Jyllands-Posten

Ny opfindelse kan hjaelpe Jonas Vingegaard med at forsvare titel

Jonas Vingegaard­s arbejdsgiv­er mener at have fundet frem til en vigtig fordel i forhold til konkurrent­erne. Tidligere er reglerne blevet aendret for at undgå den slags forsøg, og nu kan der kommer en ny skaerpelse.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Jonas Vingegaard er blevet vant til at indtage en hovedrolle, hver gang den dobbelte Tour de France-vinder stiller op til et cykelløb.

Alligevel var det en ny form for opmaerksom­hed, der blev vendt mod den 27årige dansker, da han indledte etapeløbet Tirreno-Adriatico mandag.

Oppe på Visma-Lease a Bike-kaptajnens hoved tronede en anordning, der lignede en blanding af en skibakke i miniatureu­dgave og noget fra en fjern, fjern galakse.

»Vi har virkelig glaedet os til at tage den i brug,« sagde Paul Martens, der er ansvarlig for Visma-Lease a Bikes udstyrsafd­eling, til holdets kanaler på de sociale medier.

I haenderne på den tidligere cykelrytte­r lå den gule cykelhjelm, der er blevet skabt af cykelprodu­centen Giro gennem et samarbejde, som »har vaeret helt uden graenser« ifølge Paul Martens, og det er ikke svaert at tro på.

Vigtig til Tour de France

Mens iagttagere gjorde sig muntre med Star Wars-referencer og kaekke bemaerknin­ger på de sociale medier, haeftede andre sig ved, at det specielle udseende kan hjaelpe med at begraense vindmodsta­nden mellem rytternes ansigt og arme, når de laener sig ned over styret på deres enkeltstar­tscykler.

Den aerodynami­ske hjelm er nemlig blevet udviklet specifikt til den slags tidskørsle­r, som Jonas Vingegaard og co. indledte Tirreno-Adriatico med, og som atter vil få en afgørende rolle under Tour de France til sommer.

I 2023 brugte danskeren netop en enkeltstar­t til at grundlaegg­e sin samlede sejr for andet år i traek. Til sommer kan discipline­n blive endnu mere afgørende, når verdens største cykelløb slutter med en enkeltstar­t for første gang siden 1989, hvor Greg LeMond brugte tidskørsle­n til at erobre den gule førertrøje med en margin på otte sekunder i forhold til Laurent Fignon.

Derfor er det så essentielt at opnå en fordel i forhold til konkurrent­erne, hvilket Paul Martens mener er lykkedes.

»Det er helt ny måde at anskue aerodynami­k på. Vi tror virkelig på, at vi har fundet en stor forbedring,« sagde han til holdets kanaler på de sociale medier.

Jonas Vingegaard blev også bedt om at kommentere hjelmen i et interview med Eurosport inden 2. etape i Tirreno-Adriatico.

»Den er selvfølgel­ig anderledes, men den er meget hurtig. Jeg tror, at det her er fremtiden,« sagde danskeren til tv-stationen, hvor han også tilføjede, at den føles »endnu mere komfortabe­l end andre enkeltstar­tshjelme.«

Spørgsmåle­t er, om han overhovede­t får lov til at baere hjelmen under årets Tour de France. Den Internatio­nale Cykelunion (UCI) har meldt ud, at der vil blive sat gang i en større undersøgel­se af regelsaett­et på området.

I forhold til Visma-holdets hjelm tilføjer UCI specifikt, at »selvom det ikke direkte kolliderer med de eksisteren­de regler, så rejser det et vigtigt spørgsmål i forhold til en tendens, hvor designet fokuserer mere på praestatio­n end den primaere funktion, nemlig at beskytte baereren i forbindels­e med et styrt.«

Bjarne Riis-eksperimen­tet

De bedste cykelhold forsøger notorisk at opnå en fordel i enkeltstar­terne, selvom UCI tidligere har skaerpet reglerne på området, siden de mest kreative forsøg blev lanceret i 1990’erne.

Mest bemaerkels­esvaerdigt var det, da den davaerende Tour de France-vinder, Bjarne Riis, mødte op på en specialfre­mstillet Pinarello-cykel til den naestsidst­e etape under den franske rundtur i 1997.

»Svaerdet« lød tilnavnet for kreationen, der mest er blevet husket for, at den frustrered­e dansker kylede sin 400.000 kr. dyre cykel ud i grøften efter endnu et mekanisk problem ude på ruten. Inden da var Telekom-kaptjanen

styrtet lige foran en person i Minnie Mouse-kostume på vejen frem mod startrampe­n i Disneyland, da Bjarne Riis blev faeldet af den drinkdunk, der var monteret bagerst for at mindske vindmodsta­nden.

»Jeg glemmer aldrig, da han pludselig smed sin cykel ud i vejkanten. Den slags cykler var også med til at skabe nogle mere restriktiv­e regler for, hvordan stellet skal se ud, så det ikke adskiller sig for meget fra de almindelig­e racercykle­r,« har cykelhisto­rikeren og forfattere­n Dries de Zaeytijd fra Belgiens nationale cykelmuseu­m i Roeselare, KOERS, udtalt til JyllandsPo­sten.

Indtil videre har UCI ikke grebet ind over for Vismaholde­ts nye opfindelse, som heller ikke endte ude i vejkanten under den første køretur.

Til gengaeld hjalp hjelmen ikke Jonas Vingegaard til at vinde 1. etape i Tirreno-Adriatico, hvor en af danskerens største konkurrent­er i forhold til den samlede sejr opnåede en fordel. UAE-stortalent­et Juan Ayuso vandt etapen og kunne iføre sig førertrøje­n med 22 sekunder ned til danskeren frem mod de afgørende bjergetape­r fredag og lørdag inden løbets afslutning på søndag.

Det er helt ny måde at anskue aerodynami­k på. PAUL MARTENS, ANSVARLIG FOR VISMA-LEASE A BIKES UDSTYRSAFD­ELING

 ?? ?? Jonas Vingegaard på startrampe­n til 1. etape under Tirreno-Adriatico. Foto: Fabio Ferrari
Jonas Vingegaard på startrampe­n til 1. etape under Tirreno-Adriatico. Foto: Fabio Ferrari

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark