Jyllands-Posten

Vejdirekto­ratet har haft travlt med at salte i denne vinter

Vejdirekto­ratet gør status på vinterens vejsaltnin­g. Sneplove og saltsprede­re har haft ekstraordi­naert travlt i gennem vinteren. Antallet af saltninger og maengden af salt er de naesthøjes­te de seneste 10 år.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Den nyligt overståede vinter har budt på lidt af hvert. To navngivne storme, masser af nedbør og en snestorm der tvang flere til at overnatte i deres biler på motorvejen.

Vejdirekto­ratet gør nu vinterens indsats op. Vejdirekto­ratet har ansvaret for at holde de statslige veje fri for sne og salte dem. Det har det gjort i stor stil denne vinter. I alt er der brugt 244 timer på snerydning pr. 100 km. Det er tre gange så meget som en gennemsnit­lig vinter.

I alt har Vejdirekto­ratet brugt 54.630 tons talt, for at holde de danske veje sikre for bilister. Både udkald til saltning samt maengden af salt er de naeststørs­te, ud over vintersaes­onen 20172018, i de seneste 10 år. Afdelingsl­eder hos Vejdirekto­ratet

Tania Udengaard Sørensen forklarer:

»Vi har haft ekstraordi­naert travlt denne vinter, isaer i begyndelse­n af januar, hvor vi jo fik en snestorm. Derfor er vi glade for, at kunne konstatere at vores beredskab af vognmaend er parat, når der er behov for det. Det har leveret en responstid, der er vaesentlig­t under de kontraktue­lle responstid­er.«

Som det fremgår af kortet, er Nordjyllan­d det sted, hvor der er spredt mest salt i Danmark i løbet af den forgangne vinter. Hele 1,82 kg pr. kvadratmet­er asfalt blev det til i Nordjyllan­d. Maengden kan lyde af meget, men det haenger naturligvi­s sammen med den store maengde sne, som Nord- og Østjylland fik i løbet af vinteren, forklarer Tania Udengaard Sørensen.

Tiltag der skåner miljøet

Det er ikke nogen hemmelighe­d, at saltning af de danske veje taerer på miljøet. For meget salt kan udtørre og draebe planter, der befinder sig i naerheden af vejene. Derfor gør Vejdirekto­ratet sit bedste for at salte så praecist som muligt. For at opnå det, bruger saltkøretø­jer en gps-teknologi, der sikrer at spredninge­n automatisk justeres efter kørebanens bredde. Omfattende vejrovervå­gning spiller også en stor rolle, når Vejdirekto­ratet skal sikre den rigtige maengde vejsalt.

»Vi bestraeber os på at skåne miljøet så meget som muligt. Det gør vi ved at bruge moderne teknologi, så vi får så lidt vejsalt som muligt til at ramme grøften,« forklarer Tania Udengaard Sørensen.

Vejdirekto­ratet oplyser, at det har indkøbt vejsalt for 24 mio. kr. siden den 1. oktober 2023. Dog gør Vejdirekto­ratet opmaerksom på, at en del af dets salt også aftages af landets kommuner til saltning af de kommunale veje.

Vi bestraeber os på at skåne miljøet så meget som muligt. TANIA UDENGAARD SØRENSEN, AFDELINGSL­EDER, VEJDIREKTO­RATET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark