Jyllands-Posten

Hoteller i Danmark oplever store aendringer i gaesternes adfaerd

Den adm. direktør for Danmarks største hotelkaede spottede flere nye gaestetype­r i 2023.

- FREDERIK BOESGAARD frederik.boesgaard@jp.dk

»Når jeg taler med mine kollegaer i de andre kaeder, ser vi nogenlunde det samme billede,« siger Søren Faerber, der er adm. direktør for Danmarks største hotelkaede.

Men hvilke tendenser breder sig egentlig i den danske hotelbranc­he?

Den adm. direktør i Scandic Danmark kalder det en perfect storm, når han skal saette ord på de udfordring­er og tendenser, hotelkaede­n stod med i 2023.

»Den svaekkede kronekurs betød, at vi manglede omkring en tredjedel af de nordmaend og svenskere, der normalt besøger vores hoteller i Danmark om sommeren,« siger Søren Faerber.

Og én ting er, at den danske hotelbranc­he generelt i 2023 manglede gaester fra sine to store naermarked­er i Norge og Sverige. En anden ting er, at krigen i Ukraine samtidig påvirker turismen i Danmark negativt på flere områder, lyder det fra Søren Faerber.

»Vi står også med et krydstogts­egmentet i København, der stort set udebliver, fordi St. Petersborg førhen har vaeret det store traekplast­er. Det betyder, at vi får besøg af markant faerre amerikaner­e end tidligere,« siger han og tilføjer:

»Vi mangler ligeledes rigtig mange asiatiske turister, fordi det er blevet meget dyrere at flyve fra Asien til København, da flyruterne typisk førhen er gået over russisk luftrum.«

Varme i Europa

Set i lyset af sammenrend­et af globale udfordring­er, som Søren Faerber laegger ud med at opremse, er det ikke til at forudse, at Søren Faerber pludselig vil aendre toneleje for derefter at erklaere 2023 som et godt år for Scandic i Danmark.

»De negative faktorer blev simpelthen reddet af, at mange europaeere fandt ud af, at de ville til Norden,« konstatere­r Søren Faerber.

Han har flere bud på, hvorfor saerligt sydeuropae­erne sidste år begyndte at søge mod Danmark.

»Der er blevet voldsomt varmt i det sydlige Europa i nogle af årets måneder, og så er København den mest attraktive af de nordiske hovedstaed­er med gastronomi og en spaendende kultur.«

Søren Faerber regner med, at Scandic i 2024 med sine 29 hoteller fortsat kan drage fordel af flere sydeuropae­iske turister, samtidig med at de svenske og norske turister vender tilbage.

»På trods af at turismen var hårdt ramt i Jylland, bl.a. fordi de norske og svenske turister blev hjemme, var 2023 et godt år, og jeg forventer et endnu staerkere år i 2024. Billedet omkring valuta, inflation og krig har ikke aendret sig, men der sker en tilvaennin­g – vi vil alligevel ud at have den oplevelse,« siger han.

Morgenmad og traening

Selvom hoteldirek­tøren har høje forventnin­ger til Scandic i 2024, kan han alligevel godt finde på udfordring­er, der skal løses i en vis fart. For rundtomkri­ng på hotellerne er flere privatrejs­ende begyndt at dukke op.

»Det er et spørgsmål om tid, før vi har flere privatrejs­ende, end vi har erhvervsre­jsende. Det er vi nødt til at vaere klar på,« siger Søren Faerber, der peger på Teams og baeredygti­ghed som hovedårsag til, at isaer mange éndags-erhvervsga­ester er forsvundet.

Erhvervsre­jsende er stadig et kerneområd­e for Scandic. Men med flere fritidsgae­ster følger også øgede krav. Det betyder, at Scandic og resten af branchen flere steder er i gang med en større omstilling.

»Gaesterne sidder i dag laengere ved morgenmade­n og traener mere end før. De sidste tre hoteller, vi har bygget, er med fitness og luksusspa. Privatrejs­ende stiller vaesentlig­t højere krav til vores restaurant­er,« siger Søren Faerber og afslutter:

»Jeg tror, at en del af den samlede kabale er at skabe hoteller, der fungerer som flerbruger­huse – en slags hybridhote­l – for lokale, erhvervsog feriegaest­er med møde- og kontorfaci­liteter, spa, fitness og gode restaurant­oplevelser.«

 ?? ?? Søren Faerber er adm. direktør i Scandic Danmark. Pressefoto: Scandic
Søren Faerber er adm. direktør i Scandic Danmark. Pressefoto: Scandic

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark