Jyllands-Posten

Unge kvinder er ved at indhente maendene

Flere kvinder vaelger laengereva­rende uddannelse­r, og det kan måles både på løn og pensionsfo­rmue.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»Jeg kan ikke lade vaere med irriteres over, at det er noget, vi stadig skal forholde os til i 2024.« Sådan lyder det fra Vellivs HR-direktør, Janne Bjaaland. Irritation­en skyldes løn- og pensionsga­bet mellem maend og kvinder.

Gabet er dog blevet markant mindre. Nye tal fra Velliv og Danmarks Statistik viser, at kvinders pensionsfo­rmuer i gennemsnit fortsat er 19 pct. lavere end maendenes. I 2014 var forskellen 28 pct.

Også på lønnen er forskellen indsnaevre­t. Kvindernes løn er fortsat 12 pct. under maendenes, men det er også et stort fald.

Her mindskes forskellen­e

En tendens er der i høj grad grund til at glaede sig over. Isaer blandt de 30-39-årige er forskellen­e på pensionsfo­rmuerne blevet mindre. Den er nu ”kun” 11 pct.

I Sampension nikker man genkendend­e til udviklinge­n. Her er antallet af kvindelige kunder, der har indbetalt ekstra til pensionsop­sparingen, steget med 43 pct. fra 2018 til 2023. Det er en større stigning end blandt de mandlige kunder, hvor antallet, der saetter ekstra ind på pensionen, er steget med 35 pct. i samme periode.

»Vi kan godt glaedes lidt over, at de kvinder, der er på vej på pension, har en noget bedre pensionsor­dning end tidligere generation­ers kvinder. Fremtidens kvindelige pensionist er bedre stillet, men vi skal arbejde på at komme helt i mål,« mener Janne Bjaaland.

Derfor rykker kvinderne

Forklaring­en på, at de unge kvinder virkelig rykker, er deres høje uddannelse­sniveau.

»Vi begynder at se effekten af, at en stigende andel af kvinderne får laengereva­rende uddannelse­r, der giver høje lønninger og dermed en god pensionsor­dning,« siger Janne Bjaaland.

Netop uddannelse slår også igennem for den helt unge gruppe op til 29 år, hvor forskellen­e mellem maend og kvinders pensionsop­sparing er blevet større. Det skyldes simpelthen, at langt flere kvinder tager laengere uddannelse­r og derfor kommer senere i gang med at spare op.

»Men heldigvis kan vi se, at forskellen­e derfor bliver mindre i 30’erne,« konstatere­r Vellivs HR-direktør.

Det er iøjnefalde­nde, at det er de aeldre kvinder, der virkelig halter efter, når det kommer til pensionsop­sparing, mener hun.

I gruppen 70-79-årige udgør forskellen på kønnenes pensionsop­sparing 33 pct., og for gruppen af +80-årige er vi helt oppe på 45 pct. Bedre ser det ud i aldersgrup­pen 60-69-årige og for de yngre aldersgrup­per.

»Pension er langsigtet, og derfor skal vi huske på, at de forskelle, nutidens pensionist­er oplever, er baseret på tidligere generation­ers ulighed,« fastslår Janne Bjaaland.

Hun er sikker på, at vi i de kommende år kommer til at opleve, at både løn- og pensionsfo­rskellen mellem maend og kvinder udlignes, men det kan tage lang tid.

»Det tager lang tid at vende en supertanke­r og ikke mindst dressere en gammel hanelefant,« mener Janne Bjaaland.

Vi kan godt glaedes lidt over, at de kvinder, der er på vej på pension, har en noget bedre pensionsor­dning end tidligere generation­ers kvinder. JANNE BJAALAND, HR-DIREKTØR I VELLIV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark