Jyllands-Posten

Butikstyve­rier koster branchen milliarder og går ud over de betalende kunder

I sidste uge blev en kvinde ved Retten i Randers idømt halvandet års faengsel for omfattende butikstyve­ri. Det er en del af en bekymrende udvikling, som betalende kunder risikerer at bøde for, lyder det fra købmaenden­es brancheorg­anisation.

- RASMUS EMBORG rasmus.emborg@jp.dk

Kød, vin og chokolade for 184.000 kr.

Så meget har en 45-årig kvinde stjålet for efter at have begået 22 forskellig­e butikstyve­rier. Desvaerre for de danske supermarke­der er sager som den naeppe en enlig svale.

De seneste tal – fra 2023 – fra Danmarks Statistik viser, at antallet af anmeldte butikstyve­rier er på sit højeste siden årtusindes­kiftet.

Samtidig fortaeller brancheorg­anisatione­n De Samvirkend­e Købmand (DSK), at tyverierne koster supermarke­derne milliarder.

Hvor paradoksal­t det end måtte lyde, kan de mange butikstyve­rier i sidste ende gå ud over de kunder, der betaler for deres varer, fortaeller DSK’s administra­tive direktør.

Gik efter bestemte varer

Det var over en toårig periode, at en 45-årig kvinde stjal luksusvare­r fra adskillige supermarke­der, der primaert var placeret i Øst- og Midtjyllan­d. Det fremgår af en pressemedd­elelse fra Østjylland­s Politi.

Kvinden blev den 26. februar ved Retten i Randers idømt 18 måneders faengsel for sine tyverier, og i pressemedd­elelsen fremgår det, at kvinden »målrettet har gået efter vaerdifuld­e varer«, hvilket bl.a. omfattede dyre kødpakker, vin og chokolade. Kvinden besluttede ikke at kaere afgørelsen.

Men den 45-åriges tyverier udgør blot en brøkdel af de 25.175 butikstyve­rier, som ifølge Danmarks Statistik blev anmeldt i 2023. Det er det højeste siden 2000.

Jannick Nytoft er administre­rende direktør i DSK. Han fortaeller, at branchen også tydeligt maerker, hvordan butikstyve­rier er blevet et større og større problem i landets supermarke­der, og at tyvene ofte går efter dyrt kød, alkohol og kosmetik.

Ifølge ham har flere butikker derfor også set sig nødsaget til at tage skrappe midler i brug og låse dyrt kød inde, som Jyllands-Posten tidligere har kunnet fortaelle.

DSK’s direktør oplyser derudover, at nogle butikker også vaelger at gemme bestemte varer af høj vaerdi for kunderne, for i stedet at henvise dem til at tage kontakt til en medarbejde­r.

»Vi kan desvaerre bekraefte, at der har vaeret en meget kraftig stigning i antallet af butikstyve­rier – saerligt over de seneste to år, hvor det er vokset med ca. 60 pct. Ifølge vores beregninge­r i DSK, så er vaerdien af de stjålne varer op mod 2 mia. kr. om året – og det er endda et konservati­vt skøn, når man taenker på det mørketal, der ligger bag,« siger han.

Rammer betalende kunder

Jannick Nytoft forklarer, at branchen generelt er i gang med et større praeventiv­t arbejde, hvor også flere butiksdete­ktiver er et af de vaerktøjer, man tager i brug.

Han kalder den slags praeventiv­e tiltag med flere vagter og udvalgte varer bag lås og slå for »nødvendige«, men han er samtidig klar over, at butikkerne risikerer, at nogle kunder kan opleve en forringet serviceopl­evelse.

»Vi skal leve af vores service og de varer, vi saelger. Det skal ikke blive sådan, at kunder går ind i en butik og føler sig uvelkomne. Derfor er det også utilfredss­tillende for købmaend og den majoritet af kunder, der ikke stjaeler, at muligheden for som kunde at røre ved og få en fornemmels­e af en konkret vare, bliver mindre,« siger han og tilføjer:

»Men når butikstyve­rier koster branchen op mod 2. mia. kr. om året, er de, der for alvor betaler prisen for tyverierne – ud over købmaenden­e, desvaerre alle de kunder, der ikke stjaeler.«

Flere tiltag om nødvendigt

DSK praesenter­ede i maj 2023 en 10-punktsplan med forslag til, hvordan man kunne reducere antallet af butikstyve­rier.

Den 1. februar praesenter­ede justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d et nyt politisk udspil, der bl.a. med højere bødestraff­e og nye rammer for anvendelse af lydoptagel­ser, skal forsøge at saette en stopper for det stigende antal butikstyve­rier.

I DSK er man glad for, at de mange tyverier får politisk opmaerksom­hed, og Jannick Nytoft har også en forventnin­g om, at butikkerne­s praeventiv­e arbejde i kombinatio­n med politiske tiltag kan saette en stopper for udviklinge­n.

»Nu skal de politiske tiltag først implemente­res, og så vil der gå noget tid, før vi kan se en effekt. Men jeg tror på, at det kommer til at gøre en forskel. Vi er dog selvfølgel­ig også spaendte på, om der på sigt kan gribes dybere ned i vaerktøjsk­assen og gøres endnu mere, hvis det bliver nødvendigt « siger Jannick Nytoft.

 ?? ?? Direktør i DSK Jannick Nytoft fortaeller, at butikstyve­ne bl.a. går efter dyrt kød og alkohol. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Direktør i DSK Jannick Nytoft fortaeller, at butikstyve­ne bl.a. går efter dyrt kød og alkohol. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark