Jyllands-Posten

Trump udfordrer Biden til duel om Haleys stemmer

Donald Trump, der naegtede at debattere med sine rivaler under primaerval­gene, udfordrer nu Joe Biden til tv-dueller.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Naeppe var den republikan­ske rival, Nikki Haley, ryddet af vejen på Super Tuesday, før Donald Trump rettede alle kanoner mod praesident Joe Biden.

Republikan­ernes praesident­kandidat i november fastslog, at han er parat til at konfronter­e Biden i en tv-debat »når som helst og hvor som helst«.

»Det er vigtigt for vores land, at Joe Biden og jeg debatterer emner, som er så vigtige for Amerika og det amerikansk­e folk,« skrev Trump onsdag på sit sociale medie, Truth Social.

Biden lod sin kommunikat­ionschef, Michael Tyler, svare, at hvis Trump er så desperat efter at se praesident Biden i den bedste sendetid, kan han slutte sig til de millioner af amerikaner­e, der torsdag aften ville følge Bidens State of the Union tale om rigets tilstand i Kongressen.

Ifølge Tyler er Trump tørstig efter opmaerksom­hed, velvidende at han har brug for at udvide sin vaelgerska­re.

Ombejlede Haley-vaelgere

I valgkampen i 2020 tørnede Biden og Trump sammen i to tv-debatter, og Biden har ikke afvist at stille op igen i denne valgkamp. Begge kandidater går nu målrettet efter gruppen af moderate republikan­ere, der stemte på Haley. Velvidende, at de kan afgøre praesident­valget i november.

I sin farveltale undlod Haley at opfordre sine vaelgere til at stemme på Trump, men sagde, at det er op til ham at gøre sig fortjent til deres støtte.

Nyhedsbure­auet Reuters minder om, at Haley f.eks. fik 250.000 stemmer ved primaerval­get i North Carolina. Ved valget i 2020 vandt Trump delstaten med faerre end 75.000 stemmer.

I tre vigtige svingstate­r – Nevada, North Carolina og Michigan – stemte naesten 570.000 på Haley, og de kan blive udslagsgiv­ende.

Derfor fik både Biden og Trump travlt med at udsende invitation­er til Haleys vaelgere. Biden roste Haley for at sige sandheden om Trump, mens Trump opfordrede hendes vaelgere til at slutte sig til »den største bevaegelse i vores nations historie«.

Problemer i begge lejre

Ifølge Hans Noel, lektor i statskunds­kab ved Georgetown University, skal Biden ikke glaede sig for tidligt.

»Lige nu siger mange Haley-vaelgere, at de aldrig vil stemme på Trump. Men det er naesten sikkert, at de fleste af dem vil ombestemme sig og enten stemme på Trump eller slet ikke stemme,« siger han til Reuters.

Andre eksperter peger på, at et betydeligt antal af Haleys

vaelgere var demokrater eller uafhaengig­e, som stemte ved det republikan­ske primaerval­g for at svaekke Trump.

Men republikan­ere, der afskyr Trump, vil arbejde hårdt for en sejr til Biden. Frem til valgdagen vil antiTrump-gruppen Lincoln Project spendere 50 mio. dollars på at advare mod Trump i svingstate­r. Medstifter af gruppen Reed Galen vurderer, at op mod 30 pct. af de republikan­ske vaelgere ikke vil have Trump. Det svarer på landsplan til omkring 11 mio. registrere­de republikan­ere.

Både Bidens og Trumps største problem er måske, at de amerikansk­e vaelgere ikke har megen appetit for en omkamp mellem to aeldre maend. New York Times har døbt en ny vaelgergru­ppe dobbelt-haderne, der afviser et valg mellem to onder.

Biden har størst problemer med at piske en entusiasme op i sit parti, mens Trump stadig har store problemer med at overbevise vaelgere i forstaeder, moderate og uafhaengig­e vaelgere. På trods af sin overbevise­nde sejr i Virginia på Super Tuesday tabte han til Haley i delstatens forstaeder, skriver avisen.

Biden kaemper hårdt for at holde sammen på den koalition af vaelgere, der gav ham sejren i 2020. Målinger viser, at han er vaesentlig mindre populaer end for fire år siden. I en Siena-måling for New York Times siger kun 83 pct. af Bidens vaelgere i 2020, at de vil stemme på ham igen.

 ?? ?? Donald Trump har brug for at udvide sin vaelgerska­re, hvis han vil vinde i november. Foto: Joe Raedle/ Getty Images/AFP
Donald Trump har brug for at udvide sin vaelgerska­re, hvis han vil vinde i november. Foto: Joe Raedle/ Getty Images/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark