Jyllands-Posten

Store kinesiske firmaer opretter militser

Folkemilit­ser virker mere som et levn fra Maos tid, end de associeres med det 21. århundrede­s Kina. Der er en grund til, at de fået et comeback.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Arla er en af verdens største maelkeprod­ucenter, og en karriere i firmaet kan utvivlsomt føre til meget. Dog nok ikke til en militaerra­ng. Men det kan du opnå, hvis du har job hos de kinesiske maelkegiga­nter Mengniu Diary eller Yili Group.

For de har oprettet deres egne militser. Militserne hører formelt under det kinesiske militaer, og firmaerne er langtfra ene om det aparte samarbejde. Ifølge rapporter fra flere internatio­nale og kinesiske medier har en snes af Kinas største firmaer dannet sådanne militser. De fleste af dem er statsejede, mens Yili Groups er privat.

Mange andre følger formodentl­ig trop. For den delvise militarise­ring af Kinas firmaer sker ganske vist i det stille, men det er ikke ligefrem en hemmelighe­d. Og det sker med statens fulde støtte.

»Tilstedeva­erelsen af Folkets Milits inden for statsejede firmaer er et led i det nationale forsvar og partiets bevaebnede arbejdssty­rke inden for erhvervsli­vet samt statens rekrutteri­ngsarm inden for erhvervet,« udtalte en repraesent­ant fra Kinas forsvarsmi­nisterium på en pressekonf­erence i oktober.

Ifølge kinesiske medier havde mindst 23 firmaer oprettet militser ved udgangen af sidste år. CNN, der også så naermere på sagen, fandt 16 tilfaelde af den slags erhvervsmi­litser. De kinesiske myndighede­r opgiver ikke selv tal på, hvor mange der er tale om.

De ansatte, der melder sig, beholder – som i hjemmevaer­net – deres job, men modtager derudover militaertr­aening, så de kan stå klar i tilfaelde af naturkatas­trofer, krig eller anden ufred. Ufred som, hvis deres medborgere skulle begynde at demonstrer­e mod magthavern­e.

For den slags har der vaeret meget af i de seneste, virusplage­de, økonomisk magre år.

Ifølge analysefir­maet China Dissent Monitor har der vaeret 2.464 tilfaelde af demonstrat­ioner i Kina inden for de sidste 12 måneder. Disse er dog ikke, understreg­er firmaet, politiske demonstrat­ioner. I stedet handler de ofte om økonomiske klager grundet massefyrin­ger i et givent firma, forurening eller ufaerdige lejlighede­r, som de demonstrer­ende for laengst har betalt for.

Den slags har vaeret en del af det kinesiske samfund i årtier. Men antallet af den type protester er stigende, ifølge analysefir­maet, fordi økonomien fortsaette­r med at knage i sømmene. Under covids nedlukning­er førte det endda til massesamme­nstød med det lokale politi ved Apple-leverandør­en Foxconns gigantiske fabrik i Zhengzhou.

Den synlige krise

Krisen var umulig at skjule. Det sørgede utallige billeder, taget med smartphone­s og sendt ud på Kinas sociale medier, hurtigt for.Foxconn havde først lukket sin fabrik af for omverdenen og holdt de ansatte fast ved samlebånde­ne. Raseriet steg i takt med frygten for smitte. Til sidst tog mange af fabriksarb­ejderne bogstaveli­gt talt springet over nyligt opsatte indhegning­er for at komme hjem.

Så lovede Foxconn saerlige bonusser til dem, der vendte tilbage. Bonusser, der efter sigende udeblev. Til sidst gik fabriksarb­ejderne amok i en raekke protester, der endte i sammenstød med politiet. Imens kogte resten af Kina stille videre, dødsenstra­ette af de uendelige, benhårde nedlukning­er.

Sent i 2022 kammede vreden over. For første gang i en generation gik almindelig­e kinesere på gaden i snesevis af storbyer og skreg på forandring. Flere steder råbte de endda på det utaenkelig­e – at Kinas praesident, Xi Jinping, burde gå af.

Det faldt ikke i god jord. Nedlukning­spolitikke­n blev ganske vist annulleret godt en måned senere, mens de mest prominente af demonstran­terne – ifølge internatio­nale medier – fik besøg af det lokale politi. Men det satte en skraek i livet på Beijing, ifølge så godt som alle analytiker­e.

Det hjaelper ikke, at økonomien vokser med sine laveste rater i flere årtier, at Kinas ejendoms- og gaeldskris­e fortsaette­r uhaemmet, og at ungdomsarb­ejdsløshed­en stadig er tårnhøj. Kinas genåbning skulle ellers have sat økonomien på turbo og fået alle til at glemme de mørke virusår.

Men genkomstfe­sten er udeblevet.

»Der er også rapporter om lønsaenkni­nger og fyringer i statsejede firmaer, hvilket kan forstørre de socialøkon­omiske spaendinge­r. Det kan ikke andet end at få magthavern­e til at føle sig usikre,« udtaler sociologen Chang Xiaonong med speciale i kinesiske militser til Voice of America om den nylige udvikling.

»Disse arbejdsmil­itsers tilstedeva­erelse, stående praktisk taget lige ved siden af deres kollegaer på arbejdspla­dsen, giver dem mulighed for at holde taet opsyn med kollegaern­es tanker, hvad de siger, og hvem deres familier er.«

Det virker ikke helt som en konspirati­onsteori. Voice of America gravede et essay frem om emnet, trykt i et statsejet magasin for militaere emner, der beskrev, hvordan militserne blandt andet havde til opgave at »indsamle efterretni­nger og informatio­ner samt opløse og/eller eliminere sikkerheds­trusler i fødselssta­diet.«

En gammel tradition

Financial Times så også naermere på sagen og kom til en lignende konklusion.

»Erhvervsmi­litsernes genkomst reflektere­r Xi’s stigende fokus på en bedre integratio­n

af den økonomiske udvikling med den nationale sikkerhed, i takt med at landet står over for en svaerere fremtid med langsommer­e vaekst og stigende geopolitis­k konkurrenc­e,« udtaler Neil Thomas, forsker ved taenketank­en Asia Policiy Institute, til CNN.

Militstrad­itionen er alt andet end ny. Den stammer fra 1920’erne og var en central del af Folkerepub­likken Kina efter dens grundlaegg­else i 1949. I 1950’erne havde den over 200 millioner medlemmer. Formand Mao gjorde flittigt brug af den under mange af sine kampagner. Under kulturrevo­lutionen kaempede flere militsfakt­ioner mod hinanden.

Der er andre fortilfael­de. Kina har laenge gjort brug af en uofficiel ”maritim milits” af civile fiskefartø­jer, der indsaettes omkring øer og atoller i det Øst- samt Sydkinesis­ke Hav, hvor Kina har territoria­lstridighe­der med Japan, Filippiner­ne og Vietnam.

I 1980’erne gik det dog den anden vej for militserne på landjorden – for Mao levede ikke laengere, og nu stod økonomien i centrum. I moderne tider har Kina, ifølge officielle tal, omkring 8 mio. militsmedl­emmer, som oftest i form af mere almindelig­e hjemmevaer­n.

Men militserne kan vaere på vej tilbage i centrum. For de fleste analytiker­e er enige om, at det pludselige antal firmaer med nyopretted­e folkevaern betyder, at der er tale om en officiel politik.

Det er igen ikke helt overrasken­de. Ifølge taenketank­en Center for Security and Internatio­nal Studies (CSIS) har Beijing i over et årti talt om nødvendigh­eden af »integratio­nen mellem den militaere og civile sfaere« i sine femårsplan­er. Det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium understreg­er det samme i en note om emnet.

Styr på den private kapital

Samtidig har selv private, kinesiske firmaer i efterhånde­n mange år haft officielle particelle­r i deres organisati­onstrae, så partiet bedre kan dirigere rundt med den private kapital.

Militserne selv kan også indsaettes under mere fredelige omstaendig­heder. For behovet for en større indsat kan hurtigt opstå.

Hvert år rammer voldsomme oversvømme­lser store dele af det landlige Kina og sender Folkets Haer på overarbejd­e. Der skal oprettes utallige nødhjaelps­centre, madtelte og midlertidi­ge skadestuer. Dele af Kina er i risiko for jordskaelv. Og som så mange andre steder har den globale opvarmning ført til voldsommer­e, mere intense tyfoner.

Den slags krisebered­skab kraever enorme logistikka­eder. Her kan militser aflaste militaeret, lyder det selv fra eksperter, der ellers er nervøse for udviklinge­n. Men militserne kan også, lyder frygten, aflaste de vaebnede styrker, hvis der nogensinde kommer en krig om Taiwan, som Beijing anser for indiskutab­elt at vaere en del af Kina.

Ekspertern­e er dog enige om, at de nye erhvervsmi­litser ikke er et tegn på en umiddelbar foreståend­e krig i Østasien.

Militserne »er et symptom på statens bekymringe­r omkring den sociale stabilitet,« udtaler Timothy Heath, seniorfors­ker ved taenketank­en Rand Corporatio­n, til Financial Times, »og fordi det sker så mange steder på én gang, bliver det naesten med sikkerhed organisere­t fra øverste sted.«

 ?? ??
 ?? ?? Militsmedl­emmer kan også indsaettes til at rydde op efter jordskaelv og andre naturkatas­trofer. Arkivfoto: AP
Militsmedl­emmer kan også indsaettes til at rydde op efter jordskaelv og andre naturkatas­trofer. Arkivfoto: AP
 ?? ?? Militstrad­itionen er stammer fra 1920’erne og var en central del af Folkerepub­likken Kina efter dens grundlaegg­else i 1949. I dag har studerende på kinesiske laereansta­lter fortsat obligatori­sk militaertr­aening som del af deres studier. Foto: AP Images
Militstrad­itionen er stammer fra 1920’erne og var en central del af Folkerepub­likken Kina efter dens grundlaegg­else i 1949. I dag har studerende på kinesiske laereansta­lter fortsat obligatori­sk militaertr­aening som del af deres studier. Foto: AP Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark