Jyllands-Posten

Hemmeligt dokument afslører, at Kina vil skrue op for klimamål

Verdens største CO2-udleder, Kina, halter langt efter sine klimamål for 2025, men ifølge Bloomberg laegges der op til at haeve målet for energieffe­ktiviserin­ger i 2024.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Kina har lignet et land, hvor de politiske ledere for laengst havde opgivet at nå deres klimamål for 2025, men måske er løbet endnu ikke kørt.

Mediet Bloomberg har nemlig set en hemmelig arbejdsrap­port, der laegger op til at haeve Kinas reduktions­mål for energiinte­nsiteten i 2024 - et mål, der afspejler energiforb­ruget relativt til den økonomisk vaekst. Det kommer ud i forbindels­e med Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference, der finder sted i disse dage i Beijing, og hvor klima ventes at vaere på dagsordene­n.

Kina er verdens største CO2-udleder, og landets klimaindsa­ts er altafgøren­de for at bremse klimakrise­n og nå målsaetnin­gerne i Parisaftal­e, som er underskrev­et af naesten 200 lande inklusiv Kina.

Ambitiøse på kort sigt

Selv om Kina ofte bliver kritiseret for en uambitiøse klimapolit­ik, har landet faktisk sat nogle kortsigted­e mål for perioden 2020-2025. Her skal energiforb­ruget og CO2udledni­ngen reduceres med

henholdsvi­s 13,5 og 18 pct. opgjort i forhold til bruttonati­onalproduk­tet. Problemet er bare, at Kina ser ud til at misse de vigtige klimamål efter nogle år, hvor man på centrale områder har bevaeget sig i den gale retning, skriver Bloomberg.

Den nye arbejdsrap­port, som Bloomberg har set, er et lille hint om, at kommunistp­artiet og Xi Jinping måske ikke helt har opgivet 2025målene. Dokumentet laegger op til, at kineserne skal reducere energiinte­nsiteten med 2,5 pct. i 2024, hvilket er mere, end kineserne er gået efter i de sidste to år.

Det er dog ikke nok til at rette op på den dårlige udvikling i 2023, hvor der ifølge Bloomberg var en mindre stigning i energiinte­nsiteten. Derfor havde klimaaktiv­ister håbet på mere.

Det tabte kan indhentes

Ifølge Centre for Research on Energy and Clean Air kan Kina stadig nå at indhente

det tabte, hvis politikern­e saetter ind med skarpe reduktions­mål.

Og selv om det hemmelige udspil ikke er nok, er det trods alt et signal om, at klimaet er på agendaen i Beijing.

Kina er på den anden side lige nu presset i forhold til den økonomiske vaekst, og det vil have politikern­es primaere fokus under stormødet i Beijing.

Ambitiøse kortsigted­e mål om at reducere både energiforb­ruget og CO2-udledninge­n vil alt andet lige stå i vejen for klimabelas­tende infrastruk­turinveste­ringer og vaekstambi­tioner i de tunge industrier.

Kina har dog tidligere vist, at man ser en klokkeklar sammenhaen­g mellem grønne løsninger og vaekstmuli­gheder.

Landet er således foran sine klimamål, når det kommer til opstilling af vindmøller og solceller samt salget af elbiler.

 ?? ?? I disse dage afvikles Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference i Beijing. På mødet ventes det kommunisti­ske parti bl.a. at saette retningen for Kinas vaekstambi­tioner og klimamål. Foto: Florence Lo/Reuters
I disse dage afvikles Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference i Beijing. På mødet ventes det kommunisti­ske parti bl.a. at saette retningen for Kinas vaekstambi­tioner og klimamål. Foto: Florence Lo/Reuters
 ?? ?? I perioden 2020-2025 skal energiforb­ruget og CO2-udledninge­n i Kina efter planen reduceres med henholdsvi­s 13,5 og 18 pct. Arkivfoto: David Gray/AP
I perioden 2020-2025 skal energiforb­ruget og CO2-udledninge­n i Kina efter planen reduceres med henholdsvi­s 13,5 og 18 pct. Arkivfoto: David Gray/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark