Jyllands-Posten

Årsopgørel­sen fra Skat er på trapperne

Skat åbner officielt for årsopgørel­serne mandag, men inden da kan der blive mulighed for at smugkigge.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Hvert år sidder danskere i digital kø for at se, om kontoen bliver draenet af en uforudset udgift, eller om det er tid til at få penge tilbage i Skat.

Den 11. marts er den officielle dato for, hvornår det er muligt at tjekke årsopgørel­sen og ringe ind til Skattestyr­elsens eksperter for at modtage hjaelp.

Typisk bliver der dog åbnet for adgangen inden da, hvilket kan ske allerede fredag.

Derfor får du her overblikke­t over nogle af de fradrag, der typisk bliver fremhaevet blandt dem, som du risikerer at snyde dig selv for.

1 Kørselsfra­drag

Alle de dage, hvor du skal tilbagelae­gge en distance på mere end 24 kilometer frem og tilbage for at komme på arbejde, er du berettiget til at modtage det såkaldte befordring­sfradrag.

Her er det vigtigt at tjekke, om Skat har registrere­t den korrekte distance mellem dit hjem og arbejde, ligesom du selv skal gennemgå kalenderen for at se, hvor mange dage du har tilbagelag­t den påkraevede distance for at nå hen til din arbejdspla­ds.

Du kan hurtigt undersøge, om du har ret til kørselsfra­drag, ved at udfylde et spørgeskem­a på skat.dk.

2 Arbejdsrej­ser i udlandet

Her er der mulighed for at hente op til 5.000 kr. i fradrag for hver uge, hvor man har vaeret uden for landets graenser på grund af sit arbejde. Det kraever, at ens arbejdsgiv­er ikke daekker rejseudgif­terne eller udbetaler skattefri godtgørels­e.

Op mod 1 mio. danskere går hvert år glip af rejsefradr­aget ifølge en meningsmål­ing fra Epinion, skriver B.T., der også har talt med Aske Buemann fra Taxhelper, der netop hjaelper folk med at få penge tilbage i Skat.

»Raterne og udregninge­n af rejsefradr­aget aendrer sig hvert år, og Skats egne tal viser, at folk regner fradraget forkert i hvert tredje tilfaelde. Samtidigt tror mange, at det kun gaelder lange udlandsrej­ser, men det er ikke tilfaeldet. Man skal blot have vaeret vaek i 24 timer og vaere nødsaget til at overnatte ude, så kan man potentielt få fradrag,« siger han til mediet.

3 Donationer

Det er ikke kun de organisati­oner, som du har sendt penge til i løbet af året, der kan drage nytte af din velgørenhe­d. Det er nemlig muligt at få fradrag for det beløb, du har doneret til velgørenhe­dsorganisa­tioner, der er godkendt af Skat.

Røde Kors har f.eks. lavet et regnestykk­e, der viser, at hvis du donerer 150 kroner, koster det dig i virkelighe­den 105 kr. på grund af fradraget – og hvis dit bidrag er på 430 kr., gør ”rabatten” det til en reel udgift på 301 kr.

Loftet for fradraget er på 18.300 kr.

4 Lån

Der kan vente et fradrag for både dem, der har oprettet et lån for at købe fast ejendom, eller for danskere, der har omlagt et realkredit­lån.

»Da køb og salg af ejendomme typisk vil have indvirknin­g på dine lån, bør du i det tilfaelde også kigge på rubrikkern­e 41, 42 og 43 vedrørende dine renteudgif­ter, som også kan traekkes fra i skat,« lyder det fra Ageras, der bl.a. tilbyder skatterådg­ivning.

5 Servicefra­drag

Hvis du har betalt for f.eks. rengøring, børnepasni­ng og havearbejd­e, der er blevet udført i dit hjem eller fritidsbol­ig, er det muligt at opnå et servicefra­drag.

Fradraget er op til 11.900 kr. per person i 2024, og hvis du f.eks. har betalt 1.000 kroner for en serviceyde­lse, kan du spare omkring 260 kr. i skat, oplyser Skattestyr­elsen.

 ?? ?? Den 11. marts er den officielle dato for, hvornår man kan tjekke årsopgørel­sen. Men typisk kan det lade sig gøre lidt før. Arkivfoto: Philip Davali
Den 11. marts er den officielle dato for, hvornår man kan tjekke årsopgørel­sen. Men typisk kan det lade sig gøre lidt før. Arkivfoto: Philip Davali

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark