Jyllands-Posten

Politiet saetter antal på kriminelle familier i Aarhus: »Dybt alarmerend­e,« siger justitsmin­isteren

Én kriminel familie har kostet Aarhus Kommune 64 mio. kr. Nu løfter politiet sløret for antallet af kriminelle familier med udspring i det udsatte boligområd­e Gellerup.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Kriminalit­et har i årevis vaeret et problem i det udsatte boligområd­e Gelleruppa­rken i det vestlige Aarhus. Og nu viser nye tal fra politiet, hvor massive udfordring­erne faktisk er. I forbindels­e med en kortlaegni­ng af kriminelle familier i Aarhus har Østjylland­s Politi identifice­ret ca. 60 familier og 1.000-1.500 personer med tilknytnin­g til Gelleruppa­rken.

Det fremgår af et svar til folketings­medlem Peter Skaarup (DD), som har spurgt justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) ind til antallet af kriminelle familier og familiemed­lemmer, der »bor i områder som Gelleruppa­rken«.

Justitsmin­isteren er forurolige­t over opgørelsen.

»Tallene fra Østjylland­s Politi er dybt alarmerend­e,« lyder det fra Peter Hummelgaar­d i en skriftlig udtalelse.

Også Anders Winnerskjo­ld (S), socialrådm­and i Aarhus Kommune, er fortørnet over situatione­n:

»Det er ekstremt bekymrende og voldsomt. Det er faktisk en lille smule svaert at forstå.«

Sociale indsatser for mio.

Som afdaekket i Jyllands-Posten kom de kriminelle familier i Aarhus i fokus i december, da Aarhus Kommune som led i et forsknings­projekt fik indsigt i data fra Østjylland­s Politi om dybt kriminelle og familiaert forbunde borgere.

Én af disse kriminelle familier – med under 10 medlemmer – har siden 2009 kostet Aarhus Kommune 64 mio. kr. i sociale indsatser i form af 90 anbringels­er uden for hjemmet og 40 forebyggen­de foranstalt­ninger.

Kortlaegni­ngen bekymrede socialrådm­and Anders Winnerskjo­ld (S), der kaldte det for en tragedie og »helt forrykt«. Han forklarede, at der findes over 10 kriminelle familier i Aarhus med en lignende historik. Med svaret fra Justitsmin­isteriet er der nu kastet lys over problemets reelle omfang.

»Det er større familier, hvor man dels får rimelig mange børn og bliver gift ind i familier med hinanden. Det skaber forgrening­er, hvor vi desvaerre ser en markant overreprae­sentation af kriminalit­et. Vi ser også, at kriminalit­eten går i arv fra generation til generation og mellem f.eks. kusiner og faetre,« siger Anders Winnerskjo­ld, der ikke kan sige, hvad de ca. 60 familier koster kommunen.

Det var millionudg­ifterne til den enkelte kriminelle familie i Aarhus, som affødte Peter Skaarups spørgsmål til justitsmin­isteren. Han er overrasket over antallet af familier, der »ernaerer sig via kriminalit­et«.

»Problemet kan spores direkte til Gelleruppa­rken, hvor alt for mange indvandrer­e ikke spiller efter det vaerdisaet, som vi har i Danmark. Det minder jo om kriminelle klaner, og helt aerligt er det en skandale, at danske skatteborg­ere skal betale prisen for folk, der på ingen måde bidrager til samfundet,« siger Peter Skaarup.

Ifølge svaret til folketings­medlemmet har Østjylland­s Politi fundet omfanget af slaegtsbas­eret kriminalit­et via en analyse af såkaldte vanekrimin­elle. De defineres som personer med fem eller flere sigtelser om året i en laengere periode. Det er denne analyse, som »har identifice­ret« de ca. 60 familier og 1.000-1.500 »relevante personer i alle aldre«. Men der lader til at vaere langt flere.

»Det er politikred­sens forventnin­g, at en udvidelse af analysen til at omfatte hele Gelleruppa­rken, andre boligområd­er og organisere­de kriminelle vil medføre et øget antal relevante familier og personer,« står der i svaret.

Jyllands-Posten har spurgt Østjylland­s Politi om, hvordan politiet definerer en slaegt. Men det afviser en kommunikat­ionsrådgiv­er.

»Vi har på nuvaerende tidspunkt ikke yderligere kommentare­r til emnet,« siger han og henviser til kommunen samt en pressemedd­elelse, der blev sendt ud i december.

Gelleruppa­rken hører under Brabrand Boligforen­ing. Den oplyser, at der er 1.032 boliger i afdelingen, og at der pr. 1. januar 2023 var 3.007 beboere i Gelleruppa­rken. Dette tal er givetvis lavere i dag, da beboere er blevet genhuset på grund af nedrivning­er af blokke.

»Skeen i den anden hånd«

Set i lyset af tallene fra Østjylland­s Politi fremhaever Peter Hummelgaar­d, at regeringen, politiet og kommunerne nu »tager skeen i den anden hånd«.

»For vi skal hele tiden give nye redskaber til vores myndighede­r. Østjylland­s Politi og Aarhus kommune har et godt samarbejde, hvor der bliver sat målrettet ind mod kriminelle familier, som fylder massivt i både politiets sigtelsest­al og de kommunale udgifter,« siger justitsmin­isteren.

Han understreg­er, at kriminalit­et gennem flere generation­er øger børns risiko for selv at begå kriminalit­et:

»Også mange i bandemiljø­et har brødre, der er eller har vaeret i samme miljø. Det går ud over lokalområd­et, hvor de kriminelle familier selvsagt skaber stor utryghed. Det går også ud over børnene, som har en øget risiko for selv at ende i en kriminel løbebane. Og det koster samfundet – kommunen og politiet – rigtig mange ressourcer.«

Han tilføjer, at en ny bandepakke med en raekke tiltag bl.a. skal forebygge, at børn og unge havner i en kriminel løbebane.

Aarhus Kommune og Østjylland­s Politi har tidligere over for Jyllands-Posten berettet om, at der i forbindels­e med den slaegtsbas­erede kriminalit­et ses manglende samarbejds­vilje med myndighede­rne, trusler af vidner, maegling i kriminelle miljøer frem for i det officielle retssystem, og at en lang raekke sociale sager går i arv fra generation til generation.

Ikke godt nok

De familiaert forbundne kriminelle borgere har fået Aarhus Kommune og Østjylland­s Politi til at lave en omfattende relancerin­g af det kriminalpr­aeventive arbejde i Aarhus. Formålet er at skaerpe kursen for at få brudt den kriminelle fødekaede og saette ind over for kriminalit­et i familier.

»Vi må erkende, at det, man har gjort hidtil, åbenlyst ikke har virket godt nok. Vi skal gøre det lettere at forlade kriminalit­et og meget svaerere at forblive kriminel, og så skal vi bryde fødekaeden hos børnene,« siger Anders Winnerskjo­ld.

I december praesenter­ede Aarhus Kommunes socialforv­altning bl.a. en datadreven tilgang, hvor børn i udsatte familier identifice­res og får tidlig hjaelp. Samtidig får borgere bedre mulighed for at få hjaelp og støtte til at bryde

med kriminalit­et. Hjaelpen kan også bestå af misbrugsbe­handling, vredeshånd­tering, flytning af bopael samt uddannelse­s- og jobindsats. Og så udvides det eksisteren­de bandeexit-program til at omfatte personer i miljøer omkring slaegtsbas­eret kriminalit­et. Faelles for indsatsern­e er, at manglende samarbejde kan udløse anbringels­er af børn og økonomiske sanktioner.

Billedet andre steder

Til at svare Peter Skaarup har Rigspoliti­et på vegne af Justitsmin­isteriet rakt ud til alle politikred­se i landet. Flere meddeler, at de ikke har kendskab til familier med kriminalit­etsudfordr­inger i et omfang som beskrevet i politikere­ns spørgsmål.

Dog oplyser Fyns Politi er landsdelen er plaget af ca. 10 kriminelle familier, som har »karakter af at vaere et kriminelt familienet­vaerk«. Flere af familierne er gift ind i hinanden, og det øger netvaerken­es størrelser.

Københavns politikred­s har kendskab til familier, hvor flere medlemmer begår »omfattende kriminalit­et, som medfører et stort ressourcef­orbrug for politiet«. Der er tale om tyveri, svindel, afpresning og berigelsek­riminalite­t, som politiet formoder udgør en »vaesentlig indtaegtsk­ilde«.

Nordjyllan­ds Politi oplyser, at der i kredsen findes enkelte familier, som er saerligt belastet af kriminalit­et gennem flere generation­er.

I Syd- og Sønderjyll­ands politikred­s findes familier, hvor flere familiemed­lemmer i samme husstand er kriminelle, og Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi har via en kortlaegni­ng tidligere identifice­ret i alt 15 klaner.

 ?? ??
 ?? ?? Gelleruppa­rken er på regeringen­s liste over parallelsa­mfund på grund af bl.a. andelen af beboere, som har overtrådt straffelov­en. Foto: Claus Bonnerup
Gelleruppa­rken er på regeringen­s liste over parallelsa­mfund på grund af bl.a. andelen af beboere, som har overtrådt straffelov­en. Foto: Claus Bonnerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark