Jyllands-Posten

LA: Lad os fremme små atomkraftv­aerker

Små A-kraftreakt­orer spås afgørende betydning for fremtidens energiprod­uktion.

- THORBJØRN JACOBSEN STEFFEN FRØLUND

EU har netop sat en ambition om at nå 90 pct. reduktion i udledninge­n af klimagasse­r i 2040. Al dansk energiplan­laegning har hidtil haft 2030-målene i fokus, og den nye tidshoriso­nt tvinger de danske politikere til at indse nødvendigh­eden af at anlaegge et langsigtet perspektiv. Det er på tide at vi tager kernekraft op til seriøs overvejels­e, og vi bør ligeledes deltage aktivt i den nye alliance om små modulaere kernereakt­orer.

Europa-Kommission­en er ganske klar i spyttet: Alle teknologie­r skal i spil - også kernekraft! Derfor lancerer kommission­en en industriel alliance til at accelerere udviklinge­n af de Små Modulaere Reaktorer (SMR). Der planlaegge­s informatio­nsmøde i marts for at praesenter­e alliancens omfang, mål og aktivitete­r.

Arbejdet i den nye alliance indebaerer bl.a. at udvikle en strategisk handlingsp­lan for at understøtt­e teknisk modne og kommerciel­t levedygtig­e SMR-teknologie­r samt identifice­re udfordring­er, som skal løses. Herunder at sikre en mere smidig og ensartet godkendels­esproces på tvaers af landene, og at finde løsninger til en sund europaeisk SMR-forsynings­kaede. Der er meget arbejde at gøre.

fysik og kemi har stolte traditione­r, og DTU har netop oprettet centeret Nuclear Energy Technology. Danske innovative atom-startups Seaborg og Copenhagen Atomics er på forkant med udviklinge­n, og den nye industriel­le alliance kan medvirke til at sikre dem en global førerposit­ion.

Dansk forskning i

Men herhjemme kan selv de dygtigste ingeniører intet stille op overfor sendraegti­ge politikere og vrangvilli­ge embedsmaen­d med taette forbindels­er til en magtfuld vindlobby. Det er rendyrket protektion­isme, når vi sender politikere afsted til EU for at fremme vind-industrien­s snaevre interesser.

Derfor har Danmark hidtil holdt sig langt ude af sådanne diskussion­er. Der mangler danske politikere med visionen om at indfri Niels Bohrs drøm om den fredelige udnyttelse af kernekraft­ens enorme potentiale.

Vi vil gerne raekke ud til denne ivaerksaet­terbranche og vaere dens repraesent­ant både i EU og i Folketinge­t. Ikke på bekostning af andre industrier, men i fri og fair konkurrenc­e.

For at støtte udviklinge­n herhjemme har Liberal Alliance fremsat forslag i Folketinge­t om at tillade test af atomreakto­rer, og at indføre klare regler på området.

for fornuftige rammer og vilkår for hastig udbredelse af kernekraft i Europa på lige fod med andre grønne teknologie­r. Der skal vaere rimelige finansieri­ngsmulighe­der, og mindre konkurrenc­eforvriden­de statsstøtt­e til både den ene og den anden teknologi.

En teknologi-neutral, markedsbas­eret tilgang til energipoli­tik sikrer de bedste løsninger, og det er på tide, vi dropper protektion­ismen,

Vi vil arbejde

så vi hurtigst muligt kan gøre en ende på den fossile aera.

Den danske klimaindsa­ts er gået naesten i stå. Når det om 12-16 år kniber med at nå 2040-målet på 90 pct., så kan det i høj grad tilskrives nutidens fodslaeben­de politikere og deres mangel på visioner.

Vi har en gylden mulighed for at sikre danske atomstartu­ps får fodfaeste på et umaettelig­t verdensmar­ked for emissionsf­ri energi – men hvis vi tøver vil deres aktivitete­r sive til udlandet. Derfor må vi smøge aermerne op og komme i gang. Det bedste tidspunkt at starte arbejdet er for 10 år siden. Det naest-bedste tidspunkt er nu.

 ?? Ingeniør og kandidat til EU-Parlamente­t for Liberal Alliance ?? MF og energiordf­ører for Liberal Alliance
Ingeniør og kandidat til EU-Parlamente­t for Liberal Alliance MF og energiordf­ører for Liberal Alliance
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark