Jyllands-Posten

Hemmelighe­den på havets bund forbliver foreløbig i mørket

Først meddelte Sverige, at efterforsk­ningen af sabotagern­e på Nord Stream-gasledning­en indstilles. Siden fulgte Danmark efter. Nu er det op til Tyskland at fortsaette, men spørgsmåle­t er, om de ønsker sandheden frem.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Enhver, der har set Olsenbande­n, har laert, at der er sager, som helst ikke skal opklares.

»Åh gud, unge mand, vil De gerne vide hvorfor,« lyder det fra kriminalbe­tjent Jensen – alias Axel Strøbye – når han skal forklare sin unge assistent, hvorfor ingen fra samfundets top har interesse i, at en given sag bliver fuldt belyst.

Scenen synes på mange måder at kunne overføres til efterforsk­ningen af sabotagern­e på Nord Stream-gasledning­erne i Østersøen, hvor russisk gas blev transporte­ret fra Sibirien til Tyskland og derfra videre ud i Europa. Umiddelbar­t efter at laekkerne blev opdaget i september 2022, blev alt sat ind på at få sagen opklaret.

Hurtigt blev det fastslået, at der var tale om sabotage, og det lå i luften, at der sandsynlig­vis var tale om russisk arbejde:

»Rusland har trods krigsindsa­tsen i Ukraine en betydelig militaer tilstedeva­erelse i Østersøreg­ionen,«,« sagde davaerende forsvarsmi­nister, Morten Bødskov (S).

Som tiden er gået, og flere teorier er kommet frem, har offentligh­eden hørt mindre og mindre til, hvad der skete på havets bund ud for Bornholm.

I februar 2024 meddelte først Sverige og siden Danmark, at al efterforsk­ning blev indstillet:

»Der har vaeret tale om en komplicere­t og omfattende efterforsk­ning,« står der i pressemedd­elelsen fra Københavns Politi og Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET), som konkludere­r, at der ikke er det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag i Danmark.

Säkerhetsp­olisen (Säpo) i Sverige konkludere­de, at der ikke havde vaeret nogen trussel mod Sveriges sikkerhed.

Tyskland fortsaette­r

Nu er det så op til Tyskland at finde ud af, om efterforsk­ningen skal fortsaette. Men spørgsmåle­t er, om også

Tyskland vil melde hus forbi, skriver den tyske avis Berliner Zeitung.

Ifølge avisen har svensk politi overdraget de beskadiged­e rør, som blev bjaerget fra havets bund i efteråret 2022 til tyske efterforsk­ere. Spraengsto­fsporene skulle angiveligt vaere identiske med dem, som er fundet på sejlbåden ”Andromeda”, hvilket ifølge avisen får pilen til at pege mod polakker eller ukrainere som mulige gerningsma­end.

”Andromeda” med den polsk-ukrainske besaetning kom i søgelyset i 2023, da anklagemyn­digheden i Tyskland bekraefted­e, at man havde ransaget båden, som den 6. september sejlede fra Rostock og lagde til kaj ved Christians­ø den 16.-18. september 2022.

Ukraines regeringen har afvist, at Ukraine skulle vaere involveret, og Tysklands forsvarsmi­nister, Boris Pistorius, har tidligere advaret om, at der kunne vaere tale om en såkaldt ”falsk flag”-operation, hvor operatione­n planlaegge­s og gennemføre­s på en måde, som skal få pilen til at pege på andre.

Samme år kunne flere europaeisk­e medier også berette, at russiske krigsskibe var registrere­t i området i dagene op til sabotagen.

Også USA har vaeret naevnt som mulig gerningsma­nd.

Kort efter at laekket på gasledning­erne blev opdaget, udsendte Polens tidligere udenrigsmi­nister Radoslaw Sikorski et tweet på blot tre ord: »Thank you USA«. Det fik ifølge nyhedsmedi­et Euractiv Rusland til at reagere med et takke-tweet. Dmitry Polyanski, naestkomma­nderende på Ruslands ambassade ved FN, takkede Sikorski for have gjort det krystalkla­rt, hvem der stod bag »denne terrorhand­ling på civil infrastruk­tur«.

Sikorski, som igen er udenrigsmi­nister i Polen, har siden trukket sit tweet tilbage.

Rusland er stadig inde i kampen:

»Denne sag må ikke blive lukket ned. Vi har planer om at indbringe det for Sikkerheds­rådet snart,« lød det lørdag ifølge nyhedsbure­auet Tass fra Ruslands FN-ambassadør, Vasilij Nebenzia.

Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, har i en skriftlig kommentar til nyhedsbure­auet Ritzau skrevet, at Danmark fra starten ikke har »vist nogen interesse i at identifice­re bestilling­spersoner, arrangører og gerningsma­end bag sabotagen«.

PET oplyser, at man ikke har yderligere at tilføje i forhold til den pressemedd­elelse, som blev sendt ud den 26. februar 2024. Samme melding kom fra statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S), da de samme dag blev spurgt om, hvad der lå til grund for, at efterforsk­ningen blev indstillet.

Ekspert peger på Rusland

Efter Sverige indstilled­e efterforsk­ningen, skrev SVT’s sikkerheds­politiske reporter, John Granlund, i en analyse, at Sverige havde valgt en bekvem udvej ved at laegge efterforsk­ningen ned. Uanset, hvem der måtte udpeges som mulig gerningsma­nd, ville det give problemer.

Hvis teorierne om Ukraine viste sig at holde stik, ville det svaekke Vestens støtte og sammenhold. Var det Rusland, ville Sverige saette sig selv i en sårbar situation. Også i Sverige er der lukket ned for yderligere kommentare­r, efter at Säpos pressemedd­elelse blev udsendt.

Når Kenneth Øhlenschla­eger Buhl , militaeran­alytiker på Forsvarsak­ademiet, laegger de mange teorier sammen, så peger pilen i hans optik på, at Rusland stod bag:

»Det eneste, som vi ved med nogenlunde sikkerhed, er, at der har opholdt sig russiske skibe i området,« siger han og tilføjer, at russerne også har et motiv: at få naturgaspr­iserne til at stige og at sende et signal til Vesten om, hvad der kan ske med kostbar infrastruk­tur.

Kenneth Øhlenschla­eger Buhl henviser til, at det ikke er hvem som helst, der kan foretage en så komplicere­t operation som det er at dykke ned på havets bund og montere spraenglad­ninger.

Han peger på, at Danmark og Sverige også kan have et motiv til ikke at gå ud med det russiske spor, fordi man dermed vil røbe en viden om sin egen efterforsk­ning, som man ikke er interesser­et i, at Rusland skal vide noget om.

»Vi holder kortene taet på kroppen,» siger Kenneth Øhlenschla­eger Buhl.

Det eneste, som vi ved med nogenlunde sikkerhed, er, at der har opholdt sig russiske skibe i området. KENNETH ØHLENSCHLA­EGER BUHL, MILITAERAN­ALYTIKER, FORSVARSAK­ADEMIET

 ?? ?? Sejlbåden "Andromeda" har spillet en central rolle i den tyske efterforsk­ning af sabotagen på Nord Stream-ledningern­e. Foto: Oliver Denzer/Reuters
Sejlbåden "Andromeda" har spillet en central rolle i den tyske efterforsk­ning af sabotagen på Nord Stream-ledningern­e. Foto: Oliver Denzer/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark