Jyllands-Posten

Sagen, der har vaeret fem år undervejs, endte med en milliardbø­de

Apple og EU har laenge vaeret på kollisions­kurs. Nu er den første milliardbø­de faldet til Apple, som skal betale en halv procent af sin samlede, globale omsaetning som straf for at have for strenge regler i App Store.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Margrethe Vestager er blevet kendt i Silicon Valley som en, der langer milliardbø­der ud til højre og venstre. Men i mange år gik Apple fri – indtil nu. Mandag eftermidda­g landede en bøde på 13,7 mia. kr. i Tim Cooks postkasse – den tredjestør­ste nogensinde fra EU’s hånd.

Bag klagen, som førte til bøden, står den svenske musiktjene­ste Spotify, som gennem mange år har kaempet imod de vilkår, der gaelder i Apples App Store. Men hvad er problemet?

Baggrunden

Da Apple i 2008 åbnede for en appbutik til den dengang ret nye iPhone, gik det egentligt imod Steve Jobs’ plan for iPhone. Han ville kontroller­e hele oplevelsen, også den software, der kunne installere­s, men kunne efterhånde­n se det smarte i konceptet med alverdens apps.

Kompromise­t blev, at Apple indførte ret strikse regler for disse apps, herunder en godkendels­esprocedur­e, hvor Apples teknikere tjekker appen, og så det berømte betalingss­ystem, hvor Apple tog 30 pct. af omsaetning­en. Dengang var apps til en smartphone et nyt marked, og appudvikle­re kunne tjene godt på at saelge små spil eller praktiske apps til én dollar, selvom Apple altså tog en stor andel.

I dag er smartphone­s – og isaer iPhone – blevet den vigtigste digitale platform i vores liv. Apps som Uber og Tinder findes for eksempel kun som app, ikke via en ”gammeldags” computer. Men med nogle undtagelse­r tager Apple stadig 30 pct. af omsaetning­en, hvis en kunde tegner abonnement gennem en app til iPhone.

For tjenester som Netflix og Spotify har det derfor vaeret nødvendigt at få kunderne til at tegne abonnement­et via en almindelig browser, ikke via appen – men det har ifølge Apples regler vaeret strengt forbudt at fortaelle om den mulighed i appen. Ellers risikerede Apple jo, at kunderne lige blev ført ud af appen, når de skulle betale, og det ville koste store milliardin­dtaegter.

Nogle har ”løst” problemet ved at køre med højere priser, hvis en kunde bliver abonnent via Apples platform, så indtaegter­ne er de samme, uanset at Apple tager 30 eller 15 pct. af beløbet. Men Spotify valgte at droppe muligheden for at tegne abonnement gennem Spotify-appen – og klagede så over Apples regler.

Ulovlighed­en

Sagen har vaeret undervejs i fem år, og den var vigtig for Spotify. Musiktjene­sten skal nemlig betale det meste af sin omsaetning videre til musikere og pladeselsk­aber, og derfor er det forretning­smaessigt et stort problem, hvis Apple indkassere­r 30 pct. af det, som en kunde betaler. Samtidig har Apple sin egen musiktjene­ste i direkte konkurrenc­e med Spotify – men Apple skal ikke betale de 30 pct. til sig selv og har derfor en fordel, lyder Spotifys anke.

EU’s konkurrenc­emyndighed­er med Margrethe Vestager

i spidsen har i denne sag lagt vaegt på, at Apple har forbudt Spotify at oplyse kunderne om andre måder at betale på og tegne abonnement på.

»Fra nu af skal Apple tillade musikstrea­ming-selskaber at kommuniker­e frit med deres egne kunder,« sagde den danske kommissaer på et pressemøde mandag.

Samtidig mener EU-Kommission­en, at Apple har givet forkerte oplysninge­r undervejs, hvilket der ikke bliver set på med milde øjne.

Udåden blev samlet takseret til 13,7 mia. kr., hvilket er den tredjestør­ste bøde nogensinde fra EU. De to bøder, der var større, blev i øvrigt givet til Google. I den slags sager arbejder EU-Kommission­en med bødestørre­lser ud fra en virksomhed­s omsaetning, og her blev det altså til 0,5 pct. af Apples globale, årlige omsaetning. Den saedvanlig­e bøde i denne her sag ville have vaeret på 275 mio. kr., men det ville ifølge Margrethe Vestager ikke engang have svaret til en parkerings­bøde for et firma som Apple.

Fremtiden

I første omgang har Apple lovet at appellere sagen. Selskabet har blandt andet argumenter­et for, at EU ikke har ført bevis for, at reglerne i App Store har skadet en eneste forbruger. At Spotify – ikke Apple Music – er førende på markedet for musikstrea­ming, er et andet argument fra Apple.

Derfor kan sagen traekke ud i mange år. Men her får EU-Kommission­en hjaelp fra to store lovpakker, som EUpolitike­rne har vedtaget, med sigtekorne­t rettet direkte imod techgigant­erne. Den ene, Digital Markets Act, traeder ovenikøbet i kraft onsdag den 6. marts.

Digital Markets Act bruger et koncept, hvor de største, digitale platforme skal leve op til ekstra krav, med et mål om at undgå misbrug af en dominerend­e position. Google må for eksempel ikke fremhaeve resultater fra sine egne tjenester i Google-søgemaskin­en.

For Apple handler det isaer om App Store-reglerne, og selskabet er blevet tvunget til at åbne for adgang fra andre markedspla­dser. Det har ellers vaeret hugget i sten, at der ikke må installere­s apps på en iPhone fra andet end Apples egen app-butik.

Apple kom med nye vilkår og regler, som ifølge selskabet selv ville leve op til EU’s regler om mere åbenhed og fri konkurrenc­e. Men de blev straks sablet ned af appudvikle­re. Der var nemlig en raekke benspaend, så en appudvikle­r stadig skulle betale penge til Apple, selvom man ikke brugte Apples App Store, ligesom Apple ikke ville tillade en appudvikle­r at bruge både App Store og en konkurrere­nde markedspla­ds.

Apples udspil bliver nu gransket af EU-Kommission­en, og det vil sandsynlig­vis ende i et laengere, juridisk slagsmål, hvor Apple bliver tvunget til at lempe nogle regler. Men det vil ikke ske uden kamp fra Apples side.

Fra nu af skal Apple tillade musikstrea­mingselska­ber at kommuniker­e frit med deres egne kunder. MARGRETHE VESTAGER, KOMMISSAER OG LEDENDE NAESTFORMA­ND I EU-KOMMISSION­EN

 ?? ?? Margrethe Vestager, kommissaer og ledende naestforma­nd i EUKommissi­onen, fremlagde sagen mod Apple og bøden på over 13 mia. kr. ved et pressemøde i Bruxelles. Foto: EPA/Olivier Hoslet/ Scanpix
Margrethe Vestager, kommissaer og ledende naestforma­nd i EUKommissi­onen, fremlagde sagen mod Apple og bøden på over 13 mia. kr. ved et pressemøde i Bruxelles. Foto: EPA/Olivier Hoslet/ Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark