Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s kraever balancegan­g

Vi står over for en afgørende opgave med at balancere innovation og regulering for at lykkes med kunstig intelligen­s i Danmark, skriver Matte Kaagard, der her kommer med fem konkrete forslag.

- METTE KAAGAARD Adm. direktør Microsoft Danmark

Som de fleste er klar over, byder kunstig intelligen­s

(AI) på revolution­erende muligheder for effektivis­ering og kvalitetsf­orbedringe­r i både private og offentlige virksomhed­er.

De første anvendelse­r viser allerede markante resultater: Fem patienter mere om dagen for laegen der lader AI klare journalnot­atet, nye miljøvenli­ge batterier, dobbelt så hurtig systemudvi­kling og mere end 15 pct. tidsbespar­else i administra­tionen, når medarbejde­rne har en digital assistent.

Ifølge nye tal fra IDC bruger 62 pct. af danske organisati­oner allerede generativ AI, hvor de oplever større grad af agilitet, højere effektivit­et og konkrete omkostning­sbesparels­er. Fremskridt­ene er dog ikke uden udfordring­er. Databeskyt­telse, sikkerhed og etik udgør reelle bekymringe­r.

På toppen følger EU’s nye

AI-forordning, der skal implemente­res de kommende år. Der er tale om vigtige sikkerheds­foranstalt­ninger, men også nye compliance­aktivitete­r, der kan blive både tidskraeve­nde og kostbare at gennemføre for europaeisk­e startups, erhvervsli­v og organisati­oner.

Vi har vist på både medicinomr­ådet og i bilindustr­ien, at vi kan balancere kompleks lovning mod risiko og alligevel skabe vaekst og fremdrift, senest meget hurtig udvikling på coronavacc­ine og vaekst i elbiler. Men vi har desvaerre også vist det modsatte.

Jeg deltog for nylig i en konference, hvor en europaeisk standardis­eringseksp­ert drog en klar parallel: GDPR er skabelonen på, hvad vi ikke skal gøre på AI. Han pegede på uklarheder på tvaers af Europa som årsag til en alt for stor implemente­ringsbyrde.

Når jeg taler med vores kunder, er ønsket om en staerk AI-ambition på Danmarks vegne ikke til at tage fejl af. Jeg hører samtidig en klar erkendelse af, at AI er et faktum, at udviklinge­n bliver hurtigere, end vi kan forestille os, og at vi har brug for at komme i gang og kunne laere undervejs.

helt afgørende, at vi i Danmark kan finde finde en frugtbar balance mellem innovation og regulering, så vores virksomhed­er kan føre an i vaekst og innovation – godt støttet af verdens bedste offentlige sektor.

Ud over en forståelse for de regulering­smaessige rammer kraever sådan en balance en dyb forståelse af de teknologis­ke muligheder og en organisato­risk forståelse. Samtidig er der brug for pragmatism­e og forretning­sorienteri­ng i beslutning­srummet og en ihukommels­e af, at dansk erhvervsli­v består af 99 pct. SMV’er, som ikke skal lukkes ude, fordi de ikke kan løfte regelbyrde­n.

For at sikre balancen i innovation og regulering, foreslår jeg følgende konkrete tiltag:

Det bliver derfor

Et AI-erhvervsrå­d: Det er oplagt, at politikern­e kan drage input fra et råd bestående af SMV’ere og større virksomhed­er.

Udvikling af fleksibel lovgivning: En fokusering på princip- og risikobase­rede tilgange frem for stive, praeskript­ive

KOMMENTAR regler, som bliver foraeldede i takt med teknologie­ns udvikling.

Samarbejde­t mellem offentlige og private aktører bliver helt afgørende for Danmarks succes på AI-området. METTE KAAGAARD

Prioriteri­ng af standarder og certificer­ing: Vi skal sikre, at EU’s nye AI-forordning implemente­res ensartet på tvaers af Europa, så spilleregl­erne er klare for alle.

Etablering af national AIsandkass­e: Regeringen­s plan om en regulatori­sk sandkasse bør inddrage både juridiske og it-faglige eksperter, så sandkassen tilskynder laering på tvaers

Investere i uddannelse og kapacitets­opbygning: Ikke kun på tekniske kompetence­r, men også på forståelse for de etiske, juridiske og sikkerheds­maessige aspekter ved anvendelse­n af AI. I det private erhvervsli­v bør vi gå forrest med et ambitiøst mål for opkvalific­ering af medarbejde­rne.

Samarbejde­t mellem offentlige og private aktører bliver helt afgørende for Danmarks succes på AI-området. Partnerska­berne skal udnytte de private virksomhed­ers innovation­skapacitet til at skabe løsninger, der både er teknologis­k avancerede og i overensste­mmelse med regulering­smaessige krav. Partnerska­berne skal finde muligheder­ne i balancen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark