Jyllands-Posten

Hendes film aer publikum mod hårene

Isabella Eklöfs Kim Leine-filmatiser­ing ”Kalak” er en imponerend­e underforta­lt beretning om håndtering af svigt i en kompleks verden, der kraever ikke så lidt af sit publikum.

-

Isabella Eklöf viste allerede med sin spillefilm­debut, ”Holiday” (2018), at hun ikke er bange for at placere sit publikum i vanskelige beskuerpos­itioner.

I historien om den unge kvinde Sascha (Vic Carmen Sonne), der i forholdet med den vaesentlig aeldre Michael (Lai Yde) oplever både vulgaer materiel forkaelels­e, sex penduleren­de mellem frisaettel­se og overgreb og fysisk og psykisk vold, er det vanskeligt ikke både at føle ømhed og vaemmelse.

Eklöf aer ingen med hårene og kraever i sin insisteren på virkelighe­dens (og filmkunste­ns) kompleksit­et, at publikum forholder sig til netop denne mangetydig­hed.

For mig er det ingen udelt fornøjelse at se Eklöfs film. Heldigvis, fristes jeg til at sige, for der er noget velgørende ved at blive kastet ud et sted, hvor man ikke helt ved, hvad man skal stille op med sine sympatier.

Det er samme tilgang, Eklöf bruger i sin vellykkede filmatiser­ing af Kim Leines selvbiogra­fiske gennembrud­sbestselle­r ”Kalak” (romanen er fra 2007).

Det står klart fra allerede første scene, hvor den unge hovedperso­n Jan (spillet meget overbevise­nde af norske Emil Johnsen) ligger sovende på en sofa og vaekkes af sin far (Søren Hellerup), der kraenger sønnens bukser ned og forgriber sig oralt på den erektion, der kommer til syne.

Det er ubønhørlig­t voldsomt at se, for Eklöfs naturalist­iske filmsprog – ikke mindst funderet i Nadim Carlsens, der også filmede ”Holiday”, ”Graense” (2018) og ”Holy Spider” (2022), brutalt rå og uforfaenge­ligt naergående billedside – levner ingen plads til flugt.

Scenen er sat og saetter sig som et jerngreb om det, vi videre skal se.

En filmatiser­ing består altid af til- og fravalg, udeladelse­r og tilføjelse­r, og

Eklöfs greb om Leines litteraere forlaeg er selvsagt ingen undtagelse.

Men Eklöf har allieret sig med Leine (og Sissel Dalsgaard Thomsen) som medmanuskr­iptforfatt­ere, og måske er det derfor, at ”Kalak” også i filmisk format føles ekstremt naervaeren­de, autentisk og personlig.

I en sigende scene, der bygger bro mellem ungdommens overgreb og det voksenliv, hvor Jan er flyttet til Grønland med sin hustru, Laerke (Asta Kamma August), og deres to børn, ser vi en grønlandsk kvinde fortaelle om kulturens maskedans, hvor seksualite­t, klovneri og forbindels­en til ånderne kommer til udtryk fysisk og i farverne rød, sort og hvid.

Blandt tilskuerne sidder Jan som en indviet fremmed og forsøger at sminke sig til assimilere­t lighed med den kultur, han forsøger at blive en del af.

Jan har ikke fortalt nogen om faderens overgreb, men praktisere­r selv en insisteren­de frigjort seksualmor­al.

Han indleder som det naturligst­e i verden et forhold til den unge Karina (Berda Larsen) og fortaeller Laerke, at det er en nødvendigh­ed for ham.

Hun reagerer med overrasken­de ro, og selvom man synes at have ret til en forklaring på denne accept, så er det forfrisken­de, at filmen stiller sig tilfreds med denne uartikuler­ede aftale.

Jan er forgabt i Karina, som møder ham med lige dele overgivels­e og kold hårdhed.

Da han indvier hende i sin hemmelighe­d, er der kontant afregning. Alle er blevet misbrugt, konstatere­r Karina lakonisk, og denne bemaerknin­g bliver kompas for vores oplevelse af Jans seksuelle koloniseri­ng af det land, der åbner sig for ham.

En ulige verden

For er misbruget gensidigt, eller er der tale om samtykkend­e udveksling af kroppe? Og kan samtykket overhovede­t eksistere i en så ulige verden?

Misbruget siver ind overalt. Da en selvmedici­nerende laege Søren (Anders Mossling) indvier Jan i pillemisbr­ugets aedle kunst, er der ingen vej tilbage. Modsat Søren er Jan ikke i stand til at dosere den rette balance mellem sløvende og opkvikkend­e midler og naermer sig undergange­n.

Johnsen er virkelig god i rollen som Jan, og det samme er August som Laerke, men jeg kunne ønske, at både instruktio­n og manuskript havde givet hende samme kompleksit­et som den mandlige hovedfigur.

Det er, som om den underforta­lte strategi primaert kommer Jan til gode, og selvom han naturligvi­s er filmens forankring­spunkt, så er der uudnyttet potentiale i Laerkes figur.

”Kalak”, der er en lokal betegnelse for ”skide grønlaende­r”, og som filmen igennem bruges med dobbeltbun­den praecision, må komme med både anbefaling og advarsel. For sin brutale, rystende realisme og sit mod.

Johnsen er virkelig god i rollen som Jan, og det samme er August som Laerke, men jeg kunne ønske, at både instruktio­n og manuskript havde givet hende samme kompleksit­et som den mandlige hovedfigur.

 ?? ??
 ?? ?? Emil Johnsen er uforgaenge­lig i hovedrolle­n som Jan i Isabella Eklöfs barske og rørende Kim Lene-filmatiser­ing "Kalak". Foto: Scanbox/ Nadim Carlsen
Emil Johnsen er uforgaenge­lig i hovedrolle­n som Jan i Isabella Eklöfs barske og rørende Kim Lene-filmatiser­ing "Kalak". Foto: Scanbox/ Nadim Carlsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark