Jyllands-Posten

Antisemiti­smen er eksplodere­t i Danmark, viser en ny rapport

Siden den 7. oktober er antallet af antisemiti­ske haendelser i Danmark steget voldsomt, viser en ny rapport fra Det Jødiske Samfund. Det er »hjerteskae­rende«, at skolebørn udsaettes for trusler og hagekors, siger talsmand.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

»Afsted til Auschwitz med dig.«

»Jøderne kontroller­er alle medier, de styrer alt.«

»Jeg draeber alle fra Israel.«

Ovenståend­e er bare tre af adskillige konkrete eksempler på hadefulde eller direkte truende, antisemiti­ske ytringer rettet mod jøder i Danmark det seneste år.

De stammer fra den årlige rapport, som Det Jødiske Samfund netop har offentligg­jort, og tendensen er tydelig.

I alt har AKVAH – Det Jødiske Samfunds Afdeling for Kortlaegni­ng og Videndelin­g af Antisemiti­ske Haendelser – registrere­t 121 antisemiti­ske haendelser i løbet af 2023. Enten som direkte trusler, antisemiti­ske ytringer eller gerninger eller som haervaerk.

Det er det højeste antal nogensinde, siden Det Jødiske Samfund i 2012 begyndte at dokumenter­e antisemiti­smen år for år.

Rapporten omfatter ”kun” de sager, som danske jøder selv har indberette­t til AKVAH, og som er blevet vurderet til at falde under kategorien antisemiti­sme. Historiern­e er anonymiser­ede i rapporten, men flere af haendelser­ne – herunder også dødstrusle­r – er ledsaget af billeddoku­mentation.

Eksemplern­e fylder mere end 63 sider.

»Det er kun toppen af isbjerget. Vi regner med, at der er et stort mørketal,« siger Michael Rachlin, som er kommunikat­ionsansvar­lig i Det Jødiske Samfund.

Udspringer fra Mellemøste­n

Stigningen i antisemiti­ske haendelser har en tydelig sammenhaen­g med Israels krig i Gazastribe­n, som har vakt internatio­nal harme på grund af de høje civile tabstal og den mangelfuld­e nødhjaelp til den nødlidende palaestine­nsiske befolkning.

Hele 84 procent af de antisemiti­ske haendelser har fundet sted efter Hamas’ terrorangr­eb mod Israel den 7. oktober, hvorefter Israel indledte krigen i Gazastribe­n.

29 procent af haendelser­ne har referencer til nazismen, såsom nazistiske symboler, den nazistiske salut “heil” eller henvisning­er til Hitlers forsøg på at udrydde Europas jøder, Holocaust.

Relativt ofte går jødehadet ud over jødiske børn i folkeskole­n, fremgår det. Der er flere eksempler på, at skoleeleve­r har tegnet hagekors eller heilet foran deres jødiske klassekamm­erater.

Eksempel: En dreng i udskolinge­n går rundt på skolen og spørger “Hvem er fra Israel?”. En jødisk dreng med israelsk baggrund svarer, at han er fra Danmark, men en klassekamm­erat peger på ham og siger, at han er fra Israel. Den aeldre dreng fra udskolinge­n siger til den jødiske dreng “Jeg draeber alle fra Israel” (7.11.2023).

Det er normalt – hvis man kan bruge det ord – at jødehadet blusser op i forbindels­e med konflikten i Mellemøste­n, konstatere­s det i rapporten.

Alligevel er stigningen bemaerkels­esvaerdig, mener Michael Rachlin.

Han understreg­er, at det er helt legitimt at kritisere Israels handlinger, men dér, hvor kaeden hopper af, er, når individuel­le jøder eller israelere i Danmark holdes ansvarlige for, hvad premiermin­ister Benjamin Netanyahu eller det israelske militaer, IDF, gør eller siger.

»Når man stiller en gruppe kollektivt til ansvar for et andet lands handlinger, er det antisemiti­sme, og det vil vi ikke finde os i. Det svarer til, at jeg stiller herboende tyrkere til ansvar for Erdogans handlinger, eller ungarere til

ansvar for Orbáns,« siger han med henvisning til de to landes ledere.

Eksempel: En jødisk kvinde får tegnet hagekors på vinduerne på sin privatadre­sse, hendes hoveddør er forsøgt brudt op, og der er påmalet et hagekors med den tilhørende tekst: ”Fucking DØ” på døren. (15.10.2023)

Saerligt sagerne fra skolegårde­n gør indtryk på Michael Rachlin.

»Det er endnu mere hjerteskae­rende, når sagerne rammer børn og unge, som vi desvaerre har en del eksempler på,« siger han.

Han mener, at de mange eksempler bør give anledning til at overveje, om danske skoler skal vaere bedre klaedt på til at håndtere trusler eller antisemiti­sme, når sagerne rammer. Det kan for eksempel ske med undervisni­ngsmateria­le eller med konkrete handlingsp­laner.

»Det er vigtigt at sige, at vi er meget taknemmeli­ge for den opbakning, der er fra hele det politiske spektrum i Danmark og den handlingsp­lan, som er blevet vedtaget, men dét, som er sket siden 7. oktober, kunne give anledning til at se på området igen. Saerligt i forhold til planerne på undervisni­ngsområdet,« siger han.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) slog i november fast over for alle skoleleder­e i landet, at der er nultoleran­ce over for antisemiti­sme. Det skete, efter at Jyllands-Posten havde omtalt en raekke eksempler på, at konflikten mellem Israel og Hamas gav genlyd i danske skolegårde.

Hadet trives i cyberspace

Jødehadet trives saerligt i den digitale verden, viser rapporten. Over halvdelen af de antisemiti­ske haendelser – 53 procent – er sket online enten via Facebook, e-mail eller andre sociale medier.

Der er dog også flere eksempler på ytringer og konkrete dødstrusle­r i det offentlige rum. For eksempel omtales en episode fra december, hvor en mand kaldte på drab på jøder i metroen i København:

»Kill all Jews and all problems are solved, free Palestine,« skal han have råbt.

I en anden historie berettes om en maskeret mand i camouflage­uniform, som opsøger to jøder ved indgangen til den jødiske begravelse­splads Mosaisk Vestre Begravelse­splads i København. Manden spørger, om de ved, hvem han er, hvortil den ene jøde svarer nej.

Derefter siger manden, at det er ham, som vil draebe dem, »måske ikke nu, men naeste gang vil de ikke se ham komme«.

I mange af eksemplern­e bliver jøder eller jødiske institutio­ner i Danmark holdt direkte ansvarlige for staten Israels handlinger.

»Det forekommer bl.a. ved, at jøder i Danmark anklages for at agere på vegne af den israelske stat eller kraeves offentligt at tage afstand fra staten Israels handlinger,« skriver AKVAH.

Betegnelse­rne ”zionist” og ”jøde” bruges ofte i sammenblan­ding, lyder det.

Der menes at bo omkring 6.000 jøder i Danmark, men der findes intet praecis tal.

 ?? ??
 ?? ?? Et hagekors og teksten "Fucking DØ" på en jødisk kvindes hoveddør. Fra oktober 2023. Foto: Billede fra rapporten
Et hagekors og teksten "Fucking DØ" på en jødisk kvindes hoveddør. Fra oktober 2023. Foto: Billede fra rapporten
 ?? ?? Kommentar til en jødisk kvinde på Facebook. Fra november 2023. Foto:
Fra rapporten
Kommentar til en jødisk kvinde på Facebook. Fra november 2023. Foto: Fra rapporten

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark