Jyllands-Posten

Nu slutter finansfest­en: Bankdirekt­ører forventer lavere overskud

Der kommer modvind til bankerne fra flere fronter i år. De store banker forventer en tilbagegan­g på op til 22 pct.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Landets banker har de bedste tider bag sig, og der er udsigt til, at livremmen skal spaendes ind i år, hvor den står på tilbagegan­g og lavere overskud.

Det forventer bankernes ledelser, viser en gennemgang af de 12 største danske bankers regnskaber, som Finans har foretaget.

Flere banker forventer, at deres overskud falder med 20 pct.

»Vi kommer fra et år sidste år, hvor indtjening­en voksede, fordi vi var i et miljø med rentestign­inger. Det kommer vi ikke til at opleve igen, fordi det naeste pengepolit­iske skridt formentlig er rentefald,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA Pension, som er landets største kommerciel­le pensionsse­lskab.

Bankernes ledelser peger udover en faldende rente på, at vaeksten i dansk økonomi efter alt at dømme bliver lav i år, og flere forventer stigende tab efter en periode med høje renter og en høj inflation. Endelig presser stigende lønninger omkostning­erne i vejret.

Spar Nord er den af de store banker, som opererer med den største tilbagegan­g. Banken forventer at tjene 1,7 til 2,1 mia. kr. i år. Midten af det interval er 1,9 mia. kr., og det er 21,5 pct. mindre end nettoresul­tatet på 2,4 mia. kr. sidste år.

Jyske Bank, Sydbank og Vestjysk Bank forventer også fald i niveauet 20 pct.

»Det, vi forventer, er for så vidt det, som også gør sig gaeldende hos de andre. Nemlig faldende renteindta­egter, stigende omkostning­er og stigende nedskrivni­nger,« siger Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord.

Så ofte saenkes renten

Spar Nord vurderer, at Nationalba­nken saenker renten tre gange i løbet af i år. Omkostning­erne vil blandt andet stige, fordi de seneste overenskom­stforhandl­inger sender lønningern­e 3,7 pct. i vejret i år, men også, fordi Spar Nord vil have flere ansatte i år end sidste år.

»Det er på nedskrivni­ngerne, at vi er mest usikre på, om tingene ender, som vi forventer. Der er ikke sket noget i begyndelse­n af året, som gør, at vi er blevet mere nervøse for nedskrivni­nger,« siger Lasse Nyby.

De forventede fald i overskudde­ne kommer efter et 2023 med en historisk høj indtjening. Det er et vigtigt perspektiv, når man vurderer bankerne, påpeger PFA.

»Selv om der ikke er udsigt til samme positive historie som sidste år, er vi stadig svagt positive på banksektor­en. For trods lavere overskud i år står den stadig staerkt,« siger Tine Choi Danielsen.

Hun regner med, at profitabil­iteten vil ende på et højere niveau end i perioden før sommeren 2022, da centralban­kerne begyndte at haeve renterne.

»Forrentnin­gen af egenkapita­len har fået et løft, som vi tror vil vare ved i laengere tid. Det har da også regnet paent med udbytter ud over aktionaere­rne, og det vil kunne fortsaette, hvis vores forventnin­ger holder stik,« siger Tine Choi Danielsen.

Mens de fleste banker forventer tilbagegan­g, skiller Danske Bank sig ud med en tro på at holde status quo. Landets største bank tjente 21,3 mia. kr. sidste år og forventer at lande i niveauet 20 til 22 mia. kr. i år.

Intaegter forventes at stige

Det begrunder Danske Banks ledelse med, at indtaegter­ne i bankens kerneforre­tning forventes at stige i år, ligesom der er en tro på, at bankens forretning­smaessige momentum kan øges.

Derudover forventer to af de 12 banker at tjene flere penge i år. Det er Nykredit Bank og Sparekasse­n Danmark.

Nykredit Bank regner med at øge indtjening­en i bankens wealth management­afdeling, hvor kunder med formuer serviceres. Sparekasse­n Danmark forventer at øge forretning­somfanget, fordi banken budgettere­r med en tilgang af nye kunder.

Otte af de 12 banker opstiller forventnin­ger til 2024-resultatet efter skat. De forventer et fald på 6 pct. i overskudde­ne svarende til 2,4 mia. kr.

Fire bankers forventnin­ger er baseret på resultatet før skat. De regner med, at overskudde­ne falder med 14 pct. svarende til 762 mio. kr.

Men der er stadig en mulighed for, at det ikke vil gå så galt. Sidste år opjustered­e bankerne et hav af gange. Spar Nord foretog fire opjusterin­ger.

»Så mange tror jeg ikke på i år. Men vi har en tendens til at laegge forsigtigt ud, fordi man ikke har lyst til at regulere forventnin­gerne i negativ retning,« siger Lasse Nyby.

Ifølge ham vil fire forhold afgøre, om 2024 bliver endnu et år med opjusterin­ger.

Udviklinge­n i kursregule­ringerne og nedskrivni­ngerne er to vigtige faktorer.

En tredje er, i hvilken takt rentesaenk­ningerne kommer. Det er positivt for bankerne, hvis de ender med at komme senere end forventet.

Endelig bliver aktivitets­niveauet afgørende. For Spar Nord og andre banker med en stor andel privatkund­er ikke mindst på boligmarke­det, hvor året ifølge Lasse Nyby ikke er begyndt saerlig godt.

 ?? ?? Det naeste pengepolit­iske skridt er formentlig et rentefald, mener Tine Choi Danielsen, chefstrate­g hos PFA Pension. Foto: Stine Bidstrup
Det naeste pengepolit­iske skridt er formentlig et rentefald, mener Tine Choi Danielsen, chefstrate­g hos PFA Pension. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark