Jyllands-Posten

Den nye udfordring for hospitaler i Gaza: Underernae­rede børn, der dør

16 børn er foreløbigt døde som følge af underernae­ring i Gaza, siger lokale sundhedsmy­ndigheder. Sydafrika har appelleret til Den Internatio­nale Domstol om at stille nye hastekrav til Israel.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Laeger i Gaza har haft travlt, siden krigen mellem Israel og Hamas begyndte i Gaza.

Der er børn, der har fået spraengt en fod af. Maend med skudsår. Kvinder med knuste lemmer efter at vaere blevet klemt under sammenstyr­tede bygninger.

Nu står laegerne med en ny udfordring. På sundhedskl­inikken Al-Awda i Rafah ligger der små bitte skikkelser i sengene. Flere har stadig tykke jakker på, men det kan ikke skjule årsagen til, at de er her.

En af dem er Ahmed Qannan. Hans øjne er indsunkne, kindbenene alt for skarpe, og da hans tante løfter op i den gule jakke, er hans ribben også synlige over hans bryst. Det skyldes, forklarer tanten til Reuters, at drengen har mistet halvdelen af sin kropsvaegt, siden krigen brød ud for fem måneder siden. Nu vejer han bare 6 kg, og den tilstand af underernae­ring og de følgesygdo­mme, det bringer med sig, er der lige nu et uhørt antal børn, der bliver bragt ind på klinikken med, fortaeller en sygeplejer­ske til nyhedsbure­auet.

Det er ifølge Rachael Cummings kun »toppen af isbjerget«. Hun er ansvarlig for Red Barnets Gaza-respons og har med egne øjne set konsekvens­erne af den voksende sultkrise i enklaven, siden hun kom til Rafah for en uge siden.

Byen i den sydlige ende af landstribe­n på størrelse med Langeland er måske det sted i Gaza, hvor situatione­n er bedst. Alle lastbiler med nødhjaelp kommer igennem her, når de har krydset graensen fra Egypten eller det sydlige Israel.

Kamp om føden

Alligevel er der også her desperatio­n. Flere end 1 mio. mennesker er flygtet hertil – det svarer til halvdelen af Gazas befolkning. Der er telte alle vegne – bygget af trae og plastic, eller hvad folk har kunnet finde. Det haenger konstant en lugt af kloak i luften, fordi der ikke er toiletter. Når der deles mad ud, slår folkemaeng­der ring om stedet og aser og maser for at komme frem.

»Alle leder efter mad, og mange har et desperat eller udmattet udtryk i øjnene,« fortaeller Rachael Cummings over telefonen.

Hvad end hun ser i Rafah, er det imidlertid vaerre i det nordlige Gaza, hvor der ikke laengere er aktive kampe, men adgangen for nødhjaelps­organisati­oner er staerkt begraenset.

Derfor er sultkrisen endnu større for de omkring 300.000 mennesker, som stadig estimeres at bo her. Ifølge Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, er det nu hvert sjette barn under to år i Nordgaza, som lider af akut underernae­ring – tre gange over niveauet i Sydgaza. Det ses også på dødsstatis­tikkerne. Af de mindst 16 børn, som de Hamas-kontroller­ede sundhedsmy­ndigheder indtil videre har registrere­t døde som følge af underernae­ring, har alle bortset fra én vaeret i Nordgaza.

»Men flere vil dø, medmindre der snart kommer mere hjaelp ind,« siger Rachael Cummings.

Hun har ikke selv vaeret i Nordgaza, men Red Barnet har flere lokalansat­te, som har

 ?? ?? Ahmed Qannan har siden krigens start tabt halvdelen af sin kropsvaegt og vejer nu blot 6 kg. Han er et af et voksende antal børn i Gaza, der lider af underernae­ring. Foto: Mohammed Salem/Reuters
Ahmed Qannan har siden krigens start tabt halvdelen af sin kropsvaegt og vejer nu blot 6 kg. Han er et af et voksende antal børn i Gaza, der lider af underernae­ring. Foto: Mohammed Salem/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark