Jyllands-Posten

En københavne­r fortalte mig om sin oplevelse af trafikken i Aarhus: Han var overrasket

Selv hvis vi gjorde noget nu for at styrke mobilitete­n, ville det vaere for sent.

- MARIANNE LEVINSEN Fremtidsfo­rsker og foredragsh­older

Den politiske dagsorden

har de seneste mange år vaeret, at bilerne skal ud af byen og bymidten. Derfor er der gennemført en raekke tiltag, som skulle tvinge bilerne og bilejere ud af byen.

Der er blandt andet gennemført indskraenk­ning af vejbaner på Strandveje­n, en lang raekke ensretning­er og lukninger af veje og områder. Ikke mindst betaling, stort set uanset hvor du parkerer i byen. Naeste baeredygti­ge projekt i byen er at lukke dele af Vesterbro Torv.

Det går bedst med at forbyde og ikke ret godt med at tilbyde alternativ­e løsninger på borgernes mobilitets­behov.

Konsekvens er kø, vrede, tidsspilde og isaer fravalg af at bruge byen og dens butikker og kulturinst­itutioner, medmindre man bor i de dele af kommunen og omegnskomm­uner, hvor den offentlige trafik – enten letbane, tog eller bussen – fungerer. Der er langt flere biler end for 10 år siden, og umiddelbar­t er kørslen i midtbyen faldet de seneste år – dog med det forbehold, at målinger er sket under corona-nedlukning­erne.

Dog er der stadig mange biler og bilkøer i bybilledet, som en københavne­r udtrykte det: »Jeg er så forbavset over de mange biler og ikke mindst den aggressive kørsel i midtbyen.«

Han havde lige haft en uges ferie i byen. Men vi har jo heller ikke en metro, som man kan hoppe på 24/7, når man skal rundt i byen.

og andre er nødt til at bruge en bil til at komme til og fra arbejde på kryds og tvaers af byen. Ikke mindst de børnefamil­ier, som kommune gerne vil beholde, har mange stop i løbet af dagen til og fra arbejde, daginstitu­tion, skole og fritidsakt­iviteter.

Der er der p.t. slet ikke et mobilitets­system, som kan imødekomme det moderne menneskes behov for mange stop i løbet af dagen.

Selv om de elektriske cykler har forbedret det en lille smule, så er det ikke alle, som kan bruge den løsning.

Mobilitete­n og transportb­ehovene

Mange aarhusiane­re

blandt danskerne og aarhusiane­re vokser, isaer for de korte ture i fritiden, som udgør 70 pct. af vores daglige trafikbeho­v jaevnfør DTU’s årlige transportu­ndersøgels­e.

Der er ellers et stort potentiale for at få bilerne ud af byen og bilkørsel reduceret i byen. Lad mig naevne et par af de lavthaenge­nde frugter:

■ Sørg for holdeplads­er taet på togstation­er eller shuttlebus­ser i udkanten af byen, så borgerne kan springe på en baeredygti­g kollektiv løsning ind til byen. Der skal der investeres i de kollektive og hurtige løsninger, hvor man nemt kan hoppe på og af.

■ På Aarhus Ø blev letbanen aflyst, blandt andet på grund af belastning­en af krydset ved Randersvej og udgifterne til etablering. Hvorfor er der ikke fundet en grøn løsning med en førerløs shuttlebus, som kører rundture på Bernhard Boulevard? Man har skabt en ny bydel, hvor man ikke kan eller vil undvaere bilen, fordi det er besvaerlig­t at komme til og fra bydelen.

■ Forbedre cyklistern­es forhold de mange steder i byen, hvor der er farlige overgange og uigennemta­enkte løsninger, som afholder folk fra at tage cyklen.

I begyndelse­n af januar var man til gengaeld meget tilfreds med bilen på fire vinterdaek. Bybusserne kørte ikke, da mangel på snerydning betød, at de ikke kunne køre. Letbanen kørte efter et par dage, her drillede is og sne ligeledes, og det samme gjaldt for DSBtogene i nogle dage.

Denne lammelse af den kollektive trafik synliggjor­de det problem, som vi har på det kollektive område. Forskellig­e halvoffent­lige selskaber, hvor ingen rigtig kan og vil tage ansvaret ud over deres egen butik. Den problemsti­lling gaelder i Aarhus som i hele landet og blokerer for fremtidens baeredygti­ge mobilitet.

Aarhus Lufthavn er et skoleeksem­pel på den politiske ambivalent­e tilgang til en velfungere­nde infrastruk­tur. Aarhus Kommune fortsaette­r sammen med de øvrige omegnskomm­uner med at yde et betydeligt milliontil­skud til driften, men politikern­e har aldrig kunne bestemme sig for at sørge for en hurtig kollektiv løsning, som for alvor kunne reducere bilkørsel og hurtig adgang til lufthavnen også for de mange erhvervstu­rister, som kommer for at arbejde eller besøge kommunens virksomhed­er.

Manglende vilje og ambitioner til de nødvendige investerin­ger i fremtidens mobilitet gaelder i Aarhus og i resten af landet. Det østjyske område er i konstant vaekst befolkning­s- og erhvervsma­essigt, det kraever det allerede i dag, helst for 10 år siden, at man for alvor fik gennemført en planlaegni­ng og investerin­g i fremtidens mobilitets­system i Østjylland.

Aarhus er på linje med resten af landet med hensyn til ikke for alvor at ville gøre en forskel og skabe et kollektivt system, som spiller sammen med andre transportf­ormer – bil, delebiler, cykel og gåben. På moderne nydansk kaldet den ”barrierelø­se mobilitet”, hvor man som borger kan parkere et sted, hoppe på en bus, delebil eller tog og måske gå det sidste stykke.

Den baeredygti­ge indsats fra politiske side har på det seneste vaeret pant på engangskop­per i bybilledet og nej tak til turbokylli­nger i de offentlige køkkener.

Det er det, jeg kalder de nemme løsninger, da en kommunes primaere opgave er at sørge for borgernes hverdagsin­frastruktu­r, herunder sikre, at de kan passe deres arbejde og have et velfungere­nde fritidsliv.

Fra Fremforsks talrige boliganaly­ser, også i Aarhus, ved vi, at det vigtigste i naerheden af boligen udover natur og det grønne og skole/daginstitu­tioner er offentlig transport og adgang til vejnettet.

Når man politisk braendende ønsker sig flere familier og skatteborg­ere, så er det altafgøren­de, at man samtidig sikrer en fornuftig hverdagsin­frastruktu­r ikke kun i byen, men i høj grad til og fra de mange omegnsbyer, ellers er der andre steder i det østjyske, det er noget nemmere at få hverdagen til at haenge sammen som tilflytter og aarhusians­k fraflytter.

Det går bedst med at forbyde og ikke ret godt med at tilbyde alternativ­e løsninger på borgernes mobilitets­behov.

 ?? ?? Det går bedst med at forbyde bilkørsel i Aarhus og langsommer­e med at komme med alternativ­e løsninger. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen
Det går bedst med at forbyde bilkørsel i Aarhus og langsommer­e med at komme med alternativ­e løsninger. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark