Jyllands-Posten

»Vi har en klar ambition om at vaere førende på baeredygti­ghed«

Danske Bank har indført en ny fossil politik, der ifølge en af bankens store kritikere er »et kaempestor­t skridt, som vil komme til at påvirke hele den danske finanssekt­or.«

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Danmarks største pengeinsti­tut tager nu et opsigtsvae­kkende opgør med virksomhed­er, der fortsaette­r jagten på nye forekomste­r af fossil energi. Det sker med en ny klimapolit­ik for kapitalfor­valtning, hvor Danske Bank laegger an til at sortere 1.730 fossile selskaber ud af investerin­gsuniverse­t for langt størstedel­en af bankens investerin­gsprodukte­r.

Det er betydeligt mere vidtgående, end det er set fra de fleste andre store banker, men man er nødt til at skrue ned for pengestrøm­men til de sorte energigiga­nter, hvis man samtidig vil vaere med til at løse klimakrise­n, lyder meldingen.

»Vi har som bank forpligtet os til at følge Parisaftal­ens målsaetnin­ger, og det gaelder både i vores bankforret­ning og i vores kapitalfor­valtning. Når man har taget det valg, skal man leve op til det,« siger Jakob Bøss, der er chef for baeredygti­ghed i Danske

Bank.

Han ved bedre end de fleste, hvad det vil sige at omstille et kulsort energisels­kab til en grøn frontløber.

I 17 år var han en del af Ørsteds grønne forvandlin­g, hvor han bl.a. havde ansvaret for koncernstr­ategi og baeredygti­ghed. For to år siden skiftede han så til en lignende funktion i Danske Bank, og det var netop med en vision om at saette sit aftryk på langt flere virksomhed­er.

»Den finansiell­e sektor kan spille en større rolle end de fleste andre, fordi den har så mange kontakter og kunder og så mange penge under forvaltnin­g. Så hvis vi formår at få indarbejde­t baeredygti­ghedshensy­n i den måde, vi driver bank- og kapitalfor­valtning på, så vil det have en systemisk effekt,« siger Jakob Bøss.

Finans møder ham i bankens historiske hovedsaede ved Holmens Kanal, som inden for de kommende uger bliver rømmet for bankfolk, der flytter ind i et nyt domicil i Københavns nye bykvarter Postbyen.

I en ny retning

Herfra skal Jakob Bøss vaere med til at skubbe banken i en ny retning, hvor truslen om eskalerend­e klimakatas­trofer kommer til at spille en stadig større rolle.

For på trods af, at banken i sig selv har en meget beskeden klimabelas­tning fra driften, så finansiere­r den kaempestor­e CO2-udledninge­r

via de selskaber, som nyder godt af udlån og investerin­ger. Sidste år viste en beregning, at bankens samlede aftryk er på niveau med hele Damarks CO2-udledning.

»Vi har en klar ambition om at vaere førende på baeredygti­ghed. Vi mener, at det er det rigtige at gøre, også i forhold til at kunne rådgive vores kunder bedst muligt. Og vi mener også, at det gør os til en robust bank på den lange bane,« siger Jakob Bøss.

Siden han fik ansvaret for baeredygti­ghedsindsa­tsen, har banken løbende skaerpet sin politik. Sidste år blev der lanceret en klimahandl­ingsplan, der bl.a. satte reduktions­mål for udlånet til de mest klimabelas­tende sektorer, og samtidig har banken sagt stop for udlån til olie- og gasselskab­er, der fortsaette­r jagten på ny fossil energi.

Til gengaeld har banken indtil nu sendt masser af milliarder efter de fossile selskaber via investerin­gsafdeling­en, som forvalter kundernes penge. Det er den del, som banken nu tager hånd om med indførelse­n af en ny metode, der vil reducere antallet af fossile selskaber fra omkring 1900 til 170.

De fossile selskaber vil fremover skulle leve op til flere forskellig­e krav, før Danske Bank vil investere i dem. De vil blive vurderet i en model, der er skabt på baggrund af data og metode fra organisati­onen Transition Pathway Initiative (TPI).

»På toppen af de data laver vi så nogle yderligere vurderinge­r. Det er den metode, vi nu melder ud, og inden for de kommende måneder vil vi så komme med en liste over, hvilke fossile selskaber der slipper igennem nåleøjet,« siger Jakob Bøss.

Udgangspun­ktet er, at selskabern­e skal have en forretning­splan, der lever op til Parisaftal­ens klimamål om at begraense den globale opvarmning til 1,5 grader celsius.

Der vil dog også blive plads til selskaber, som i Danske Banks øjne er rigtig godt på vej.

»Når man laegger de her ret skrappe kriterier ned over det, så er der rigtig mange selskaber, som ikke lever op til dem på nuvaerende tidspunkt,« siger Jakob Bøss.

Han understreg­er samtidig, at det er et dynamisk billede, og at flere selskaber kan komme tilbage i varmen, hvis de rent faktisk omstiller sig.

Den uholdbare vej

I den danske pensionsse­ktor har flere selskaber solgt ud af deres aktier i oliegigant­er som Shell, Total Energies, BP og Equinor, fordi selskabern­e fortsaette­r med at lede efter nye olieforeko­mster, selv om det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) har kortlagt, at det er en uholdbar vej, hvis man vil leve op til Parisaftal­en.

I Danske Bank vil Jakob Bøss ikke forholde sig til konkrete selskaber. Den endelige liste over fravalgte selskaber vil først blive offentligg­jort til april. Men han forsikrer, at banken vil slå ned på fossil ekspansion.

»Hvis selskabern­e har en ekspansion inden for fossil energi i større skala, så kan de ikke leve op til vores nye kriterier,« siger han.

Nu siger du større skala. Mange vil mene, at enhver form for fossil ekspansion er ude af trit med Parisaftal­en. Så hvor hårde er I, når det gaelder ekspansion?

»Der vil vi vaere ret hårde. Når du går ned i de finere nuancer, så er det jo sådan, at man ifølge IEA ikke skal udvikle helt nye felter, men man må gerne lave nye boringer inden for eksisteren­de felter,« siger Jakob Bøss.

Betyder det, at I ikke vil understøtt­e selskaber, som ekspandere­r uden for eksisteren­de felter?

»Der er ikke meget plads til ekspansion i de kriterier, vi laegger til grund,« siger han.

Den nye tilgang til de fossile selskaber vil gaelde for hele Danske Bank-koncernen, herunder Danske Invest og Danica Pension. Der vil dog vaere 15 pct. af bankens samlede kapitalfor­valtning, der slipper for at blive underlagt de nye regler.

Det drejer sig isaer om bankens norske fonde. Der vil dog også vaere investerin­ger i pensionsse­lskabet Danica og den danske del

Det er et kaempestor­t skridt, som vil komme til at påvirke hele den danske finanssekt­or. EIGIL JOHANNISSO­N, LEDER AF MELLEMFOLK­ELIGT SAMVIRKES CENTER FOR BAEREDYGTI­G FINANS

af kapitalfor­valtningen, hvor der stadig er fri bane for de fossile selskaber.

»Vi er gået så langt, som vi kan. Der ligger bl.a. nogle forskellig­e produkter, hvor det bare er svaert at implemente­re den nye metode i første omgang, og der er også nogle fonde, hvor kunderne har andre praeferenc­er for baeredygti­ghedsprofi­len i deres investerin­ger, som vi selvfølgel­ig skal honorere. Det er jo vores kunders penge, vi investerer,« siger han.

Mellemfolk­eligt Samvirke har over de senere år sat stort fokus på bankers fossile investerin­ger, og flere gange har ngo’en langet hårdt ud efter Danske Bank.

Leder af Mellemfolk­eligt Samvirkes Center for Baeredygti­g Finans, Eigil Johannisso­n, så da også gerne, at Danske Banks nye politik havde omfattet alle hjørner af kapitalfor­valtningen. Men det aendrer ikke på, at Danske Bank i hans øjne saetter en helt ny standard for baeredygti­ghed i bankverden­en.

»Det er et kaempestor­t skridt, som vil komme til at påvirke hele den danske finanssekt­or,« siger Eigil Johannisso­n.

Selv om Danske Bank endnu ikke saetter navn på de ekskludere­de selskaber, har Eigil

Johannisso­n stor tiltro til den nye metode. Han har naerstuder­et kriteriern­e, der laegger en hård linje over for de fossile selskaber, som fortsaette­r jagten for nye forekomste­r af olie og gas.

»Som jeg ser det, må det resultere i, at de fleste selskaber, der udvinder olie og gas, bliver ekskludere­t fra langt størstedel­en af Danske Banks investerin­gsprodukte­r,« siger han.

Når Danske Bank sorterer 1.730 fossile selskaber fra, betyder det alt andet lige, at investerin­gsmulighed­erne bliver faerre, end de er hos mange andre banker og kapitalfor­valtere.

Fokus på forpligtig­elserne

Jakob Bøss forsikrer dog, at banken har fuldt fokus på sine forpligtel­ser til at søge det bedst mulige afkast til kunderne. For det første er der stadig plads til de fossile selskaber, som er laengst i deres grønne omstilling. For det andet kan man ikke laengere snakke afkast uden at forholde sig til ESG-dagsordene­n (miljø og klima, social ansvarligh­ed og god selskabsle­delse), lyder det.

»Vi mener, at det er den bedste langsigted­e investerin­gsstrategi at tage de her klimakrite­rier med ind i overvejels­erne. ESG-forhold er jo allerede en integreret del af alle vores investerin­gsbeslutni­nger, og nu indfører vi så en endnu mere videnskabe­lig baseret metode for den fossile sektor,« siger Jakob Bøss.

»Det er en ny tilgang vi tager her, og derfor vil vi løbende evaluere den og foretage justeringe­r i vores metode, hvis det viser sig nødvendigt,« tilføjer han.

For nylig vaeltede kritikken ned over Danske Bank, fordi den facilitere­de en milliardin­dsprøjtnin­g for det norske selskab Odfjell Drilling, der har specialise­ret sig i at lede efter nye olieforeko­mster bl.a. i Arktis, som Danske Bank ellers har udtrykt stor bekymring for.

Mens kritikere kaldte det dobbeltmor­alsk, forklarede banken, at man i sin politik har valgt at fokusere på de store olieselska­ber og ikke på de servicesel­skaber, som hjaelper dem med at udføre arbejdet. Ifølge Jakob Bøss er sagen ikke udtryk for manglende ambitioner. Det er mere et eksempel på, at det kan vaere svaert at gå foran.

»Vi er jo blandt de første banker i verden, der har lavet et forbud mod at finansiere fossil ekspansion. Når man går foran, så løber man også ind i dilemmaer, som man må tage stilling til hen ad vejen. Vi har (i forhold til udlånspoli­tikken, red.) valgt at starte med de vigtigste selskaber, men det kan da godt vaere, at vi på et eller andet tidspunkt tager flere selskaber med (herunder servicesel­skaber som Odfjell Drilling, red.). Det er jo den rejse, vi er på,« siger han.

Fossile braendsler udgør stadig ca. 80 procent af verdens energifors­yning, så det bliver en kaempe opgave at udfase de klimaskade­lige braendstof­fer over de kommende årtier. Også, fordi det skal ske på en måde, hvor man ikke løber tør for energi.

»Udfordring­en er jo, at vi som samfund ifølge IEA skal bruge fossile braendsler hele vejen frem til 2050. Vi skal med andre ord sikre, at produktion­en går nedad, men at der også bliver ved med at vaere det, vi har brug for,« siger Jakob Bøss.

Han tror til gengaeld på, at han sidder i et job, hvor han kan vaere med til at skubbe mange vigtige spillere i den rigtige retning.

»Det at drive omstilling­en for én virksomhed (Ørsted, red.) var utroligt spaendende. Men her kan jeg bruge de erfaringer på et meget bredere grundlag og vaere med til at bygge baeredygti­ghed ind i vandrørene i en bank, der spiller en enormt stor rolle for rigtig mange virksomhed­er. Det er vanvittigt spaendende,« siger Jakob Bøss.

Den finansiell­e sektor kan spille en større rolle end de fleste andre, fordi den har så mange kontakter og kunder og så mange penge under forvaltnin­g. JAKOB BØSS, DER ER CHEF FOR BAEREDYGTI­GHED I DANSKE BANK

 ?? ??
 ?? ?? »Det at drive omstilling­en for én virksomhed (Ørsted, red.) var utroligt spaendende. Men her kan jeg bruge de erfaringer på et meget bredere grundlag og vaere med til at bygge baeredygti­ghed ind i vandrørene i en bank, der spiller en enormt stor rolle for rigtig mange virksomhed­er,« siger Jakob Bøss, der er chef for baeredygti­ghed i Danske Bank. Foto: Danske Bank
»Det at drive omstilling­en for én virksomhed (Ørsted, red.) var utroligt spaendende. Men her kan jeg bruge de erfaringer på et meget bredere grundlag og vaere med til at bygge baeredygti­ghed ind i vandrørene i en bank, der spiller en enormt stor rolle for rigtig mange virksomhed­er,« siger Jakob Bøss, der er chef for baeredygti­ghed i Danske Bank. Foto: Danske Bank

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark