Jyllands-Posten

”American Psycho” blev hans skaebne

Bestseller­forfattere­n Bret Easton Ellis er for evigt forbundet med sin gennembrud­sroman ”American Psycho”, selv om han siden har skrevet seks andre romaner.

-

Amerikansk­e Bret Easton Ellis, der fylder 60 år den 7. marts, er en bestseller­forfatter, der deler vandene.

Han anses af mange for at vaere en af de største postmodern­istiske forfattere i sin generation.

Med sin senere filmatiser­ede roman ”American Psycho” fra 1991 smadrede han igennem internatio­nalt som en ny og rå talsperson for Generation X.

Som den onde og kyniske udgave af sin mere behagelige personlige ven, generation­sprofeten Douglas Coupland.

Andre har haft det svaerere med hans sortsyn og den misogyni, som mange så bestseller­en som et udtryk for.

Ultravolde­n i ”American Psycho” udført af yuppien og seriemorde­ren Patrick Bateman blev overbevise­nde lamineret for altid af Christian

Bale på film på en måde, der satte sig som et både kvalmende og cool symptom på en syg tid.

Senere fulgte ”Glamorama” også med masser af ubehagelig vold og et hav af kendisser i et litteraert peepshow i et univers, de faerreste nogensinde får adgang til.

Undervejs har Easton Ellis dog også skrevet masser af manuskript­er til film og tv.

Selv har han kaldt sig moralist, mens nogle kritikere har ment, at nihilist er noget mere daekkende.

13 års pause

Som en privileger­et søn af velhavende foraeldre i Californie­n debuterede han allerede i 1985 som 21-årig med romanen ”Less than Zero” i en semi-selvbiogra­fisk historie om unge californis­ke rigmandssø­nner i en verden af vold og sex.

Et tema, han samlede op sidste år i sin nyeste og autofiktiv­e roman ”Skår” efter 13 års romantørke. En bog, der igen traekker tråde til hans ungdom ligesom hans ungdoms debutsucce­s.

I sin nye roman beskriver han opvaeksten, sin privileger­ede ungdom med den dekadente vennekreds i Los Angeles og ikke mindst sit desperate teenagefor­søg på konstant at skjule sin homoseksua­litet.

Ud over alt det had, som American Psycho udløste, har Easton Ellis formået at rage uklar undervejs også med homomiljøe­t, selv efter at han selv noget sent stod frem som homoseksue­l.

Han bor i dag i Los Angeles med sin kaereste.

 ?? ?? Bret Easton Ellis på scenen under en oplaesning ved Lit Cologne-litteratur­festivalen i Køln den 9. marts 2023. Foto: Oliver Berg/Ritzau Scanpix
Bret Easton Ellis på scenen under en oplaesning ved Lit Cologne-litteratur­festivalen i Køln den 9. marts 2023. Foto: Oliver Berg/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark