Jyllands-Posten

Ejendomsbr­anchen vil stille flere krav til rådgivere om ESG-data

Flere rådgivere skal levere data på klimaaftry­k og socialt ansvar i fremtiden, hvis det står til flere aktører i ejendomsbr­anchen.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Medarbejde­rnes sygefravae­r, virksomhed­ens direkte og indirekte klimaftryk, andelen af fuldtidsan­satte, der arbejder over 45 timer om ugen, og antallet af ulønnede praktikant­er.

Det er blot nogle af de data, som rådgivervi­rksomheder fremadrett­et vil blive kraevet at fremvise, når de handler med aktører i ejendomsbr­anchen.

Flere end 26 aktører i ejendomsbr­anchen, herunder ATP Ejendomme, Balder Danmark, Colliers og Danica Ejendomme, har udviklet et faelles ESG-rapporteri­ngsvaerktø­j.

Ejendomsbr­anchen bruger generelt mange rådgivere som arkitektfi­rmaer, advokater og revisorer i forbindels­e med ejendomspr­ojekter og andet.

I fremtiden kommer ESGdata højst sandsynlig­t til at indgå som faktorer, når der skal vaelges samarbejds­partnere blandt rådgivere, lyder det fra Peter Hebin Bruun, ESG-chef hos ATP Ejendomme.

»Vi vil i de kommende år stille stadig større krav til vores rådgivere om ESG-data, ligesom vi allerede i dag stiller krav til vores leverandør­ers sociale ansvar med sociale klausuler og krav om laerlingep­ladser i udbudsmate­riale ved større byggeproje­kter,« siger Peter Hebin Bruun.

»Jeg kunne godt forestille mig, at vi kommer til at formulere nogle krav, som f.eks. går på trivsel på arbejdspla­dsen og antallet af sygedage osv.«

Han tilføjer dog, at der ikke vil vaere nogen knockout-kriterier på den korte bane, hvis virksomhed­erne ikke leverer den bedst taenkelige data.

Det er isaer rådgiverne­s arbejdsfor­hold som antallet af

ulønnede praktikant­er, laerlinge og sygedage, der er interessan­te for ATP Ejendomme.

»Vi vil gerne have, at de, som arbejder for os, tilbyder

deres medarbejde­re rimelige arbejdsfor­hold. Det viser respekt for menneskers helbred. Det er vores tese, at folk, der har et sundt forhold til deres arbejdspla­ds, leverer højere kvalitet,« siger han.

Revisions- og rådgiverka­emperne PwC, Deloitte, EY og KPMG har tidligere fået kritik for at skjule »vaesentlig informatio­n« om sig selv, på trods af at de reviderer virksomhed­ernes regnskaber.

En gennemgang af revisorern­es egen ESG-rapporteri­ng viste sidste år, at de ikke oplyser naer så meget som deres kunder.

Det samme gaelder de store advokathus­e, der så småt er begyndt at offentligg­øre tal for deres aftryk på samfund og klima ligesom resten af erhvervsli­vet.

Men de mest kritiske tal som stressmeld­inger, sygedage, overarbejd­e og kønsbalanc­e i ledelsen er branchen blevet kritiseret for at holde for sig selv.

Advokatfir­maet Poul Schmith/Kammeradvo­katen er blandt de rådgivervi­rksomheder, der bakker op om vaerktøjet.

Managing partner Jens Bødtcher-Hansen ser udviklinge­n gå i en bestemt retning, hvor rådgiverne i fremtiden i højere grad vil blive vurderet ud fra deres praestatio­ner på klima og socialt ansvar.

Det er noget, der endnu ikke er saerlig udtalt i Danmark, påpeger han.

»Mit indtryk er, at krav om ESG-data fylder stadig mere, når virksomhed­er vaelger rådgiver. Ikke som et egentligt krav, men noget, der indgår i en samlet vurdering,« siger Jens Bødtcher-Hansen.

Poul Schmith vil gøre sig klar til at levere på de data, der kraeves, siger Jens Bødtcher-Hansen.

»Jeg tror, at det giver en konkurrenc­efordel, at vi stiller os foran og dermed sender et signal til de andre aktører i branchen,« siger han.

I Djøf, som har mange af rådgivervi­rksomheder­nes medarbejde­re som medlemmer, er man begejstret for vaerktøjet.

»Her kan tallene tale sit eget tydelige sprog om den attraktive og ansvarlige arbejdspla­ds,« siger naestforma­nd i Djøf, Rasmus Thingholm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark