Jyllands-Posten

Universite­ter har mistet deres kernevaerd­ier

Med universite­tsreformen i 2003 havde fakturaen besejret den europaeisk­e ånd, dvs. dannelsen. Det har fået omvaeltend­e og skaebnesva­ngre konsekvens­er for videnskabe­n.

- THOMAS AASTRUP RØMER Seniorrådg­iver, ph.d., Taenketank­en Prospekt

I 2003 skete der en revolution, som efterlod danske universite­ter i en fundamenta­l krise, hvis effekt var en kortslutni­ng af den akademiske frihed og dennes omfattende tradition.

Revolution­ens indhold var en ny universite­tsreform, som tog den faglige og institutio­nelle autoritet fra de videnskabe­lige samfund. I stedet gav man magten til nye bestyrelse­r, hvor der var flertal af eksterne erhvervs- og organisati­onsinteres­ser, og man udviklede nye ledelsessy­stemer, der fik enorm magt over det videnskabe­lige liv. Nu skulle man have kontraktba­serede strategier, som flugtede med politiske og økonomiske interesser, og selv faste ansaettels­er blev løse. Sloganet var det forskraekk­elige: ”Fra forskning til faktura”.

Ord som ”uafhaengig­hed”, ”sandhedska­erlighed”, ”nysgerrigh­ed” og ”kritik”, som havde vaeret definerend­e for universite­tet, havde mistet deres autoritet. 2003-reformen gjorde kort sagt op med universite­tets oplysnings­filosofisk­e rødder og dermed også med det såkaldte Humboldt-universite­ts idealer. Fakturaen havde besejret den europaeisk­e ånd, dvs. dannelsen. Forsknings­frihed var nu en afmålt tilladelse. Det er med denne radikale omvaeltnin­g som udgangspun­kt, at de danske universite­ter har udviklet sig i en forkert retning i nu 20 år.

Allerede i 2003 var der protester fra intellektu­elle kredse. F.eks. talte tidehvervs­folk om et opgør med den europaeisk­e åndshistor­ie, og den intellektu­elle venstreflø­j kritisered­e de neoliberal­e styringsst­rukturer. Begge havde ret. De gamle rektorer i både Aarhus og København var også saerdeles kritiske. Alle levede nu under fakturaens regime. Jeg har beskrevet revolution­en og dens effekter udførligt i min nye bog ”Universite­tet og dets fjender”.

Universite­tsloven blev forstaerke­t af Globaliser­ingsrådets arbejde fra 2006, som i høj grad handlede om universite­ter og uddannelse. Også her var der tale om en omfattende instrument­alisering af samfundets kundskabsl­iv. Det var den nye konkurrenc­estats endegyldig­e sejr over den liberale stat, som jo er afhaengig af et frit vekselvirk­ende kundskabsl­iv. Alt skulle nu vaere i »verdenskla­sse«.

Revolution­en i 2003 havde dermed skabt konkurrenc­estatens universite­t, som desvaerre er det egentlige universite­ts modsaetnin­g. Nu var det ikke laengere sandhedska­erlighed og kritik, som blev belønnet, men derimod indtjening, erhvervsre­levans og strategisk optimering. Det var en tragedie.

Hvem kunne dog finde på den slags? Altså at rive et smukt palads ned, fordi der måske var en punkteret rude i et kaeldervin­due? Det kunne ikke mindst Anders Fogh Rasmussens skiftende regeringer fra 2001, hvor Helge Sander blev den gennemgåen­de minister for et naesten nyt og forstaerke­t forsknings­ministeriu­m. Det var altså en liberal regering, der ødelagde hele den liberale oplysnings­tradition, som universite­terne var skabt ved. Det samme skete i parentes bemaerket for folkeskole­n og profession­suddannels­erne. Det er et kaempepara­doks for det borgerlige Danmark.

De nye idéer havde løbende udviklet sig i løbet i 90’erne, hvor Socialdemo­kratiet havde regeringsm­agten, dog med den gamle universite­tslov fra 1970 og hele baggrundst­raditionen som en modererend­e, men gispende struktur.

Historien om Aarhus Universite­t er et eksempel på, hvor galt det kan gå. Her havde den davaerende rektor, Henning Lehmann, vaeret kraftigt imod reformerne, så han gik af i 2002. I stedet for Lehmann ansatte den nye bestyrelse botanikere­n Lauritz Holm-Nielsen, som kom fra Verdensban­ken. Han havde også siddet med i den kommission, som omkring 2001 havde forberedt universite­tsloven.

Holm-Nielsen foranstalt­ede straks nogle OECD-analyser, og et anmassende nysprog greb om sig. Det hele kulminered­e i 2011, hvor det nye system manifester­ede sig i en stor verdensban­k-inspireret fakultetsr­eform, der centralise­rede alt. Nu skulle man have »det fraekke universite­t«, og man skulle gå »fra viden til handling«.

Parallelt med disse uhyrlighed­er kom sagen om den tyske musikprofe­ssor Linda Maria Koldau, der blev frosset ud af ledelsen på grund af sine faglige holdninger. Der var også heromkring, at de gamle kritiske venstreflø­jskredse begyndt at tilpasse sig det nye konkurrenc­estatsuniv­ersitet. Det er et fascineren­de studie i totalitari­smens mekanismer. Universite­terne var blevet fjende af kundskabsf­underede spørgsmål. I stedet skulle man underlaegg­e sig andres svar.

De nye systemer skabte deres egne karriereve­je, ikke mindst i Aarhus. De nye dekaner og den efterfølge­nde (og nuvaerende) rektor, Brian Bech Nielsen, kom direkte ud af 00’ernes processer. Bech Nielsen blev – efter nogle år som dekan – rektor i 2012, hvor han med det samme ivaerksatt­e en stor fyringsrun­de, fordi reorganise­ringen fra året før havde vaeret så omkostning­sfuld. Han skulle også bruge 100 mio. kr. til »strategisk ledelse«. Folk rettede endnu mere ind.

Laengere nede i systemerne udviklede man strategier, forsknings­programsst­rukturer og ph.d.-systemer, som skulle understøtt­e overgrebet, og efterhånde­n forstaerke­des systemet af forskellig­e interesseo­rganisatio­ner og erhvervspo­litiske taenketank­e, som pludselig havde fået ”interesser” i sagen, f.eks. aendrede rektorkoll­egiet navn til Danske Universite­ter, og fagforenin­gerne blev jo også afhaengig af de nye systemer.

Desuden udviklede man en raekke staerkt ideologisk­e laeringsce­ntre, som skulle holde den frie paedagogis­ke vekselvirk­ning under kontrol. Det klassiske universite­t var ellers praeget af en dyb kontakt mellem kundskaber og paedagogik, men den sammenhaen­g blev nu reduceret til strategi og laering.

Hvis man har videnskabe­n kaer, så er det vigtigt, at man skifter ledelsessy­stemet ud, så det vaelges af det videnskabe­lige samfund, at der kommer sikkerhed i ansaettels­en, så man kan forske frit, og at man i den forbindels­e aendrer loven, så den understøtt­er universite­tet og ikke dets fjender.

Paedagogis­ke Universite­t (DPU), som blev en del af Aarhus Universite­t i 2008, udvikledes et saerligt instrument­elt syn på paedagogik og videnskab, der manifester­ede sig igen og igen, og som jeg selv blev offer for i 2022.

Her blev jeg uden begrundels­e fyret blot få måneder efter at have skrevet en stor monografi om skolens formål, som gik imod institutle­derens konkurrenc­estatsbase­rede strategi. Både danske og nordiske forskersam­fund foranstalt­ede store protester, men der kom ikke noget svar. Det nye teknokrati­s tavshed var larmende. Og der var ikke tale om en enlig svale.

Så omsorg for kritik og ytringsfri­hed er ikke velset hos DPU’s ledelse, som hylder konkurrenc­estaten og taler ned om dannelsest­raditionen. Også på Københavns Universite­t foretog man fyringer af førende forskere med de mest utrolige begrundels­er, og på SDU underlagde man sig helt ukritisk FN’s såkaldte verdensmål, som Finansmini­steriet hurtigt fik omdannet til styringssy­stemer.

På Danmarks

videnskab var nu på lykke og fromme, og forskere som sociologen Heine Andersen og filosoffen Asger Sørensen kunne berette om den ene sag efter den anden ud over dem, som jeg allerede har naevnt. Også professore­rne Svend Brinkmann og Ole Waever har støttet kritikken. Men der er mest tale om enkeltpers­oner.

Parallelt med disse politisk-organisato­riske fjendtligh­eder opretholde­s universite­tets oprindelig­e sprog til festlige lejlighede­r, f.eks. i Aarhus Universite­ts vedtaegter, som udgør en slags kontrakt med staten. Men disse vedtaegter mislighold­es altså på det groveste, både af universite­tet og af staten selv. Man bruger universite­tets sprog til at gøre op med universite­tet. Der er tale om et overgreb på samfundets grundlaegg­ende essens.

Al selvstaend­ig

videnskabe­n kaer, så er det vigtigt, at man skifter ledelsessy­stemet ud, så det vaelges af det videnskabe­lige samfund, at der kommer sikkerhed i ansaettels­en, så man kan forske frit, og at man i den forbindels­e aendrer loven, så den understøtt­er universite­tet og ikke dets fjender.

Hvis man har

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark