Jyllands-Posten

»Jeg vil gerne have folk til at blive mere kritiske«

Søren Stiller Markussen har vundet DM for baristaer otte gange og deler i en ny bog ud af sin viden. »Folk søger viden på de sociale medier, men her er der ofte producente­r, der vil saelge overflødig­t udstyr,« siger han.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Den 25. februar får kaffebaren Stiller’s Coffee i Klosterpor­t en ny bog på hylderne. Indehaver Søren Stiller Markussen har skrevet 200 sider om espresso og udgiver bogen i en håndbundet luksusudga­ve med indlagt gave.

»Jeg har skrevet bogen, så folk kan traeffe bevidste valg omkring espresso. Du skal forstå, hvilke parametre der har skabt espressoen­s smag. Derefter kan du så selv vaelge, hvilke parametre du vil skrue på for at opnå den smag, du ønsker,« forklarer Søren Stiller Markussen.

Han har også skrevet bogen for at undgå misinforma­tion om, hvordan man brygger den bedste espresso.

»Folk søger viden på de sociale medier, men her er der ofte producente­r, der vil saelge overflødig­t udstyr. Hvis jeg, der er otte gange danmarksme­ster, ikke bruger de ting, mon folk så behøver at bruge dem derhjemme? Jeg vil gerne have folk til at blive mere kritiske over for, hvad de får at vide,« siger Søren Stiller Markussen.

Bogen tager laeseren hele vejen fra kaffebønne­n på busken over forarbejdn­ingen og ristningen af den til brygningen på espressoma­skinen.

Opfundet af italienern­e

Espresso blev opfundet af italienern­e sidst i 1800-tallet. Navnet henviser til det pres, det tryk, som det naesten kogende vand sendes gennem den fint malede kaffe med. Trykket på ni bar giver en hurtig fremstilli­ngsproces på omkring 25 sekunder. Det giver også en saerlig intens smag med skum på overfladen, kaldet crema.

»Italienern­e havde den holdning, at en espresso ikke måtte koste over en euro. Oprindelig­t var den bare en hurtig drik på vej til eller på arbejde. Man var ikke opmaerksom på råvaren,« påpeger Søren

Stiller Markussen. Siden er der kommet stort fokus på kaffebønne­n og dens oprindelse, på samme niveau som vinverdene­ns fokus på druerne.

»Siden jeg åbnede for 12 år siden, er forbrugern­e blevet meget dygtige og meget nysgerrige. Det er også derfor, at jeg bliver ved med at konkurrere – for at dygtiggøre mig,« siger Søren Stiller Markussen.

Han har vundet DM for baristaer otte gange og har deltaget i VM lige så mange gange, tre af gangene med en finaleplad­s. Til konkurrenc­en skal baristaen blandt andet servere en espresso for dommerne.

»Jeg er en af de få i verden, der både foraedler, rister og brygger min egen kaffe til et mesterskab. Jeg har ligget i top-20 til VM gennem 17 år,« fortaeller Søren Stiller Markussen.

Det er derfor, at hans kaffebar skiller sig ud fra andre ved ikke at servere brød og kager. Der skal udelukkend­e vaere fokus på kaffen.

Fra busk til brygning

Søren Stiller Markussen er netop kommet hjem fra El Salvador og Costa Rica, hvor han har besøgt de kaffefarme­re, som han importerer fra. Det taette samarbejde med farmerne er altafgøren­de ham. De skal plukke kaffebønne­rne på det rigtige tidspunkt og forarbejde dem på den rigtige måde.

Der skal vaere en rød tråd gennem hele processen, fra baerret bliver plukket, forarbejde­t, ristet, til det bliver brygget. Målet med det store arbejde er, at kunden skal kunne smage kaffebønne­ns saerlige karakter.

»Der er mange parametre i spil, når en espresso skal brygges, og jeg forholder mig til dem alle sammen. Det er derfor, at jeg er blevet danmarksme­ster otte gange,« påpeger Søren Stiller Markussen. Han bruger ikke begreberne lys-, mellem- og mørkristet.

»80 pct. af mine kunder beder om at få en lysristet kaffe, og der svarer jeg altid, at det begreb ikke findes i min verden. Jeg rister, så man kan smage baerrets karakter. Om den er lysristet eller ej, det ved jeg ikke, men jeg ved, at den er ristet i otte minutter og 10 sekunder. Hvis jeg rister den i otte minutter og 15 sekunder, smager den markant anderledes på grund af dens natur. Bønnen bestemmer, hvor lang tid den skal ristes,« understreg­er Søren Stiller Markussen.

Seks ugers holdbarhed

Der findes ikke specielle kaffebønne­r til espresso. Alle bønner er velegnede til både espresso og filterkaff­e. Søren Stiller Markussen saelger sin egen kaffe i kaffebaren og på webshoppen. Han har et lille tip til kaffebønne­rne, der bliver solgt i supermarke­det.

»Ofte har kaffebønne­rne i supermarke­det et års udløbsdato, og så lang tid kan kaffe ikke holde sig. Hvis jeg skriver på en pose kaffe, at den smager af appelsin og mandarin, så er det kun seks uger, du kan smage de noter. Du kan godt drikke kaffen efter tre måneder, det er op til dig, men det er vigtigt for mig at holde, hvad jeg lover, og kaffen praesenter­er sig allerbedst inden for de seks uger,« pointerer Søren Stiller Markussen.

Espressoma­skinen hos Stillers Coffee koster 250.000 kr. Prisen er så høj, dels fordi den kan lave espresso til mange kunder, og dels fordi den sikrer en stabil temperatur på vandet, når det løber fra kedlen til bryggehove­det.

Jo mere temperatur­en svinger, jo større forskel bliver der i smagen. Små parametre har stor betydning for den faerdige espresso.

»Jeg bruger meget tid på at teste udstyr, og mange spørger mig, hvilken kaffemaski­ne de skal købe. Skal jeg købe en maskine til 50.000 kr. eller til 5.000 kr.? Det afhaenger af dit behov. Har du lyst til at stå og nørde med temperatur­en? Eller vil du bare have en god espresso om morgenen, så køb en til 5.000 kr.,« siger Søren Stiller Markussen.

80 pct. af mine kunder beder om at få en lysristet kaffe, og der svarer jeg altid, at det begreb ikke findes i min verden. Jeg rister, så man kan smage baerrets karakter. SØREN STILLER MARKUSSEN DANSK BARISTA-MESTER OG I NDEHAVER AF STILLER’S COFFEE

500 eksemplare­r

Den nye bog espresso koster 995 kr. og trykkes i 500 eksemplare­r.

»Når det gaelder kaffe, går jeg meget op i, at tingene skal vaere perfekte og passe sammen. Det vil jeg også udtrykke med bogen. Den er taktil, og billederne er store. Bogen er lavet til at ligge fremme på bordet, så man kan bladre i den og lade sig inspirere af den kaffeverde­n, som jeg lever i, både ude hos farmerne og hjemme i risteriet,« siger Søren Stiller Markussen.

Med bogen følger en shower screen, der normalt koster cirka 200 kr.

»Det er til at saette i din espressoma­skine, og så er du allerede på vej til at brygge en bedre espresso, fordi den fordeler vandet bedre over kaffebønne­rne. Jeg har lavet en meget håndgribel­ig bog, der giver konkret viden og forståelse,« understreg­er Søren Stiller.

 ?? ??
 ?? ?? Sådan ser en kaffe ud, når Søren Stiller Markussen har lavet den. Foto: Martin Thomas Ford
Sådan ser en kaffe ud, når Søren Stiller Markussen har lavet den. Foto: Martin Thomas Ford
 ?? ?? Søren Stiller Markussen, indehaver af Stiller’s Coffee. Foto: Martin Thomas Ford
Søren Stiller Markussen, indehaver af Stiller’s Coffee. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark