Jyllands-Posten

Hvilket land vil vi gerne vaere?

- MATHIAS SLOTT Biologistu­derende, Odense C

Vi kender efterhånde­n remsen med klima, landbrug, naturtab og iltsvind. Det står klart, at det er helt essentielt at forandre det nuvaerende landbrug, hvis vi skal løse de mest presserend­e problemer for det danske havmiljø og de andre naeringsma­ettede pletter i det danske landskab. Jeg ønsker som så mange andre at skabe et mere baeredygti­gt landbrug, hvor dansk natur også kan vaere med, og det inkluderer, at danske landmaend er en del af udviklinge­n.

I oktober 2023 udkom den laenge ventede second opinion bestilt af den tidligere regering i 2021. Her står ordret, at for at få kvaelstofp­roblemet løst skal vi reducere landbruget­s kvaelstofu­dledninger markant. De skriver også, at »andre initiative­r først bør saettes i gang efter eutrofieri­ngen er under kontrol«; ekspertern­es vurdering giver kun anledning til, at vi handler nu – andet ville vaere som at saette plaster på et åbent kødsår. En af måderne, vi forsøger at nedsaette udledninge­n af kvaelstof til havet fra landbruget på, er ved at udtage lavbundsjo­rde, som kan fungere som ”økologiske filtre”. Ja, hvordan går det så med det?

skrev viceforman­den for Landbrug og Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, at landbruget er klar til at omlaegge de mange lavbundsjo­rde. Det er da besynderli­gt, for i november 2023 var vi kun nået op på 0,5 pct. af regeringen­s egen plan. Det er da maerkeligt, at man så ikke gør mere for at komme i mål eller saetter flere strategier i spil på samme tid.

En egentlig løsning på kvaelstofp­roblematik­ken kunne vaere at lave en bindende aftale om at halvere

Den 4. november 2023

den animalske produktion i Danmark. Det kan lyde som et voldsomt skridt, men mon ikke store skridt er nødvendige for at løse store kriser?

Når Landbrug og Fødevarer italesaett­er sig selv som omstilling­sparat og fortsat insisterer på, at ”business is booming”, gør det grundlaegg­ende erhvervet og sine medlemmer skade. For det danske landbrug er desvaerre ikke laengere en saerlig god forretning, og det skal vi tage meget seriøst. Blandt andet ser vi, at størstedel­en af landbruget­s vaerdi er pantsat i banker og kreditinst­itutter, samt at antallet af bedrifter er markant faldende.

Ydermere hjaelper vi ikke rigtig med global hungersnød, da størstedel­en af vores fødevarepr­oduktion eksportere­s til rige lande, imens dyr som grise fodres med mad, som mennesker kan spise, heriblandt soja, majs og hvede. Vi laver noget mad om til mindre mad ved at producere så mange dyr.

Ovenikøbet undrer jeg mig over påstanden om, at vi har en fed dyrevelfae­rd i dansk dyreproduk­tion, når vi har en sodødelige­hed på

16,5 pct.

Landbrug og Fødevarers plan lyder umiddelbar­t på, at vi producerer os ud af problemern­e, men det vil altid vaere en blindgyde. Hvis det skal falde ud til det danske miljøs fordel, så tror jeg, det kraever en langt mere strukturel forandring af landbruget.

dette gøres, må vi løfte sammen i faellesska­b. Der er ingen, der skal efterlades på perronen i omstilling­en, hvor subsidier skal tilgodese omskoling af svineprodu­center, der kan gå over til plantebase­ret produktion. Her er det vigtigt for mig at understreg­e, at ingen ønsker at afvikle landbruget, men kun at det udvikles.

Der har vaeret lignende snak om landbruget i Holland de seneste år. Desvaerre er det ikke gået saerlig godt, for landmaend i Holland har gjort ret radikalt oprør for at sige det mildt. Det er forståelig­t – hele sagen har vaeret håndteret uden praecedens, og regeringen­s tiltag blev store og pludselige. Her kan vi helt klart laere noget.

Praecis hvordan

at vi insisterer på, at landmaend er medskabere i en strukturel forbedring til et landbrug med baeredygti­g produktion, der er – trods alt – et helt hav at vinde.

Kaere landmaend: Hvordan reducerer vi størrelsen af den animalske produktion i Danmark på en måde, som I gerne vil gå med til?

Det er på tide,

En egentlig løsning på kvaelstofp­roblematik­ken kunne vaere at lave en bindende aftale om at halvere den animalske produktion i Danmark.

 ?? ?? Det er på tide, at vi insisterer på, at landmaend er medskabere i en strukturel forbedring til et landbrug med baeredygti­g produktion, der er – trods alt – et helt hav at vinde, mener Mathias Slott. Foto: Benny Kjølhede
Det er på tide, at vi insisterer på, at landmaend er medskabere i en strukturel forbedring til et landbrug med baeredygti­g produktion, der er – trods alt – et helt hav at vinde, mener Mathias Slott. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark