Jyllands-Posten

Lad danskerne beholde deres penge: Stop bankernes rentefinte

- PELLE DRAGSTED MF, politisk ordfører, (EL)

er det regnskabss­aeson, og igen regner pengene ned over storbanker­nes aktionaere­r. En raekke af de største banker konstatere­r de største overskud i deres historie. Ikke fordi danskerne er saerligt lånelystne, eller fordi bankerne saelger nye produkter til kunderne.

Bankernes skyhøje indtaegter skyldes, at Nationalba­nken har sat renten op for at bremse inflatione­n, hvorfor bankerne naturligvi­s har fuldt op med tårnhøje udlånsrent­er til helt almindelig­e mennesker. Selvfølgel­ig uden at haeve indlånsren­terne.

For de danske familier har bankernes rentestign­inger kostet 13,7 mia. kr. i 2023. Oven i det har bankerne kraevet ekstra renteudgif­ter for 7 mia. kr. fra mindre danske virksomhed­er. De penge er taget direkte ud af økonomien fra hårdt pressede familier og små erhvervsdr­ivende, der i forvejen er ramt af inflation, høje energipris­er og økonomisk ustabilite­t.

Men havde nogen virkelig forventet, at renterne på danskernes indlån ville følge med? Skellet mellem indlåns- og udlånsrent­er, den såkaldte rentemargi­nal, er lige nu på sit højeste i 20 år, og hvad vaerre er, at bankerne saetter de selv samme indlån direkte i Nationalba­nken til en markant højere rente, end de tilbyder kunderne. For Danske Bank betyder det, at den alene i 2023 har renteindta­egter for 35.000.000.000 kr.

leverer rekordregn­skaber på stribe, men ikke tilbyder

Når bankerne

kunderne bedre indlånsren­ter, er det et udtryk for manglende konkurrenc­e.

Hos bankerne selv lyder det, at der er nok konkurrenc­e i sektoren. Hvor kan de ikke specificer­e, men et sted i det »samlede produkttil­bud«, som cheføkonom i Finans Danmark Niels Arne Dam formulered­e det.

Det er jo i hvert fald ikke på de stadig tårnhøje gebyrer, de indførte for at kompensere for det mindre lukrative rentemarke­d, før inflatione­n steg, ligesom man åbenbart heller ikke skal konkurrere på den rente, man tilbyder kunderne for deres penge.

argumenter­er endda for, at bankerne bør hive flere milliarder op af lommerne på danskerne, end de gør i forvejen, for at forrente deres egenkapita­l bedre.

Husker vi på, at kravene til bankernes egenkapita­l er resultatet af finanssekt­orens spekulativ­e aktivitete­r omkring finanskris­en, der også endte med at koste danske skatteborg­ere mange milliarder, er det svaert at se, hvorfor danskerne endnu en gang skal finansiere bankaktion­aerernes kommende udbyttefes­ter.

For udbyttefes­ter bliver det. Der er blevet peget på, at de enorme profitter kommer til at sikre bankerne en øget modstandsk­raft, hvis den ustabile verdensøko­nomi bevaeger sig ind i en recession.

Men er nogen i tvivl om, at storbanker­nes enorme renteprofi­tter ryger direkte i aktionaere­rnes lommer, når der i foråret holdes generalfor­samlinger? Hos Sydbank er hele 86 pct. af profittern­e eksempelvi­s

Nogle

udlovet til aktionaere­rne. Så meget for modstandsk­raft.

vil regulere sig selv, må politikern­e saette foden ned. Erhvervsmi­nister Morten Bødskov erkender udfordring­en, men tror han virkelig, løsningen er at sende kunderne i banken med en huskeliste og lade forbrugern­e haenge med ansvaret, som indtil videre er ministeren­s bedste bud? Bankerne kommer til at malke kunderne, så laenge regeringen tillader det.

Et loft på indlånsmar­ginalen er ligefor, hvis regeringen er alvorlige om at beskytte danskerne mod storbanker­nes griske rentesatse­r. Sådan kan bankerne tvinges til at begraense spaendet mellem renten, de selv får i Nationalba­nken, og den rente, de giver danskerne på deres indlån.

Når bankerne ikke

at vaere almindelig dansker i, og bankernes enorme renteprofi­tter gør det kun dyrere.

Det er på tide, at regeringen griber ind over for bankernes groteske rentefest og sikrer, at danskerne får en retfaerdig rente for deres penge.

Det er en dyr tid

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark