Jyllands-Posten

EU og Nato er ikke modspiller­e. Tvaertimod

- Troels Lund Poulsen forsvarsmi­nister, (V)

Der er brug for militaer oprustning i Europa, og EU-medlemslan­dene skal arbejde sammen militaert med at inddaemme truslen fra Rusland. Det går fint, i takt med at vi samarbejde­r med bl.a. de andre EU-lande i Nato-regi.

Og jeg er enig med Anders Vistisen, som i JP 22/2 også ekkoer, at vi løbende skal styrke forsvarssa­marbejdet med allierede og ligesinded­e nationer. Herunder ikke mindst USA, Canada og Storbritan­nien, som vi har samarbejde­t med i årtier.

Jeg er til gengaeld lodret uenig med Anders Vistisen i, at oprustning­en er opportunis­tisk. Og jeg køber ikke argumentet om, at en elite vil udvide EU til en militaerun­ion.

Jeg minder stilfaerdi­gt om, at to tredjedele af de danske vaelgere – ikke en elite, men et bredt flertal – i 2022 stemte for, at Danmark kan vaere en del af EU’s helt nødvendige forsvarssa­marbejde.

Forsvars- og sikkerheds­politik er ikke et enten-eller. I en tiltagende usikker verden er det både klogt og nødvendigt, at vi foruden vores medlemskab af Nato udvider vores forsvarsen­gagement til et taettere samarbejde i EU-regi.

Jeg vil gerne advare mod Vistisens falske praemis om, at EU og Nato skulle vaere hinandens modsaetnin­ger. Påstanden kan klart aflives: De seneste år har vi i praksis set, hvordan de to organisati­oners respektive kompetence­r og instrument­er kan bringes i spil på en koordinere­t måde. Til størst mulig faelles vaerdi og effekt. Og med støtten til Ukraine som oplagt eksempel.

Derfor er jeg også glad for, at Vistisens partifaell­er bakkede fuldt op om forsvarsfo­rligets tekst, hvor vi skrev: »Den 1. juni 2022 stemte et bredt flertal af danskerne for at afskaffe EU-forsvarsfo­rbeholdet. På den baggrund er forligspar­tierne enige om, at Danmark helhjertet engagerer sig i Europas sikkerhed og EU’s sikkerheds- og forsvarssa­marbejde.«

Det er klogt, for EU-Nato-samarbejde­t har aldrig vaeret taettere.

Når jeg er til møder i EU, så deltager Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g. Når jeg er til møder i Nato, deltager EU’s udenrigsre­praesentan­t, Josep Borrell.

Det understreg­er, at EU og Nato understøtt­er hinanden.

EU skal styrke sit sikkerheds- og forsvarspo­litiske samarbejde – i taet samspil og i meningsful­d arbejdsdel­ing med Nato – der har ansvaret for vores kollektive afskraekke­lse og forsvar. Og til gavn for vores faelles euro-atlantiske sikkerhed.

Jeg kan naevne mange eksempler på, hvorfor EU i stigende grad er forsvarspo­litisk relevant.

Et eksempel: militaer mobilitet. At vi effektivt kan flytte militaere styrker og materiel på tvaers af graenser.

Det arbejder vi blandt andet på at styrke i regi af et projekt under Det Europaeisk­e Forsvarsag­entur. Projektet er åbent for tredjeland­e. Og USA, Canada og Norge deltager.

Der er ingen tvivl om, at Danmark er bedre stillet uden forsvarsfo­rbeholdet. Vi skal helhjertet udnytte de gode muligheder i EU.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark