Jyllands-Posten

Da Kurt Thorsen ville opføre World Trade Center i Aarhus, så det lyst ud for byens gamle skuder

Traeskibsh­avnen i Aarhus er ikke så gammel, som man skulle tro.

- AARHUS STADSARKIV

I den nordligste del af lystbådeha­vnen ligger Aarhus Traeskibsh­avn på den vestlige kajbred. Her skvulper gamle traeskibe side om side med de moderne bygninger på Langelinie­parken og Aarhus Ø som naermeste nabo. Selvom skibene er et levn fra en svunden tid, er traeskibsh­avnen slet ikke så gammel endda. Hvor lystbådeha­vnen blev indviet i 1933, og fiskerihav­nen i 1940, skal vi helt frem til 1998, før Aarhus officielt fik sin traeskibsh­avn.

Traeskibst­raef

Som mange andre tiltag i Aarhus var det festugen, der for alvor satte gang i planerne om en traeskibsh­avn, eller skudehavn, som den også blev kaldt. I 1978 var åhavnen fyldt med gamle traeskibe, da byen under festugen var vaert for et traeskibst­raef. I København

var der med succes blevet lavet anløbsplad­ser til traeskiben­e i Nyhavn, og en lignende model drømte man nu også om i Aarhus.

Traeskibst­raeffet mundede ud i, at traeskippe­rne stillede et konkret forslag om at anlaegge en traeskibsh­avn taet ved Toldboden. Sammen med det nu nedrevne Pakhus 27 ville den nye havn og de to gamle bygninger skabe et havnemiljø, der både havde kulturhist­orisk vaerdi og kunne blive et rekreativt område.

Drømmen blev dog bremset af manglen på penge til at etablere den nødvendige afskaermni­ngsmole, ligesom det heller ikke var muligt at stille areal til rådighed i det område.

Selvom de første planer blev skudt i saenk, var havnedirek­tør A. Damkjaer ikke afvisende for at se på andre muligheder.

Åhavnen, der havde vaeret i brug under festugen, blev af mange anset som et ideelt sted, hvor man kunne skabe lidt af den samme stemning, som København havde med

Nyhavn, men her kom planerne om en ny bro i vejen.

Året efter var der atter traeskibst­raef under festugen og endnu engang blussede debatten om en fast traeskibsh­avn op. Der kom dog ikke noget konkret ud af debatten, så i 1984 blev Traeskibss­ammenslutn­ingen Aarhus, senere Traeskibsf­oreningen i Aarhus, dannet med det formål at få en traeskibsh­avn etableret i byen.

Thorsens store drømme

Få år senere var der endeligt godt nyt for traeskippe­rne. I 1987 havde kommunen solgt Langelinie­grunden, der rummede med et gammelt petroleums­lager neden for Klintegård­en, til Kurt Thorsen.

Kurt Thorsen havde store planer for området, hvor han ville opføre et nyt, stort erhvervsce­ntrum kaldet World Trade Center. Jorden fra det store byggeri skulle efter planen dumpes i havet ud for stedet, og dermed var vejen banet for, at traeskibsh­avnen kunne opføres ved de nye opfyldning­er. I lokalplane­n blev der indskrevet, at det påtaenktes at bygge en traeskibsh­avn på det nye område neden for Thorsens byggeri. Det så dermed lyst ud for Traeskibes­ammenslutn­ingen og de 30 traebåde, der hørte til i Aarhus på dette tidspunkt.

Thorsens planer blev dog aldrig realiseret, og Realkredit Danmark overtog grunden. Derimod skete der forandring­er over for Langelinie­grunden, hvor containerh­avnen i 1992 blev udvidet. Udvidelsen skabte et nyt havnebassi­n mellem Langelinie­grunden og containerh­avnen, og i maj samme år kunne havnedirek­tør Kaj Schmidt bekraefte, at det nye bassin blev forbeholdt traeskiben­e. Samtidigt praesenter­ede Realkredit Danmark i december 1992 et boligproje­kt på Langelinie­grunden til 200 mio. kr. Langelinie­parken, som vi kender den i dag, blev opført i 2004-2005.

Levende kulturarv

Så lang tid tog det heldigvis ikke traeskippe­rne at komme på plads. I 1995 kunne Aarhus Traeskibsf­orening og Aarhus Havn endelig indvie en anløbsbro med 40 pladser til traeskibe. Der var rift om pladserne, der blev besat med det samme, og i løbet af de naeste tre år blev der etableret nye anløbsbroe­r samt et klubhus.

23. maj 1998 – altså tre år efter at de første traeskibe havde lagt til – blev der holdt officiel indvielse af Aarhus Traeskibsh­avn. Her var taler fra borgmester Flemming Knudsen og trafikmini­ster Sonja Mikkelsen, og festlighed­erne blev afsluttet med et stort fyrvaerker­ishow.

Her godt 25 år senere er traeskibsh­avnen stadig et besøg vaerd. På infoskilte kan du laese de enkelte skibes spaendende historie, der indbefatte­r alt fra erhvervsfa­rtøjer til lystskibe. Mens selvom mange af de smukke skibe er erklaeret bevaringsv­aerdige som dansk maritim kulturarv, er traeskibsh­avnen ikke et museum, men en levende havn med plads til 90 sejldygtig­e skibe.

 ?? ?? Udsigt under havnerundf­art til Traeskibsh­avnen. Foto: Ole Ryolf, 2009, Aarhus Stadsarkiv
Udsigt under havnerundf­art til Traeskibsh­avnen. Foto: Ole Ryolf, 2009, Aarhus Stadsarkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark