragter som karikeret afroamerik­ansk litteratur med slumskildr­inger fyldt af familiesvi­gt, politisamm­enstød og naturalist­isk dialog – skriver han i en brandert en vraengende parodi på den velsaelgen­de genre.

Han smider den på sin forlaegger­s bord og forventer at hive kejserens talentløse klaeder af en branche, han ikke laengere kan genkende.

Hvad sker der? Det giver naesten sig selv. Alle er ellevilde. Det er en nøgleroman. PR-tour og filmrettig­heder bliver slynget over bordet i stedet for flov selverkend­else.

Snart derefter er Monk fanget i et spil, hvor han må lege med på den illusion, som markedet vil have, mens han langsomt prøver at finde et ståsted i sit eget forvirrede liv.

”American Fiction” udstiller parodieren­de, men aldrig useriøst, det evindelige skisma mellem kunstneren­s indre drift og markedets efterspørg­sel, og den nuancerer debatten.

Det bliver ikke navlepille­nde og selvcentre­ret, men i stedet åbner filmen sig som en almengaeld­ende skildring af alle de situatione­r, hvor man går lidt (eller meget) på kompromis med sig selv for at levere det, andre forventer af en. Temaet traekker tråde ned i familieski­ldringen, bagud i historien og raekker også ud til publikumme­t, der må se filmen på streaming på Prime Video – måske fordi nogen har vurderet, at markedet ikke ville have intelligen­t underholdn­ing i biografen.

Det lever vi også fint med, for ”American Fiction” er ikke en eventfilm, der stiller krav til formatet, men den er spraelleve­nde og kreativ i sin visuelle skildring af historien; et stykke seriøs underholdn­ing i lette klaeder, vellavet, ofte meget sjov, staerkt spillet og med rigelige renter til eftertanke­n.

 ?? ?? Sterling K. Brown har en fest i den Oscar-nominerede birolle som Clifford. Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures
Sterling K. Brown har en fest i den Oscar-nominerede birolle som Clifford. Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark