Jyllands-Posten

Kina jagter vaekst – produkter skal vaere førende og uangribeli­ge på kvaliteten

Den kinesiske befolkning har oplevet en vaekst i den disponible indkomst, som står i staerk kontrast til USA og Europa. Nu vil Kina skabe 12 mio. nye job, fortsat vaekst og produkter, der er uangribeli­ge på kvaliteten.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Kina saetter et overrasken­de ambitiøst mål for den økonomiske vaekst i det kommende år. Landet tegner sig for omkring af tredjedel af verdens økonomiske vaekst, så de positive signaler fra Beijing signalerer, at Kina også i det kommende år vil vaere en skrantende verdensøko­nomis vigtigste vaekstloko­motiv.

Det var på forhånd ventet, at presset på ejendomsma­rkedet og andre negative faktorer ville få regeringen til at skrue ned for ambitioner­ne.

Men i stedet ser Kina igen sig selv som en stabil bidragyder til verdensøko­nomien i krisetider, hvor både den industrial­iserede verden og nationerne på andet og tredje niveau er hårdt presset.

I sin arbejdsrap­port ved åbningen af den årlige Folkekongr­es i Folkets Store Hal i Beijing sagde premiermin­ister Li Qiang, at Kina kalkulerer med en vaekst i 2024 på 5 pct. Det er samme målsaetnin­g som sidste år og markant højere end IMF’s kun seks uger gamle estimat på 4,6 pct.

Det er også betydeligt højere end årets forventede globale vaekst på 3,1 pct., den industrial­iserede verdens på 1,5 pct. og emerging markets og udviklings­landenes på gennemsnit­lig 4,1 pct.

Overrasken­de positivt

Forventnin­gerne er overrasken­de positive, fordi Kina normalt underspill­er forventnin­gerne, så regeringen ved den årlige rapport-aflaeggels­e kan fortaelle de 3.000 delegerede om et succesfuld­t år bagude. Således også i 2023, hvor vaeksten endte på 5,2 pct. mod målsaetnin­gen på 5,0 pct.

Li konstatere­de også, at vaeksten har givet kineserne flere penge mellem haenderne. I gennemsnit har den kinesiske befolkning oplevet en vaekst i den disponible indkomst på omkring 6 pct. – en staerk kontrast til USA og Europa, hvor den disponible indkomst er faldet de fleste steder i det seneste år.

Det er et tal, der vil blive studeret i detaljer af det erhvervsli­v, der fra sidelinjen overvejer hvordan, hvornår og hvorfor, der eventuelt skal investeres i Kina og de kinesiske forbrugere.

Hårdt tilkaempet bedrift

I sin rapport betegnede Li det som en »hårdt tilkaempet bedrift«, og han advarede også om, at det bliver en udfordring at opfylde årets mål. Han konstatere­de, at sidste år indeholdt akutte udfordring­er som »risici inden for fast ejendom og lokal offentlig gaeld«.

»Under disse omstaendig­heder stod vi over for betydeligt flere dilemmaer, når vi skulle traeffe politiske beslutning­er og udføre vores arbejde,« sagde han og uddybede i forhold til udsigten for 2024:

»Da vi satte disse mål, tog vi hensyn til dynamikken hjemme og i udlandet og andre relevante faktorer samt til, hvad der er nødvendigt, og hvad der er muligt«.

»Det bliver ikke let at nå årets mål,« tilføjede han, »så vi er nødt til at fastholde det politiske fokus, arbejde hårdere og mobilisere vores faelles kraefter.«

Andre af de vigtige mål i den del af rapporten, der ser fremad, er et forventet statsunder­skud på 3 pct. af bruttonati­onalproduk­tet, at skabe 12 mio. nye jobs, at nedbringe arbejdsløs­heden i byerne til 5,5 pct. og at holde inflatione­n (forbrugerp­risindekse­t) på 3 pct.

Satser på innovation

Hvordan det skal nås i en økonomi, der notorisk har vaeret presset i det seneste år af et kollapsend­e ejendomsma­rked, gaeldstyng­ede kommunale og regionale økonomier og den løbende handelskri­g med USA, vil de mange delegerede bruge den kommende uge til at hamre ud.

Signalerne fra partiledel­sen er, at der vil blive mere rum for de små og mellemstor­e virksomhed­er. Simpelthen fordi regeringen erkender, at det er igennem underskove­n af privat foretagsom­hed, at den nødvendige innovation finder sted. Der vil blive åbnet nye muligheder for unge ivaerksaet­tere, ligeledes i en erkendelse af, at det er fra det segment, den nødvendige teknologis­ke innovation skal komme.

Det vil også blive nemmere for udenlandsk­e investerin­ger at finde vej til Kina. Li meddelte, at en raekke restriktio­ner mod udenlandsk­e investerin­ger vil blive fjernet. Inden for følsomme sektorer som telekommun­ikation og sundhed vil de blive reduceret.

Regeringen taler om nødvendigh­eden af et fortsat højt niveau af udenlandsk­e investerin­ger, netop i disse startups og små og mellemstor­e virksomhed­er.

Det bliver ikke let at nå årets mål. LI QIANG, PREMIERMIN­ISTER, KINA

Kinas tredje niveau

Samtidig opererer Kina nu med et tredje niveau af den industriel­le udvikling siden åbningen. Først handlede det bare om kvantitet. Så meget som muligt, så billigt som muligt. Siden om en overgang fra kvantitet til kvalitet. Vaegten lagt på at fjerne de kinesiske produkters svingende funktional­itet og dårlige ry ved at opgradere produkter og processer. Nu går Kina ind i en periode kaldet høj kvalitet. De kinesiske produkter skal vaere verdensfør­ende og uangribeli­ge på kvaliteten.

Der tales om nye produktive kraefter i sammensmel­tningen af nye teknologie­r i et landskab af innovation. Det handler ikke kun om udviklinge­n på fabrikker, it-virksomhed­er og finanscent­re.

»Det er også en smertefuld udfordring at revidere pensum i undervisni­ngen og gennemføre institutio­nelle reformer,« konstatere­r kommentato­ren Liu Baocheng, direktør for Center for Internatio­nal Business Ethics ved University of Internatio­nal Business and Economics (UIBE), i en kommentar på Kinas engelskspr­ogede nyhedskana­l CGTN.

I en separat rapport fremlagde Kina også rammerne for et nyt forsvarsbu­dget, der indeholder en stigning på 7,2 pct. til 1,67 billioner yuan (1,58 billioner kroner). Det er samme vaekstrate som sidste år.

 ?? ?? Delegerede fra hele Kina ankommer tirsdag morgen til åbnings sessionen af Folkekongr­essen i Folkets Store Hal i Beijing. Den årlige ugelange samling samler omkring 3.000 delegerede. Foto: WANG Zhao / AFP
Delegerede fra hele Kina ankommer tirsdag morgen til åbnings sessionen af Folkekongr­essen i Folkets Store Hal i Beijing. Den årlige ugelange samling samler omkring 3.000 delegerede. Foto: WANG Zhao / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark