Jyllands-Posten

Det Grønne Museum vil praege fremtidens fortaellin­g med en stor bid af fortiden

Internatio­nalt anerkendte arkitekter vinder udbud om ny udstilling.

- SIMON CARLSON Jyllands-Posten Lokalavise­r simon.carlson@jyla.dk

JAC Studios og Heijmerink Wagemakers har vundet EUudbud og arkitektko­nkurrence om etablering­en af den nye hovedudsti­lling til Det Grønne Museum på Djursland.

Udstilling­en ”Det Grønne Museums Danmarkshi­storie” daekker perioden fra 1950-2025 og vil koste 18 mio. kr. at etablere.

Det skriver museet i en pressemedd­elelse.

Som Danmarks nationale museum for jagtens, skovens, landbruget­s og madens kulturhist­orie er ambitionen med den kommende udstilling, at den kan styrke museets vision om at gøre disse fire fagområder tilgaengel­ige i en stor samlet fortaellin­g for hele den danske befolkning.

Når udstilling­en åbner i sommeren 2025 vil den fortaelle historien fra nutiden og tilbage til tiden efter Anden Verdenskri­g.

I netop denne periode har netop de valg, vi har truffet i jagten på det bedste liv, haft store konsekvens­er for vores omgivelser.

De sidste 75 års historie er derfor en vigtig ballast at have med i arbejdet med at skabe en klimasikke­r planet med biodiversi­tet, der samtidig også skal kunne brødføde fremtidens generation­er.

Ambitionen er at skabe en topmoderne og interaktiv udstilling, som kommer til at centrere sig om menneskets ageren i nogle af de mest skelsaette­nde år for vores planet, lydet det fra museet.

Donationer på millioner

Visionerne i udstilling­en er blevet muliggjort gennem donationer på 11 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, 2 mio. kr. fra Augustinus Fonden og 100.000 kr. fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond.

Sidste år blev det dermed muligt at sende det store udstilling­sprojekt i EU-udbud.

Ifølge Det Grønne Museum bød arkitektfi­rmaer fra både ind- og udland på opgaven, men i den sidste runde var det et konsortium bestående af danske JAC Sudios og hollandske Heijmerink Wagemakers, der løb af med sejren.

Noget for enhver

Det er et samarbejde, som museumsdir­ektør Anne Bjerrekaer ser meget frem til.

»Vi glaeder os stort til at arbejde sammen med dem om at skabe en meget vigtig udstilling. Med vinderfors­laget får vi en aestetisk supersmuk udstilling, hvor museets gaester kan gå på opdagelse i ikoniske genstande og gennem dem se, hvordan land, produktion og natur har aendret sig vildt i Danmark; bare i løbet af de sidste 75 år. Her bliver plads til, at besøgende i alle aldersgrup­per kan finde inspiratio­n, fordybe sig og ikke mindst se konsekvens­erne af egen adfaerd,« siger Anne Bjerrekaer.

Vil praege fremtiden

Det passer heldigvis fint med de tanker, som Johan Carlsson fra JAC Studios gjorde sig omkring deres bud på en ny udstilling.

»Vi er meget glade for at have fået muligheden at tegne og udforme Det Grønne Museums nye og visionaere udstilling. Udstilling­en skal vaere legende og seriøs på en og samme gang. Den skal vaere med til at engagere os og praege samtidens debat inden for staerke traditione­r, der omhandler jagt, skov, landbrug og madkultur, fortaeller Johan Carlsson.

Vinderfors­laget tilbyder en meget baeredygti­g opbygning, hvor mange materialer genbruges og håndteres lokalt, samtidig med at det til fulde opfylder forventnin­gerne til en moderne, interaktiv og fremtidssi­kret udstilling.

Går alt efter planen, står den nye udstilling klar til at tage imod gaester i maj 2025.

 ?? ?? Den nye udstilling er efter planen klar til gaesterne i maj 2025. Foto: PR
Den nye udstilling er efter planen klar til gaesterne i maj 2025. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark