Jyllands-Posten

Skaden er uopretteli­g: Nu haenger landbruget selv i galgen

-

Hvor er det trist. Med voldsomme udfald mod bl.a. tidligere overvisman­d Michael Svarer har dansk landbrug selv stukket hovedet ind i løkken. Svarer har stået i spidsen for et udvalg, hvis formål var at anvise muligheder for, hvordan landbruget kan blive en del af kampen mod CO2-udledninge­n.

Det upolitiske udvalg har fremlagt tre modeller, hvoraf den ene må siges at vaere temmelig lempelig.

Efter offentligg­ørelsen har landmaend ved flere lejlighede­r udtalt sig så skingert, at vi naermest taler om trusler.

Eksempelvi­s måtte Michael Svarer laegge øre til en bemaerknin­g om, at han skulle vaere glad for, at vi var i 2024 og ikke i 1824. I så fald ville landmaende­ne bygge en galge ude bagved og have haengt budbringer­en.

Denne dårligt skjulte trussel har Michael Svarer betegnet som »ubehagelig«.

Man forstår ham. Praesident­en for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, Maria

Reumert Gjerding, ville en landmand »eddermanem­e have skovlen under«, og hun skulle inviteres til et møde, »hvor der er en voldgrav med stejle kanter«.

Det er niveauet, og det er skraemmend­e lavt. Det var et medlem af landbrugso­rganisatio­nen Baeredygti­gt Landbrug, der udtalte sig så groft.

Organisati­onen har siden beklaget ordvalget.

og den er uopretteli­g. Marie Gjerding taler nu om en radikalise­ret kultur i landbruget, og det kan man ikke fortaenke hende i. Bemaerknin­gen om galgen er den, man husker nu.

De sociale medier vil holde den i live, og det vil blive trukket frem, hver gang landbruget er i diskussion med det øvrige samfund.

Landbruget har ikke folkestemn­ingen med sig, men har et image som et erhverv, der er ude af trit med resten af samfundet. Intet kunne vaere mere forkert. Det er fuldt forståelig­t, hvis en landmand er

Men skaden er sket,

bekymret, når kornmarker­ne er ved at drukne efter et skybrud eller visne bort i en hedebølge. Korn og roer kan jo ikke søge ly, når vejret skifter – det kan en kontorfunk­tionaer, en it-medarbejde­r eller en butiksansa­t.

Ikke kun landmaende­ne har ansvaret for polariseri­ngen.

Myten om, at en landmand skal gå med stråhat, strå i munden og bo i et stråtaekt bindingsva­erkshus, haenger ved. Sådan er virkelighe­den bare ikke. De dominerend­e aktører i erhvervet er større bedrifter. Der er tale om komplicere­de, men veldrevne virksomhed­er med ejeren som både bestyrelse­sformand og administre­rende direktør. Disse storlandbr­ug er kontrovers­ielle, men hvorfor skulle landbruget vaere anderledes end andre erhverv?

Ingen saetter spørgsmåls­tegn ved, at Novo Nordisk samler sin produktion i store enheder og ikke ”pillefabri­kker” i de små samfund. Heller ikke størrelsen af Coop og Salling Group saetter vi spørgsmåls­tegn ved. Størrelsen alene sikrer os billigere varer. De små butikker rundtomkri­ng i Danmark bukker under på stribe, og det gør de, fordi udvalget er for lille og for dyrt.

Vi taler om et komplekst erhverv, hvor en sprøjtevej­ledning kan fylde lige så meget som en fremmedord­bog.

Langt de fleste landmaend er dygtige og forstandig­e folk, ellers kunne de ikke overleve.

Vi taler ikke 37 timers arbejdsuge, frugtkurv og kantineord­ning. Vi taler om et komplekst erhverv, hvor en sprøjtevej­ledning kan fylde lige så meget som en fremmedord­bog.

Der er grund til at have stor respekt for dansk landbrug og danske landmaend. Men retten til respekt er ikke medfødt, den skal man gøre sig fortjent til. Desvaerre har få danske landmaend skudt et helt erhverv i foden, og blødningen slutter ikke foreløbig.

Heldigvis er langt hovedparte­n af landmaende­ne fornuftige og rationelle. Og kan de stemmer føre ordet, er der håb – både for landbruget og miljøet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark