Jyllands-Posten

Autisten Jonas Sternquist Hangst skiftede spor – nu skifter han daek uden at braende sammen

Det har vaeret en lang og hård rejse. I dag har autisten Jonas Sternquist Hangst dog fundet sin rette hylde.

- STEN BRØGGER Jyllands-Postens Lokalavise­r sb@lokalavise­n.dk

»Her er der nogle ret ligetil regler, og jeg kan gå metodisk til vaerks, og det er noget mere forudsigel­igt end børn i 2. klasse. Dem er der ikke nogen universaln­øgle til.«

Skolebørns omskifteli­ge adfaerd er et emne, 31-årige Jonas Sternquist Hangst kan tale med om. Han har laest til laerer to gange og vaeret i praktik på Sabro-Korsvejsko­len. Begge gange han prøvede kraefter med laererudda­nnelsen, droppede han dog ud, fordi han med egne ord »braendte sammen.«

I dag er Jonas Sternquist

Hangst fuldtidsan­sat, uafhaengig­t af kommunen. En stor sejr, der ikke lå i kortene for blot få år siden.

Jonas Sternquist Hangst lider af adhd og autisme, og de to forstyrrel­ser kan, siger han, stride mod hinanden inde i ham. Adhd er blandt andet karakteris­eret ved impulsivit­et, mens et typisk karaktertr­aek hos autister er et behov for genkendeli­ge mønstre og faste rammer. Kombinatio­nen adhd/autisme har ofte gjort livet svaert for Jonas, der i perioder har lidt af angst og depression.

Det var først som 28-årig, Jonas Sternquist Hangst blev diagnostic­eret. En øjenåbner, der fik ham til at beslutte, at laerergern­ingen ikke var noget for ham. Han måtte skifte spor.

I dag skifter han hjul som daekmontør hos autovaerks­tedet/daekcentre­t Super Daek Service i Viby.

»Jobbet betyder alt, for det er første voksenarbe­jde, jeg har haft i mit liv. Jeg har naermest ikke kunnet fungere i mit voksenliv uden at braende sammen på det, jeg prøvede,« siger Jonas Sternquist Hangst til Din Avis Aarhus.

Potentiale

Vejen til et fuldtidsjo­b startede ydmygt med et jobafklari­ngsforløb. To timer hver dag skubbede Jonas opbevaring­shjul på plads på daekcentre­t i Viby. Med tid blev to timer til fire, og flere arbejdsopg­aver kom til.

»Det gik meget hurtigt i forløbet op for mig, at han havde et stort potentiale. Han havde et drive. Han var super engageret og en rigtig arbejdshes­t. Jonas gav den gas fra første dag, og han ville også gerne lave mere, end han fik besked på, og det er svaert at finde nogen med det mindset,« siger afdelingsl­eder hos

Super Daek Service i Viby, Martin Thorø Lynggaard.

De fire timer om dagen blev til seks, og for nylig kunne Jonas Sternquist Hangst underskriv­e en kontrakt som fuldtidsan­sat daekmontør.

»Jobbet er en perfekt balancegan­g i forhold til at imødekomme de behov, jeg har. Det er ikke det bredeste fagligt, men det er varieret nok til, at det er spaendende, og samtidig bliver jeg ikke udfordret alt for meget,« siger Jonas Sternquist Hangst.

Jobbet som daekmontør indebaerer, at Jonas skifter og afbalancer­er hjul, laver daekrepara­tioner og arbejder med data for at forberede naeste daekskifte­saeson. Der er data nok, for Super Daek Service i Viby opbevarer omkring 2.300 hjulsaet, knap 10.000 daek.

»Fuldstaend­ig fantastisk«

Ifølge Martin Thorø Lynggaard

er Jonas »meget firkantet« i forhold til firmaets forskellig­e reglemente­r. Alt skal gå helt efter bogen, og Jonas indrømmer gerne, at han er meget »regelret.«

»Han er som skabt til det her. Han er lige ud af posen, og man må gerne stille forventnin­ger til Jonas. Så skal han nok give tilbage. Jeg synes ikke, at hans autisme kommer til udtryk på nogen negativ måde,« siger Martin Thorø Lynggaard og tilføjer:

»Det er fuldstaend­ig fantastisk, at det er gået, som det er gået.«

At det er gået over forventnin­g, skyldes i høj grad også Kiera Lynch. Hun er konsulent for såkaldt aktivitets­parate kontanthja­elpsmodtag­ere over 30 år ved Center for Saerlig Jobrettet Indsats hos Aarhus Kommune.

Den bedste

Jonas Sternquist Hangst var netop startet hos Super Daek Service, da han kom under Kiera Lynchs vinger.

»Jeg har støttet Jonas i forhold til, at han har haft brug for en, der kunne holde ham mentalt i hånden. I begyndelse­n sendte jeg eksempelvi­s en sms til Jonas hver morgen for at tjekke, om han var stået op, og om alt var o.k. Jeg var lidt moragtig. Det er ikke altid, vi kan vaere i kontakt med borgerne dagligt, men det har

Jeg vil gerne have faste rammer, men samtidig er jeg impulsiv. JONAS STERNQUIST HANGST, DAEKMONTØR

jeg vaeret i det her tilfaelde, for det var det, Jonas havde brug for,« siger hun.

Jonas krediterer blandt andet Kiera for, at han i dag har et kørekort, et krav for at blive ansat hos Super Daek Service.

»Jeg har naesten hele mit liv vaeret tilknyttet et jobcenter, når jeg ikke har vaeret i arbejde, og hun er den bedste konsulent, jeg har haft. Hun har taget mig seriøst og kaempet for mig og ikke bare presset mig videre i et eller andet vikarjob. Hun har taget mine ønsker og behov seriøst. Hun har gjort en ekstra indsats,« siger han.

Jonas Sternquist Hangst ønsker på sigt at blive mekanikerl­aerling. Et ønske, Martin Thorø Lynggaard håber at kunne opfylde om et års tid.

Barrierer

Ifølge nye tal fra Autismefor­eningen er omkring 28 procent af voksne med Autisme Spektrum Forstyrrel­ser (ASF) i beskaeftig­else i Danmark. Det er en fremgang på 2,1 procent fra 2021. Faerre end hver tredje voksen med ASF har dog et job.

Der er ifølge formand for Autismefor­eningen, Karina Bundgaard, flere årsager til, at det kan vaere svaert for autister at få fodfaeste på arbejdsmar­kedet.

»Det er langtfra alle arbejdsgiv­ere, der tager sig tid til at vaere nysgerrig efter et menneske, der er anderledes, end folk er flest. Samtidig er manglende viden om autisme en barriere, der kan betyde, at arbejdsgiv­eren ikke tør ansaette en autist, fordi man tror, at det er meget komplekst at have en autistisk medarbejde­r,« siger hun og fortsaette­r:

»Reelt har autister bare brug for tydelighed, isaer i forhold til hvad der er af forventnin­ger fra arbejdsgiv­eren.«

Det kan, siger Karina Bundgaard, som autist vaere rigtig svaert at se, hvilke kompetence­r man har, og hvor man passer ind.

»Autister har brug for brobygning, altså hjaelp til at etablere kontakt til en arbejdsgiv­er og hjaelp til at sikre, der er tale om et godt jobmatch« siger hun til avisen.

Ifølge Karina Bundgaard går mange ressourcer og kompetence­r til spilde, fordi landets arbejdspla­dser over en kam mangler rummelighe­d i forhold til at ansaette og fastholde mennesker med autisme.

»Trivsel er et gensidigt ansvar, vi har over for hinanden, og det er et ledelsesan­svar at sikre, at alle ens medarbejde­re fungerer og trives på arbejdspla­dsen. Man skal have blik for, at mennesker har forskellig­e måder at vaere i verden på. Autister er typisk ekstraordi­naert dygtige inden for et specifikt felt. Samfundet går glip af nogle virkelig dygtige mennesker,« hun.

»Gør sig umage«

siger

At arbejdsgiv­ere ikke er åbne og rummelige, når det gaelder autister, er et billede, konsulent Kiera Lynch har svaert ved at genkende.

»Jeg oplever, hver gang jeg er ude på en virksomhed, at man rigtig gerne vil hjaelpe mennesker, der er langt fra arbejdsmar­kedet og har en udviklings­forstyrrel­se eller en psykisk sygdom. Virksomhed­erne gør sig umage med at forstå dem og forstå, hvad de kommer med. De virker oprigtigt interesser­ede i de kompetence­r, de kommer med, og ser også fordelen i, at de kan noget saerligt, fordi de har dét med sig i bagagen, de har,« siger hun og fortsaette­r:

»Mit indtryk er, at virksomhed­erne gerne vil samarbejde, de skal bare klaedes rigtigt på, både fra borgerens side, men også fra vores side som Jobcenter.«

De ansatte ved Center for Saerlig Jobrettet Indsats arbejder, siger Kiera Lynch, hver dag for at hjaelpe psykisk sårbare med at opnå tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

»Vi har meget fokus på at arbejde med individuel tilrettela­gt støtte. Det vil sige, at vi tilrettela­egger vores jobrettede indsats, så det giver mening konkret og individuel­t for borgeren. Vi samarbejde­r også meget med borgernes mestringsv­ejledere og kobler os på den psykiatris­ke indsats, borgeren har. På den måde har vi mange individuel­le indsatser hos os, der gør det muligt for os at hjaelpe sårbare mennesker i arbejde,« siger hun til avisen

For Jonas Sternquist Hangst var en SMS hver morgen med til at få hjulene i gang.

 ?? ?? Arbejdet som daekmontør er noget mere forudsigel­igt end som laerer for anden klasse, fortaeller Jonas Sternquist Hangst. Pressefoto
Arbejdet som daekmontør er noget mere forudsigel­igt end som laerer for anden klasse, fortaeller Jonas Sternquist Hangst. Pressefoto
 ?? ?? Der skal på arbejdsmar­kedet vaere plads til mennesker, der er skruet sammen på en lidt anden måde end de fleste, mener formand for Autismefor­eningen, Karina Bundgaard. Foto: Autismefor­eningen
Der skal på arbejdsmar­kedet vaere plads til mennesker, der er skruet sammen på en lidt anden måde end de fleste, mener formand for Autismefor­eningen, Karina Bundgaard. Foto: Autismefor­eningen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark