Jyllands-Posten

Samtidig med at hun skabte sine smykker, blev hun fyldt med kemikalier

Marlene Juhl Jørgensen har skabt smykker størstedel­en af sit liv. To gange om året er hun i Indien for at slibe sten til sine vaerker.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN ESG-redaktør sife@finans.dk Send forslag til portraette­r til navne@finans.dk PETER SCHOLLERT, navneredak­tør

Marlene Juhl Jørgensen sidder i en bil på vej til Jaipur i det nordlige Indien. Hun fortaeller over Whatsapp, at hun bliver forsinket til et møde i Jaipur på grund af vejarbejde og trafik. Det irriterer hende.

Det er ellers ikke så ofte, Indien irriterer hende. Hun er i landet to gange om året for blandt andet at slibe sten til sine smykker, og hun kan godt lide at vaere der.

I 2024 har hun ovenikøbet endelig fundet plads i sin kalender til et tre uger langt ayurvedisk ophold, hvor kroppen bliver renset og skrubbet og masseret, og hvor man hver morgen mødes med to laeger, der planlaegge­r dagen.

»Jeg er fyldt med tungmetall­er og kemikalier fra mit guldsmedel­iv igennem 40 år,« fortaeller Marlene Juhl Jørgensen.

»Da jeg var i laere, og de første 10 år efter det, stod man simpelthen og forgyldte med venstre hånd og spiste spegepølse­madder med højre hånd,« siger hun.

Huden er blød

Generne forsøger Marlene Juhl Jørgensen at daempe ved at gå til dyr behandling i Danmark. Måske hjaelper de ayurvedisk­e behandling­er også på smerterne, det ved hun ikke endnu. Men de gjorde godt. Hun føler sig lettere, øjnene er klare, og huden er blød.

Marlene Juhl Jørgensen, der fylder 60 år torsdag 7. marts, har for laengst etableret sig som en anerkendt smykkedesi­gner i både Danmark og udlandet.

Fra vaerksted til butik

Hun har gjort sig bemaerket med smykker, der kombinerer traditione­lt håndvaerk med moderne designelem­enter med inspiratio­n, der blandt andet kommer fra kunst og kultur og fra utallige rejser i verden. Ofte fortaeller smykkerne en historie.

New York var i sin tid hendes hjemby, da hun forelskede sig i et butiksloka­le i indre København.

Oprindelig­t havde planen vaeret at åbne et vaerksted, men lidt tilfaeldig­t blev det i stedet en butik, og sidste år fejrede Marlene Juhl Jørgensen 30-års jubilaeum.

»Jeg valgte at lave en butik (i København, red.), som ikke lignede alle de andre butikker, der fandtes på det tidspunkt,« siger Marlene Juhl Jørgensen.

I stedet for en traditione­l smykkeforr­etning lignede

Marlene Juhl Jørgensens butik naermest et galleri. Der var ingen priser på smykkerne, og i stedet for en disk var der et bord, hvor man kunne saette sig ned og prøve smykkerne og spørge til prisen.

»Alt var anderledes, fordi de muligheder, jeg havde for materialer, gav mig inspiratio­n, og gamle, aedle teknikker fusioneret med det nordiske gjorde en forskel i den danske, klassiske opfattelse af smykker,« forklarer hun.

Selv om Marlene Juhl Jørgensen

blev boende i New York, blev butikken i København som »et barn uden for aegteskabe­t«, som pludselig kraevede tid og opmaerksom­hed.

Butikken fik sin opmaerksom­hed, men i mange år tilbragte smykkedesi­gneren to måneder af året i New York, hvor hun arbejdede på nye design.

Marlene Juhl Jørgensen voksede op i Vedbaek nord for København med sin enaeggede tvilling samt en 10 år yngre søster og mor og far. Foraeldren­e pressede aldrig døtrene til at tage bestemte uddannelse­r eller gå bestemte veje. Det var op til dem selv.

Jeg valgte at lave en butik, som ikke lignede alle de andre butikker, der fandtes på det tidspunkt. MARLENE JUHL JØRGENSEN, SMYKKEDESI­GNER

Karklud og kogevask

I dag bor hun i København. Døtrene, Barbara og Bjørk, er henholdsvi­s 26 og 23 år og fløjet fra reden. Men begge bor i København relativt taet på deres mor.

Ingen af dem er gået i Marlene Juhl Jørgensens karrierema­essige fodspor. I stedet har de kastet sig over akademiske uddannelse­r. Til gengaeld er de berejste som deres mor, isaer fordi deres far har vist dem det meste af verden.

»Jeg havde håbet, at jeg havde laert mine døtre at vride en karklud og saette en kogevask over, uden at det gik galt. Nogle af de klassiske, gamle dyder. Men det lykkedes ikke,« lyder det fra Marlene Juhl Jørgensen med tilføjelse­n:

»Til gengaeld er de nogle kloge, dygtige og fornuftige piger.«

Hvad døtrene gør med deres liv, må de selv bestemme. Men Marlene Juhl Jørgensen vil gerne give dem med i bagagen at vaere bevidste og forholde sig til verden, til politik og til klimaet. Det gør hun selv. Hun saetter sig ind i, hvad der foregår, ikke kun i Danmark, men også i verdens braendpunk­ter.

Turen på de indiske landeveje fortsaette­r nogle timer endnu. Efter nogle dage i Rajasthan går turen hjem til Danmark, hvor Marlene Juhl Jørgensen kun lige når at vaere et par dage, før hun igen saetter sig i en flyvemaski­ne. Denne gang går turen til Barcelona, hvor hun skal fejre sin fødselsdag med sine døtre.

 ?? ?? Marlene Juhl Jørgensen har mødt anerkendel­se for sine smykker både herhjemme og i udlandet. Foto: Privat
Marlene Juhl Jørgensen har mødt anerkendel­se for sine smykker både herhjemme og i udlandet. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark