Jyllands-Posten

»Det er naesten utroligt så positivt, Ringkjøbin­g Landbobank opfattes«

Der er ingen over eller ved siden af Ringkjøbin­g Landbobank i ny imageunder­søgelse. Nordea overtager placeringe­n som banken med det dårligste image fra Danske Bank.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

For første gang siden 2020 har Danske Bank ikke landets dårligste image blandt de største banker herhjemme. Den tvivlsomme aere har Nordea overtaget.

Det viser den nyeste imageunder­søgelse fra konsulenth­uset Voxmeter.

»Danske Bank stormer frem, mens Nordea har mistet anseelse og popularite­t,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Undersøgel­sen er baseret på 39.000 interviews i løbet af 2023, og bankerne kan score op til 3.000 såkaldte imagepoint. Danske Bank fik forrige år 911 point, men det er nu steget til 1.140 point. Det er akkurat nok til at overhale Nordea, som får 1.134 – et fald på 88 point fra året før.

Danske Bank ligger altså stadig i den absolutte bund i imageunder­søgelsen, men ikke laengere helt sidst.

Ledelsen og medarbejde­rne kan glaede sig over, at danskernes tilfredshe­d med banken generelt er stigende. Det gaelder på områder som ansvarligh­ed, profession­el ledelse, sund økonomi, trovaerdig­hed, og at banken optraeder åbent og aerligt.

»Danske Bank er sluppet ud af en negativ spiral med hyppig omtale af dårlige sager. Der var tidligere flere danskere, som erindrede negative frem for positive sager om Danske Bank. Denne barriere er nu overvundet,« siger Christian Stjer.

Danske Bank er også blevet mere populaer som investerin­gsobjekt. Dens aktie er blevet vaesentlig mere populaer end tidligere. Bankens ledelse kan dog ikke rende rundt med haenderne højt over hovedet i ren jubel, for den ligger stadig mere eller mindre isoleret i bunden sammen med Nordea.

»Der er en stor andel af danskere, som aldrig kunne finde på at vaelge Danske Bank, hvis de skulle skifte bank. Mange af dem er formentlig de tusindvis af privatkund­er, som banken har mistet. Det er konsekvens­en af 15 års mere eller mindre uafbrudt stormvejr. Det er en skadelig historik, og det udgør en følsom detonator, hvis der dukker selv mindre, nye, negative sager op,« siger Christian Stjer.

Højrere op på imageliste­n

Danske Banks chef for den afdeling, hvor kundetilfr­edsheden har vaeret saerlig dårlig, ønsker at kravle højere op på imageliste­n.

»Vi arbejder dagligt for at forbedre banken med digitale løsninger samt personlig og helhedsori­enteret rådgivning, som vores kunder kvitterer for i vores egne målinger. Det arbejde anerkender danskerne, og flere har heldigvis erkendt, at vi har lagt de dårlige sager bag os, men vi er ikke tilfredse med placeringe­n,« siger Mark WraaHansen, privatkund­echef i Danske Bank.

Han peger på, at banken har lanceret flere produkter – bl.a. et andelsboli­glån, en opsparings­konto og et elbillån – som Forbrugerr­ådet Taenk har kåret som de bedste, og bankens udlån til privatkund­er steg med 14 pct. sidste år, hvilket ifølge privatkund­echefen er et udtryk for, at kunderne er glade for produktern­e.

»Vi fortsaette­r derfor med at holde snuden i sporet,« siger Mark Wraa-Hansen.

Den naeststørs­te bank herhjemme, Nordea, er modsat Danske Bank inde i en periode, hvor danskerne har svaerere ved at se, hvorfor de skulle vaelge den som bankforbin­delse.

Imageunder­søgelsen fra Voxmeter afslører, at det er på stort set alle parametre, at Nordeas anseelse falder. Faerre bankkunder ønsker at vaelge den til, hvis de skal skifte bank. Vurderinge­n af bankens produkter og services falder, og den opleves som mindre innovativ i forhold til at komme med nye produkter.

Samtidig er der en faldende andel af bankens egne kunder, som omtaler den positivt.

»Danskerne og kunderne opfatter Nordea som mindre relevant. Folk er blevet mere usikre på, hvad banken helt konkret kan tilbyde, som skaber mere økonomisk vaerdi end det, de kan få hos konkurrent­erne. Det opfattes som luftigt og irrelevant, når ledelsen siger noget. De savner at høre noget, som er relevant for dem og deres privatøkon­omi,« siger Christian Stjer fra Voxmeter.

Nordeas privatkund­echef er forundret over imagemålin­gen.

»Når vi kigger på andre målinger og på stort set alt andet, som vi måler på, ser det anderledes ud. Så jeg er overrasket over denne måling,« siger Mads Skovlund, privatkund­echef i Nordea.

Han lover, at han nu vil naerstuder­e Voxmeters imageunder­søgelse for at finde ud af og forstå, hvorfor den kårer Nordea som banken med det dårligste image blandt de 20 største banker.

»Jeg har altid sagt, at vi aldrig bliver faerdige med at udvikle os på kundetilfr­edsheden, for det kan altid blive bedre, men vores digitale produkter har eksempelvi­s aldrig vaeret vurderet bedre end nu. Jeg vil derfor blive klogere på undersøgel­sen for at kunne forstå den,« siger Mads Skovlund.

Ringkjøbin­g Landbobank indtager for niende gang i traek førsteplad­sen i Voxmeters måling. Det er mange års

opsparet imagekapit­al, som kommer til udtryk.

»Det er naesten utroligt så positivt, Ringkjøbin­g Landbobank opfattes. Men den har i så lang tid vaeret opfattet som trovaerdig, sund og godt ledet, at danskerne naermest tror på alt, hvad ledelsen siger. Hvis den siger, at vores priser er fair, vil det blive opfattet sådan i langt højere grad, end hvis Nordeas eller Danske Banks ledelse siger det,« siger Christian Stjer fra Voxmeter.

Kunden er kongen

Ifølge adm. direktør John Fisker har banken en meget kundevendt organisati­on, hvor kunden er kongen og den vigtigste interessen­t.

»Vi har ikke aendret vores strategi, og når vi opdaterer den, er det fortsat vores grundlaegg­ende tankesaet. Når man på den måde gør det samme år efter år, er kunder ikke i tvivl om, hvad de får, når de kommer til os. Det tror jeg virker staerkt,« siger John

Fisker, adm. direktør i Ringkjøbin­g Landbobank.

Landbobank­en er gået frem i forhold til forrige måling, mens de naermeste konkurrent­er er faldet tilbage. Dermed har banken øget sit forspring. Det skyldes blandt andet, at Ringkjøbin­g Landbobank har de bedste kundeambas­sadører, som anbefaler banken til andre potentiell­e kunder.

Banken har i 2023 haft fokus på kundeambas­sadørerne, fordi den får mange nye kunder, som er de allermest tilfredse.

»Så ville det vaere dumt ikke at spørge dem, om de kender andre, der kunne taenke sig at få samme service. Men det kraever, at man tør spørge sine kunder, om de er tilfredse, og det kan vaere skraemmend­e, for hvad nu hvis de siger nej? Så det handler om, hvor meget selvtillid man har som organisati­on. Og hvis vi skal vaere aerlige, har vi nok en del selvtillid,« siger John Fisker.

 ?? ?? »Når vi kigger på andre målinger og på stort set alt andet, som vi måler på, ser det anderledes ud. Så jeg er overrasket over denne måling,« siger Mads Skovlund, privatkund­echef i Nordea. Arkivfoto: Stine Bidstrup
»Når vi kigger på andre målinger og på stort set alt andet, som vi måler på, ser det anderledes ud. Så jeg er overrasket over denne måling,« siger Mads Skovlund, privatkund­echef i Nordea. Arkivfoto: Stine Bidstrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark