Jyllands-Posten

Danmarks største industriko­ncern melder om salgsrekor­d

Danfoss melder om øget usikkerhed gennem sidste del af det forløbne år, som kan ramme udviklinge­n i og regnskabet for 2024.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Industrigi­ganten Danfoss med hovedsaede i sønderjysk­e Nordborg melder om ny vaekst – selvom tempoet blev reduceret gennem sidste del af det forløbne år.

Koncernen har onsdag morgen praesenter­et tal for 2023. Regnskabet viser, at omsaetning­en steg til rekordnive­au med en fremgang på 4 pct. til 10,7 mia. euro – svarende til 80 mia. kr. For 1. halvår meldte Danfoss om en vaekst på 13 pct., så 2. halvår aendrede på årets udvikling.

Lavt tempo i 2024

Koncernen med 42.000 ansatte fastslår også, at global usikkerhed gør, at tempoet måske heller ikke bliver så højt her i 2024. Forventnin­gen hos ledelsen er, at omsaetning­en i år vil lande på 1011,5 mia. euro. – 75-86 mia. kr.

»I 2. halvår af 2023 blev markederne påvirket af høje renter og inflation. De mere udfordrend­e markedsvil­kår er fortsat ind i 2024,« udtaler Danfoss adm. direktør, Kim Fausing, i en meddelelse om regnskabet.

Indtjening­smaessigt oplyste Danfoss onsdag morgen, at det forløbne år endte med et driftsresu­ltat (ebitda), som steg med 10 pct. og nåede 1,4 mia. euro. På bundlinjen var der 819 mio. euro efter skat. Det er omregnet 6,1 mia. kr.

Danfoss fremhaever selv i en meddelelse om tallene for det afsluttede år, at koncernen fortsaette­r en positiv udvikling med store investerin­ger i en grøn vaekststra­tegi. Investerin­ger i innovation steg gennem året med 7 pct. til 487 mio. euro – svarende til 4,6 pct af salget.

Danfoss fremhaever, at fremtidens energisyst­emer er elektriske, så energieffe­ktivitet i maskiner, infrastruk­tur og industrien er ifølge koncernen afgørende for en konkurrenc­edygtig fremtid.

»I 2023 investered­e vi fortsat massivt i at udbygge portefølje­n af konkurrenc­edygtige og innovative løsninger. Det gaelder både i vores kerneforre­tning og udvalgte højvaeksts­egmenter,« udtaler Kim Fausing.

Han fremhaever i den forbindels­e bl.a. elbiler, datacentre, varmesyste­mer, landbrugsm­askiner og skibe samt produktion af hydrogen.

Ved siden af de investerin­ger vil Danfoss også investere i en mere regionalis­eret forsynings­kaede og udvidelse af egen produktion­skapacitet.

De mere udfordrend­e markedsvil­kår er fortsat ind i 2024. KIM FAUSING, ADM. DIREKTØR I DANFOSS

Opkøb løfter tallene

Koncernen har udover organisk vaekst også de seneste år gennemført opkøb, som har løftet tallene. Ledelsen fremhaever, at integratio­nen af de overtagne selskaber og aktivitete­r fortsatte planmaessi­gt i 2023.

Ud over en forventnin­g om, at omsaetning­en her i 2024 kan enten falde en smule eller omvendt løfte sig lidt, forventer ledelsen en ebitdamarg­in på 11,8-13,3 pct. mod 12,6 pct. i 2023. Det efter omkostning­er til integratio­n af opkøbte virksomhed­er samt investerin­ger i udvikling af nye produkter.

»Den forventede vaekst og lønsomhed afhaenger af udviklinge­n i de globale forsynings­kaeders stabilitet, geopolitis­ke faktorer, inflation samt de generelle globale vaekstrate­r,« står der i regnskabsm­eddelelsen.

 ?? ?? Kim Fausing er adm. direktør for Danfoss, der onsdag praesenter­ede et rekordregn­skab for 2023. Foto: Joachim Ladefoged
Kim Fausing er adm. direktør for Danfoss, der onsdag praesenter­ede et rekordregn­skab for 2023. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark