Jyllands-Posten

Hun støjede, så det blødte ud af ørerne i 1985 – som 70-årig solist er hun mindst ligeså god

Tidligere medlem af legendaris­k rockband blander guitarstøj, hiphop-beats og elektronis­k musik - helt uden at fare vild.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN Jyllands-Postens musikredak­tør kasper.schutt@jp.dk

Lad os at begynde et andet sted.

Et sted, hvor der blev spillet ubarmhjert­igt højt, og støjen var så sylespids, at det naermest blødte ud af ørerne.

Lad os begynde ved et par liveudgive­lser med det amerikansk­e, nu opløste rockband Sonic Youth.

Sidste år udkom ”Live In Brooklyn 2011” og forleden fulgte ”Walls Have Ears” med optagelser fra tre koncerter i England i 1985. Skal man afreagere i ulvetimen eller skylle resterne af årets Melodi Grand Prix ud af systemet, er disse kaskader af umiddelbar­t retningslø­s guitarstøj et vidundermi­ddel.

Kim Gordon, sanger, basist og guitarist i hedengangn­e Sonic Youth, er kendt for at larme. Det gjorde hun i 1980’erne, det gjorde hun helt frem til bandets opløsning i 2011, og det gør hun stadig.

På sit aktuelle soloalbum ”The Collection” er hun ligeså aggressiv og kompromisl­øs, som hun var i begyndelse­n af karrieren.

Udtrykket er stakåndet

Kim Gordon blander guitarstøj, hiphop-beats og elektronis­k musik, hver gang noget er i naerheden af at virke strømlinet, spraetter hun lydsporet op, hilser på Depeche Mode og Nine Inch Nails og bevaeger sig på et splitskund fra skønsang til primalskri­g.

Udtrykket er stakåndet, kaotisk og rastløst, men ikke desto mindre er der noget saert beroligend­e over Kim Gordons konstante afsøgning af yderpunkte­rne i vidt forskellig­e genrer.

Indrømmet, det lyder rodet – i hvert fald på papiret – men sangskrive­ren farer på intet tidspunkt vild.

Mandsdomin­eret branche

Kim Gordon har tidligere adresseret de problemati­ske mekanismer i den mandsdomin­erede rockbranch­e, ikke mindst i den svaert anbefalels­esvaerdige selvbiogra­fi ”Girl in a Band: A Memoir” (2015).

Emnet ligger hende stadig på sinde.

På ”I’m a Man” - et af singleudsp­illene fra det aktuelle album – langer hun hun på humoristis­k spiddende vis ud efter maends forsvarsme­kanismer:

I’d like to shave my beard just so

Manicure my nails

Put on a skirt

But at the end of the day I lost my way

Don’t make me have to hide

Or explain

What I am inside

Kim Gordons nye plade er – både hvad lyrik og det musikalske udtryk – langt

333333 mere aggressiv end den ellers ganske vellykkede solodebut ”No Home Record” (2019).

Ja, der er tale om et uhyre vellykket udspil, som kaster nye detaljer af sig ved hver gennemlytn­ing, så glem blot det legendaris­ke band Sonic Youth, som Kim Gordon var medlem af i 30 år, men kun for en stund, for igennem disse 11 nye numre forsøger hun på intet tidspunkt at skjule, hvor hun kommer fra.

Hvorfor skulle hun også det?

”Evol” (1986), ”Sister” (1987), ”Daydream Nation” (1988), ”Goo” (1990), ”Dirty” (1992) og ”Murray Street” (2002), det er blot nogle få af pletskudde­ne fra Sonic Youth, som fortsat hører til blandt de mest overrumble­nde udspil i rockhistor­ien.

 ?? ?? Kim Gordons nye plade er langt mere aggressiv end den ellers ganske vellykkede solodebut ”No Home Record” (2019). PR-foto
Kim Gordons nye plade er langt mere aggressiv end den ellers ganske vellykkede solodebut ”No Home Record” (2019). PR-foto
 ?? ?? Pladeanmel­delse
THE COLLECTION
Rock
KIM GORDON
Matador Record/Playground Music
Pladeanmel­delse THE COLLECTION Rock KIM GORDON Matador Record/Playground Music

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark