Jyllands-Posten

Foraeldrev­algte naegter at godkende skolebudge­tter: »De skal have standset ulykken«

Et trecifret millionund­erskud på specialomr­ådet får foraeldrev­algte i skolebesty­relser til at naegte at godkende skolernes budgetter.

- STEN BRØGGER Jyllands-Postens Lokalavise­r sb@jyla.dk

De aarhusians­ke folkeskole­r har i 2024 fået tildelt 120 mio. kr., så visse børn kan gå i saerlige klasser med faerre elever og faste voksne. Problemet er, at udgifterne til specialkla­sserne løber op i 232 mio. kr.

Underskudd­et på 112 mio. kr. skal de 45 folkeskole­r i Aarhus Kommune selv daekke. Nogle skoler skal i 2024 spare op mod 5 mio. kr. For alle skoler gaelder det, at besparelse­rne ikke kan findes, uden at det går ud over skolebørn. Det kan vaere i form af laererafsk­edigelser, aflyste lejrskolet­ure, faerre biblioteks­timer, og/eller at kantinen lukkes.

Situatione­n får nu de foraeldrev­algte repraesent­anter i flere end halvdelen af de 45 skolebesty­relser til at naegte at godkende naeste års skolebudge­tter. Det sker i protest.

»Det er rettidig omhu at sige, at så stort et underskud kan vi ikke tage ansvar for ude på den enkelte skole. Det koster simpelthen for meget. Listen af konsekvens­er er alt for lang. Som foraeldre forventer vi, at kommunens politikere tager ansvar for, at der er kvalitet i skoletilbu­ddet til vores børn,« siger forpersone­n for

Skole og Foraeldre i Aarhus, Cecilie Harrits, til avisen.

Almenområd­et og specialkla­sserne haenger uløseligt sammen, lyder det.

»Jeg er bekymret for kvaliteten i de almindelig­e klasser, og jeg er bekymret for, at flere kan blive skubbet over i specialtil­bud, fordi der mangler ressourcer til forebyggen­de indsatser, der gør, at en raekke børn kan blive i klassefael­lesskabet,« siger Cecilie Harrits.

Bestyrelse­rne på de aarhusians­ke folkeskole­r kan godt få et budget igennem uden de foraeldrev­algte. På den måde er protesten ikke afgørende. Der er dog tale om mere end signalpoli­tik, lyder det.

»Vi håber, at vi naeste gang får praesenter­et et nyt budget, der er lavet på nogle andre forudsaetn­inger. Vi håber med andre ord, at politikern­e finder de penge, vi mangler. De skal have standset ulykken her og nu, og efterfølge­nde må de finde ud af at skabe et skoletilbu­d med høj kvalitet for alle,« siger hun. Rådmand for Børn og Unge hos Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) mener, at kritikken er rettet mod byrådet som helhed. »Vi har en presset økonomi i Aarhus, og politikern­e er nødt til at tage ansvar for at prioritere pengene. Der skal tilføres penge, der kan daekke for, at der kommer flere børn i specialtil­bud. Det synes jeg vi skylder børnene,« siger han til avisen. Det koster omkring 160.000 kr. om året at sende en elev i specialkla­sse.

 ?? ?? Forperson for Skole og Foraeldre i Aarhus er lige dele bekymret for almenområd­et og specialkla­sser. Arkivfoto
Forperson for Skole og Foraeldre i Aarhus er lige dele bekymret for almenområd­et og specialkla­sser. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark