Jyllands-Posten

Er FN i Gaza blevet infiltrere­t af Hamas-terroriste­r?

Nye anklager mod FN’s hjaelpeorg­anisation for palaestine­nsiske flygtninge i Gaza er en del af en organisere­t israelsk kampagne, haevder FN-chefen.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

USA og 15 andre lande har allerede suspendere­t deres økonomiske støtte til FN’s hjaelpeorg­anisation for palaestine­nsiske flygtninge (UNRWA), efter at Israel i januar afslørede, at 12 af dens ansatte angiveligt deltog i det dødelige terrorangr­eb mod israelske byer og kibbutzer for fem måneder siden.

Nu har Israel lagt et nyt chokerende tal på bordet.

Israelerne haevder, at de har efterretni­nger, som viser, at over 450 terroriste­r fra Hamas og andre militsgrup­per i Gaza havde infiltrere­t UNRWA’s organisati­on med 13.000 ansatte i enklaven.

»Over 450. Det er ikke blot tilfaeldig­heder. Det er systematis­k. Man kan ikke bare sige ”vi vidste det ikke”,« lød det fra Daniel Hagari, talsmand for det israelske forsvar (IDF).

Antallet er der endnu ikke fremlagt nogen dokumentat­ion for. Israel har tidligere dog fortalt, at man har funmod det UNRWA-id-kort på draebte palaestine­nsiske militser. Andre informatio­ner er dukket op på beslaglagt­e computere eller er blevet givet under forhør.

Ifølge Hagari vil Israel sende sine efterretni­nger til partnere rundtom i verden, herunder FN. IDF har også offentligg­jort nye optagelser fra telefonopk­ald, hvor UNRWA-ansatte har inkriminer­ende samtaler. Bl.a. kan en laerer ved navn Yusuf Zidan Suleiman fra en FN-skole høres prale med, at »vi har taget kvindelige gidsler. Jeg har fanget én«.

Hvad de nye anklager vil komme til at betyde for UNRWA, er uklart.

Organisati­onens leder, Philippe Lazzarini, har ikke endnu kommentere­t dem, men advarede mandag foran FN’s Generalfor­samling om, at UNRWA er mål for en bevidst kampagne for underminer­e organisati­onen og på sigt lukke den.

Horn i siden på UNRWA

»Agenturets skaebne og de mange millioner af mennesker, der er afhaengige af det, haenger i en tynd tråd,« sagde Lazzarini og beskrev UNRWA som »rygraden i den humanitaer­e bistand i Gaza«.

Der er ingen tvivl om, at Israel laenge har haft et horn i siden på organisati­onen.

Israel har f.eks. i flere år beskyldt undervisni­ngsbøger på de FN-drevne skoler i Gaza for at tilskynde til had jøder. En undersøgel­se fra UNRWA selv i 2018 konkludere­de, at der var israelsk bias på 3 pct. af alle siderne i dens skolebøger.

Kritikken er taget til igen under krigen, hvor Israel også har fundet tunneller, som Hamas har gravet ind under FN-skoler og sågar under UNRWA’s hovedkvart­er i enklaven.

Ansatte fyret

Det har Lazzarini afvist, at UNRWA har haft kendskab til. Han har samtidig fyret de fleste af de ansatte, der angiveligt har deltaget i Hamas-angrebet, og har bakket op om en intern FNundersøg­else. Der er også blevet nedsat en uafhaengig ekspertgru­ppe, som skal rådgive organisati­onen om, hvordan den kan opretholde den neutralite­t, som man forventer af et FN-organ.

Israels primaere anke mod UNRWA handler dog om noget helt andet.

UNRWA, der i år fylder 75 år, efter organisati­onen oprindelig­t blev grundlagt i 1949 som en midlertidi­g kriseforan­staltning, er nemlig helt anderledes end andre FN-organisati­oner.

Den servicerer ikke kun de 700.000 palaestine­nsere, som blev fordrevet i forbindels­e med den israelsk-arabiske krig – udløst af Israels grundlaegg­else i 1948. Den hjaelper også efterkomme­re, hvilket over årene er vokset til seks millioner mennesker fordelt mellem Gaza, Jordan, Syrien, Libanon og det besatte Vestbredde­n.

Det mener Israel er med til at fastholde palaestine­nsere som flygtninge og fjerner presset på vaertsland­ene for at integrere dem. I Syrien og Libanon har efterkomme­re f.eks. aldrig fået statsborge­rskab og er stadig udelukket fra bestemte jobs og ejendomsma­rkedet. I Jordan har de til gengaeld fået statsborge­rskab, men har alligevel opretholdt deres status under UNRWA som flygtninge. Til sammenlign­ing ophørte UNRWA’s støtte til jøder, der under krigen blev fordrevet fra arabiske lande allerede efter fire år.

UNRWA er også den eneste FN-organisati­on, der kun servicerer en specifik gruppe flygtninge i et bestemt geografisk område og derfor også primaert har palaestine­nsiske ansatte. Det gør den mere sårbar over for at blive politisk involveret.

Største arbejdsgiv­er

Derfor vil Israel gerne se ryggen af UNRWA i Gaza. Der er politiske diskussion­er om, at det israelske forsvar i stedet kunne stå for uddelingen af nødhjaelp. Men som situatione­n er nu, er UNRWA stadig en livline for millioner. Saerligt i Gaza, hvor ingen har den samme organisato­riske raekkevidd­e.

Eftersom UNRWA også driver hospitaler og skoler er organisati­onen også enklavens største arbejdsgiv­er, og hvis den kollapser, vil det få store, økonomiske konsekvens­er. Ikke bare for palaestine­nsere i Gaza, men også på Vestbredde­n og i nabolanden­e.

Ikke desto mindre kan det ske. De 16 lande, som i januar satte deres støtte på hold, bidrager ifølge Financial Times tilsammen med 70 pct. af organisati­onens budget, og Philippe Lazzarini advarede i sidste uge om, at UNRWA økonomisk er på bristepunk­tet.

Det fik fredag EU-Kommission­en til at lave en kovending og frigive sit månedlige bidrag for marts på 50 mio. euro.

»Uskyldige palaestine­nsere skal ikke betale prisen for forbrydels­er begået af terrorgrup­pen Hamas,« sagde kommission­sformand Ursula von der Leyen.

Danmark har heller ikke annulleret sin støtte, men udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) og udviklings­minister Dan Jørgensen (S) skrev i en kronik i februar, at det danske bidrag på 105 mio. kr. for 2024 afventer de naeste skridt i FN-undersøgel­sen. Pengene skal efter planen betales i løbet af første kvartal.

»Det nemme modsvar ville vaere at lukke kassen i, men det vil også få den humanitaer­e katastrofe i Gaza til at eksplodere,« advarede de.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark