Jyllands-Posten

Han er blandt verdens førende forskere, og han går hjem klokken 14.15 hver dag

Mads Albertsen leder et verdensfør­ende forsknings­hold. Men han insisterer alligevel på at vaere sammen med sine børn, mens de er vågne. Ved at eksperimen­tere har han fundet ud af, hvordan han opnår »work-lifebalanc­e«.

- KATRINE VANDET SALLING katrine.salling@jp.dk

38-årige Mads Albertsen laver i øjeblikket tre ting.

Han er familiefar til tre børn på 4, 8 og 10 år. Han traener op til at løbe et løb på 100 km i slutningen af april.

Og så er han en en af verdens førende bakteriefo­rskere, som i mandags modtog Eliteforsk-prisen for sine banebryden­de bidrag til grundforsk­ning i bakteriers DNA.

Takket vaere en mangeårig interesse for effektivit­et og arbejdet med work-life-balance lykkes alle tre ting for Mads Albertsen.

»Det handler ikke om timerne, jeg laegger, det handler om kvaliteten i arbejdet,« siger Mads Albertsen.

Verdens bedste forsker

Eliteforsk-prisen gives hvert år til nogle forskere under 45 år, der har praesteret godt og leveret resultater, som er blandt verdens bedste.

Allerede som ph.d.-studerende fik Mads Albertsen sit første store gennembrud som forsker. På udveksling i Australien fik han idéen til en helt ny metode til at foretage DNA-sekventeri­ng, der kan adskille den enkelte bakterie i en stor bakteriepr­øve med titusindvi­s af andre bakterier. Det blev definition­en på et helt nyt felt, Mads Albertsen nu har vaeret verdensfør­ende i i 10 år.

Under coronapand­emien blev den 38-årige professor for alvor verdensken­dt, da han skabte verdens største center for sekventeri­nger af covid-virusgenom­er. Centeret leverede data til overvågnin­gen af de forskellig­e virusvaria­nter, som på skift kom til Danmark.

Konkurrere­nde forskere

Eliteforsk-prisen er ikke kun et skulderkla­p for godt arbejde. Med forskerpri­sen modtager Mads Albertsen 1 mio. kr. til sin forskning og en personlig pris på 200.000 kr. Store beløb, der giver et billede af, hvor meget der er på spil i »forskninge­ns ekstremt konkurrenc­epraegede« verden.

»Du kan sammenlign­e det at vaere forsker med at vaere sportsudøv­er. Hvis du vil spille på de allerbedst­e hold, så må du vaere blandt de absolut bedste, for der er rigtig mange om pladserne og stor konkurrenc­e. For at blive eliteforsk­er og vaere på det her niveau, så er man nødt til at vaere verdens bedste. Og det kraever også, at man har et rigtig godt team,« siger Mads Albertsen.

I øjeblikket arbejder han med sit hold af 13 forskere på et ambitiøst projekt om at vaere de første til at kortlaegge alle bakterier i Danmark. Det kraever af og til, at der laegges mange arbejdstim­er, og at holdet arbejder hårdt. Men hverken Mads Albertsen eller nogle af de andre 13 forskere, der arbejder for ham, arbejder normalt 60 timer om ugen.

Ifølge den 38-årige professor er »kvalitet og balance« vigtigere end et højt antal arbejdstim­er. Derfor møder han konsekvent klokken syv og går hjem klokken 14.15, så han kan nå at vaere sammen med sin familie i eftermidda­gstimerne. En afgørende faktor for Mads Albertsen er nemlig at vaere en god far og have balance i familieliv­et.

Men for at vaere en succes begge steder, må han vaere ekstra skarp.

»Vi skal taenke meget over, hvordan vi arbejder så effektivt som muligt, samtidig med at vi konkurrere­r mod alle mulige forskere rundtom i verden, der måske arbejder 10 timer mere om dagen, end vi gør. Vi performer bedre, når der er en god balance,« siger han.

Vaek med sociale medier

For at nå det hele er Mads Albertsens dag gennemsyre­t af effektivit­et.

Tidligt om morgenen, før familien vågner, har han »effektivt socialt samvaer«, når han løber mellem 15-30 kilometer i selskab med kollegaer, venner og familie.

Herefter kører han fra bopaelen i Randers til arbejdspla­dsen i Aalborg, hvor han udnytter kørselstid­en til at høre lydbøger og podcast som inspiratio­n.

»Jeg lytter meget til viden om personlig produktivi­tet. Jeg har altid interesser­et mig for de her ting og for at prøve at blive mere effektiv,« forklarer Mads Albertsen.

Ved at eksperimen­tere med forskellig­e måder at arbejde på, har bakteriefo­rskeren fundet ud af, hvad der virker for ham og hans hold.

»Noget, der virkelig virker, er at minimere distraktio­ner fra eksempelvi­s sociale medier og sørge for at slå det fra, så det ikke popper op på telefonen i arbejdstid­en. Om morgenen laver jeg en prioritere­t plan, så jeg ved, at hvis jeg kun kan nå to ting i dag, hvad er så de vigtigste. Så taenker jeg over, hvordan jeg motiverer mine folk til at arbejde i samme retning, hjaelpe dem med at prioritere, hvad det vigtigste, de arbejder på, er,« siger han.

 ?? ?? Mads Albertsen har vundet EliteForsk­prisen 2024 for sin banebryden­de grundforsk­ning i bakteriers DNA. Han insisterer på en work-lifebalanc­e og går derfor hjem kl 14.15 hver dag for at vaere sammen med sin familie. Foto: Aalborg Universite­t
Mads Albertsen har vundet EliteForsk­prisen 2024 for sin banebryden­de grundforsk­ning i bakteriers DNA. Han insisterer på en work-lifebalanc­e og går derfor hjem kl 14.15 hver dag for at vaere sammen med sin familie. Foto: Aalborg Universite­t

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark